Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 στις νεαρότερες ηλικίες συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι 15 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, το 60% των ασθενών είχε παρουσιάσει τουλάχιστον 1 σχετιζόμενη με το διαβήτη επιπλοκή, ενώ σχεδόν το 1/3 είχε παρουσιάσει 2 ή περισσότερες.
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της έρευνας, από τα αποτελέσματά τους φαίνεται ότι ο διαβήτης τύπου 2 στα νεαρά άτομα είναι πολύ πιο επιθετικός και οδηγεί συχνότερα σε επιπλοκές συγκριτικά με τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.
Η έρευνα
Η έρευνα είχε τίτλο TODAY (Treatment Options for type 2 Diabetes in Adolescents and Youth).
Όλοι οι ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν τακτικά ραντεβού στο Texas Diabetes Institute του West Side στο San Antonio.
«Τα αποτελέσματά μας προκαλούν έκπληξη καθώς δείχνουν ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν φτάσει ακόμα τα 30 χρόνια ζωής και πάσχουν ήδη από νεφρική νόσο ή άλλες επιπλοκές του διαβήτη», υποστήριξε η Dr Maria Rayas, επικεφαλής της έρευνας.
Ένα άλλο πρόβλημα που ανέδειξε η παρούσα μελέτη είναι το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν αντιδιαβητικά φάρμακα ειδικά για ανήλικους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
«Θα πρέπει να γίνουν νέες έρευνες που θα εξετάσουν αν τα φάρμακα που χορηγούμε στους ενήλικες είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά και στα παιδιά», τόνισε η Rayas.
Εκτός της ινσουλίνης, τα φάρμακα πού έχουν εγκριθεί από το FDA για παιδιά και εφήβους 10-17 ετών είναι η μετφορμίνη, η λιραγλουτίδη και η εξενατίδη.
Για τα παιδιά κάτω των 10 ετών έχει εγκριθεί μόνο η ινσουλίνη και η μετφορμίνη.
Τα αποτελέσματα
Όλοι οι εθελοντές που εξετάστηκαν ήταν 10-17 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα και είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 κάποια στιγμή στα προηγούμενα 2 χρόνια.
Όλοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η μέση ηλικία των εθελοντών κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας ήταν τα 26.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας TODAY:
- Το 67% των εθελοντών είχε υπέρταση
- Το 52% είχε δυσλιπιδαιμία
- Το 55% είχε νεφρική νόσο
- Το 32% είχε ενδείξεις νευρικών βλαβών
- Το 51% είχε επιπλοκές στους οφθαλμούς
Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, το δείγμα εθελοντών που εξετάστηκε στη μελέτη τους είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού αυτών των ηλικιών που διαγιγνώσκεται με διαβήτη τύπου 2.
Οι εθελοντές είχαν δωρεάν παρακολούθηση και ρύθμιση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της έρευνας, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες περιόρισε σε κάποιο βαθμό τον αριθμό των επιπλοκών, επομένως τα πραγματικά ποσοστά ενδεχομένως είναι υψηλότερα.
Μετά την ενηλικίωσή τους, οι ασθενείς παραπέμφθηκαν σε διαβητολόγους και οι περισσότεροι συνέχισαν τη θεραπεία με ινσουλίνη και μετφορμίνη.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι “ακριβότερα φάρμακα πιθανώς θα είχαν βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς, ωστόσο οι περισσότεροι δεν τα επέλεξαν για οικονομικούς λόγους“.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center