Η κοιλότητα του βολβού του ματιού μας είναι γεμάτη από ένα διαυγές και παχύρρευστο υγρό, σαν ζελέ, που ονομάζεται υαλοειδές.
Το υγρό αυτό είναι σε επαφή, σχεδόν κολλημένο, με το εσωτερικό τοίχωμα του βολβού, και πιο συγκεκριμένα τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Με την πάροδο της ηλικίας, νωρίτερα στους μύωπες, ή μετά από εγχείρηση καταρράκτη, το υαλοειδές αρχίζει να ρευστοποιείται , να συρρικνώνεται και να ξεκολλάει από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Η καλοήθης, σχεδόν φυσιολογική αυτή εξέλιξη, είναι γνωστή σαν αποκόλληση του υαλοειδούς.
-Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλοειδούς;
Τις περισσότερες φορές τα συνοδά συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλοειδούς είναι :
-“μυγάκια ” που εμφανίζονται ξαφνικά να αιωρούνται στο οπτικό μας πεδίο, μετακινούνται με το βλέμμα μας και φαίνονται πιο έντονα όταν κοιτάμε τον ουρανό,
-ή μία ανοιχτόχρωμη επιφάνεια,
-“λάμψεις ” που γίνονται αντιληπτές σαν αστραπές, ή,
-ένα μεγάλο “μυγάκι ” ή “αράχνη ” στο κέντρο του οπτικού μας πεδίου το οποίο βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου και αν μετακινήσουμε το βλέμμα μας.
Τι προκαλεί τις μυοψίες; (μυγάκια)
“Οι μυοψίες οφείλονται σε μικρές συμπυκνώσεις του υαλοειδούς που αιωρούνται στο εσωτερικό του.
Οι σκιές των συμπυκνώσεων αυτών επάνω στον αμφιβληστροειδή γίνονται αντιληπτές σαν μυγάκια ή αράχνη ανάλογα με το σχήμα τους.
Οι συμπυκνώσεις του υαλοειδούς και επομένως τα μυγάκια γίνονται λιγότερο ενοχλητικά με την πάροδο των εβδομάδων ή και μηνών καθώς καθιζάνουν κάτω από τη μέση γραμμή του οπτικού άξονα και επομένως γίνονται λιγότερα αντιληπτά”, αναφέρει ο Δρ Ευστράτιος Μενδρινός Διδάκτωρ και τ. Επιμελητής Πανεπιστημίου Γενεύης, Ελβετία – Ειδικός στις παθήσεις και χειρουργική αμφιβληστροειδούς, υαλοειδούς και ωχράς κηλίδας.
Τι προκαλεί τις λάμψεις;
Όταν το υαλοειδές σώμα ασκεί έλξη στον αμφιβληστροειδή όταν αποκολλάται από αυτόν, οι έλξεις γίνονται αντιληπτές σαν φωτεινά ερεθίσματα (λάμψεις).
“Οι λάμψεις μειώνονται με το χρόνο μέχρι την πλήρη εξαφανισή τους όταν ολοκληρωθεί η αποκόλληση του υαλοειδούς“, σημειώνει ο κ. Μενδρινός, επισημαίνοντας:
Μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρότερες καταστάσεις
“Η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της, αλλά μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρότερες καταστάσεις, όπως ρωγμές και αποκόλληση του αμφιβληστροειδή ή υαλοειδική αιμορραγία.
Οπότε σε περίπτωση που εμφανιστούν μυγάκια ή λάμψεις, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα οφθαλμίατρο προκειμένου να κάνει διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος”.