Ο σταφυλόκοκκος είναι βακτήριο που υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος, αλλά που υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να υπεραναπτυχθεί και να προκαλέσει νόσο.
Τα βακτήρια αυτά συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Εάν όμως εισχωρήσουν βαθύτερα στον οργανισμό, εάν δηλαδή περάσουν στο αίμα, στις αρθρώσεις, στους πνεύμονες ή την καρδιά, μπορεί να γίνουν απειλητικά για την υγεία.
Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που ήδη φέρουμε, είναι όμως πιθανό να μεταφερθούν και από το ένα άτομο στο άλλο.
Ο σταφυλόκοκκος είναι αρκετά ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες ή πετσέτες, και από εκεί να μεταφερθεί σε κάποιον που θα έρθει σε άμεση επαφή.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο σταφυλόκοκκος επιβιώνει επίσης στη χαμηλή υγρασία και στις ακραίες θερμοκρασίες.
Πολυάριθμοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από σταφυλόκοκκο.
- Αδύναμο ανοσοποιητικό.
- Υποκείμενα προβλήματα υγείας (διαβήτης, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνος, πληγές από έκζεμα, κυστική ίνωση ή εμφύσημα).
- Ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλήττει κυρίως ευάλωτους ασθενείς, για παράδειγμα όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, όσους έχουν υποστεί έγκαυμα ή όσους έχουν πληγές στο σώμα τους έπειτα από χειρουργείο.
- Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν μέσω συσκευών που φτάνουν σε εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως η συσκευή αιμοκάθαρσης, οι καθετήρες, και η συσκευή παρεντερικής σίτισης.
- Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου μεταδίδονται εύκολα στα αποδυτήρια με την κοινή χρήση ξυριστικής μηχανής, πετσέτας ή άλλου εξοπλισμού.
- Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται και με το φαγητό, εάν δεν τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών). Το φαγητό που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο δεν παρουσιάζει καμία αλλοίωση ως προς την όψη ή τη γεύση του.
Πώς θεραπεύονται οι λοιμώξεις σταφυλόκοκκου;
Η θεραπεία για λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο εξαρτάται από τη θέση και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Οι μικρές λοιμώξεις του δέρματος μπορεί να αντιμετωπιστούν με τοπική αντιβιοτική αλοιφή, ή με την λήψη αντιβιοτικών από το στόμα. Τα αποστήματα συνήθως αντιμετωπίζονται με τομή και παροχέτευση, ή χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότερο σοβαρές λοιμώξεις σε μεγάλες περιοχές του δέρματος, σε άλλα όργανα του σώματος, ή στην κυκλοφορία του αίματος γενικά αντιμετωπίζονται με ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Μία λοίμωξη από τον ανθεκτικό σε αντιβιοτικά τύπο σταφυλόκοκκου (MRSA) μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Σταφυλόκοκκος: Μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη;
Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης από το βακτήριο Staphylococcus aureus. Η πρόληψη παραμένει η καλύτερη άμυνα ενάντια στην μόλυνση από σταφυλόκοκκο. Σε γενικές γραμμές οι καλύτεροι τρόποι άμυνας και πρόληψης είναι:
- Καλύψτε όλες τις περιοχές με δερματική μόλυνση από σταφυλόκοκκο με καθαρό, στεγνό επίδεσμο ή τραυμαπλάστ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν οι πληγές αυτές παράγουν πύον, επειδή το πύον μπορεί να περιέχει MRSA και να εξαπλωθεί σε άλλους.
- Η σωστή υγιεινή είναι σημαντική. Πλένετε τα χέρια σας επιμελώς, αποφύγετε τη στενή επαφή με μολυσμένα άτομα και καθαρίστε προσεκτικά όλες τις γρατζουνιές, τα κοψίματα και τις πληγές στο δέρμα για να μειωθούν οι πιθανότητες να μολυνθείτε με σταφυλόκοκκο. Εάν έχετε σταφυλόκοκκο, βεβαιωθείτε ότι όλοι οι άνθρωποι που είναι σε στενή επαφή μαζί σας πλένουν τα χέρια τους συχνά, ειδικά αν σας βοηθούν να αλλάξετε τους επιδέσμους σας και μην αγγίζετε ποτέ την μολυσμένη πληγή.
- Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με τη μολυσμένη πληγή. Αντικείμενα όπως πετσέτες, ξυριστικές μηχανές, σεντόνια, ή και ρούχα δεν πρέπει να μοιράζονται. Πλένετε όλα τα κλινοσκεπάσματα και ρούχα σε ζεστό νερό, για να σας βοηθήσει να σκοτώσετε τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου.
- Να χειρίζεστε και να προετοιμάζετε τις τροφές σας με ασφάλεια για να μειώσετε τον κίνδυνο σταφυλοκοκκικής τροφικής δηλητηρίασης
- Πλένετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό πριν από το χειρισμό και την προετοιμασία του φαγητού.
Αν έχετε πληγές, μολύνσεις του δέρματος, ή μια λοίμωξη της μύτης ή των ματιών, μην μαγειρεύετε και μην σερβίρετε φαγητό σε άλλους. - Καθαρίζετε και απολυμένετε καλά την κουζίνα και όλους τους χώρους που γευματίζετε.
- Καταψύξτε οποιαδήποτε τρόφιμα πρόκειται να αποθηκεύσετε για μεγάλο διάστημα.
- Ο κίνδυνος ανάπτυξης συνδρόμου τοξικού σοκ (μία σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από τοξίνες που εκκρίνονται από βακτήρια σταφυλόκοκου και σχετίζεται με τη χρήση ταμπόν, ειδικά όταν τα ταμπόν δεν αλλάζουν συχνά) σε γυναίκες με έμμηνο ρύση μπορεί να μειωθεί με:
- Αλλαγή ταμπόν κάθε 4 έως 8 ώρες
- Χρησιμοποιώντας ταμπόν χαμηλής απορροφητικότητας
- Εναλλασσόμενη χρήση ταμπόν με σερβιέτες