Ένα μετρίου μεγέθους αυγό, περίπου 60 γραμμάρια, περιέχει 12 γραμμάρια πρωτεϊνης και 200mg χοληστερίνης.
Τα λιπίδια του αυγού που βρίσκονται στον κρόκο είναι πλούσια σε φωσφολιπίδια, τα οποία μεταβολίζονται σε μία άλλη ουσία, η οποία θεωρητικά ενοχοποιείται για την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.
Παρόλα αυτά στο αυγό υπάρχει και άλλη μία ουσία που λέγεται λεκιθίνη, η οποία λειτουργεί κάπως σαν «αντίβαρο», είναι δηλαδή χοληστερινο-προστατευτικό, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα να είναι ελάχιστη.
Με άλλα λόγια, η χοληστερίνη που περιέχεται στο αυγό, δεν σχετίζεται με τις τιμές της χοληστερίνης στο αίμα.
Παρόλα αυτά, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση αυγού μαζί με μία άλλη τροφή πλούσια σε χοληστερίνη, όπως το κρέας ή η κρέμα γάλακτος μέσα στην ίδια ημέρα. Αντιθέτως, η κατανάλωσή του μπορεί να συνοδεύεται με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (πχ. σαλάτα, ή μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως), οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλουν την χοληστερίνη των τροφών.
Μόνο το 1/3 της χοληστερίνη του αίματος προέρχεται από τις τροφές
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε, ότι η χοληστερίνη του αίματος, παράγεται κατά τα 2/3 περίπου από τον οργανισμό τον ίδιο και μόνο το 1/3 προέρχεται από τις τροφές.
Πληθώρα επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών (3 με 5 ανά εβδομάδα), έχει συνδεθεί:
–με μείωση κατά 12-15% σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,
–δεν μεταβάλει την ολική καρδιαγγειακή θνητότητα, ενώ,
–ίσως στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, ή προ-διαβητικό στάδιο μπορεί να αυξήσει τα καρδιαγγειακά συμβάματα.
-Ποιος είναι όμως ο ιδανικός αριθμός αυγών που μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα;
13 αυγά; Ναι! Διαβάστε γιατί:
Με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μία κατά τα άλλα ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση, φαίνεται πως όχι μόνο 3, όπως ακούγεται αλλά και 13 αυγά την εβδομάδα μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην υγεία μας, να τονώσουν τις πνευματικές δραστηριότητές μας, ακόμα και να χάσουμε και βάρος.
Άλλωστε, το καλύτερο φυσικό «αναβολικό» των αθλητών είναι η κατανάλωση αυγών, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι στην ύπαιθρο καταναλώνουν πολλά αυγά την ημέρα και πεθαίνουν αιωνόβιοι!!!
Καιρός είναι να ενημερωθούμε λοιπόν σωστά και να επανεντάξουμε την κατανάλωση του αυγού με μέτρο στη διατροφή μας, αφού αποτελεί:
-όχι μόνο μία πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες, αλλά και,
-βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12 και,
-ο σίδηρος.
-Ο καρδιολόγος έχει τον λόγο για άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθειες
Η ενημέρωση από τον καρδιολόγο είναι ουσιώδης για την εξατομικευμένη κατανάλωση αυγών, ανάλογα με την κατάταξη του ασθενούς σε μικρού, μετρίου ή υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.