Η λειτουργία του δικεφάλου μυός:
Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς λειτουργεί ως ισχυρός υπτιαστής και δευτερευόντος ως καμπτήρας του αγκώνα.
-Επηρεάζει η ηλικία και το φύλλο την πιθανή ρήξη του δικεφαλικού καταφυτικού τένοντα;
Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% οι ασθενείς είναι άντρες.
Η ηλικία προσβολής έχει εύρος μεταξύ 35 και 55 ετών, με την ηλικιακή ομάδα των 45-50 ετών να εμφανίζει την μεγαλύτερη ευαισθησία.
-Ποιοι άλλοι παράγοντες σχετίζονται με την εκφύλιση του τένοντα;
-Η βαριά χειρωνακτική εργασία,
-το bodybuilding,
-η χρόνια χρήση στεροειδών,
-η υψηλή χοληστερίνη,
-η συχνή κατανάλωση αλκοόλ,
-το κάπνισμα,
είναι μερικές από τις συνθήκες που έχουν ενοχοποιηθεί ως προδιαθεσικοί παράγοντες στην ρήξη του δικεφαλικού τένοντα.
-Πώς γίνεται η διάγνωση
“Ο χαρακτηριστικός πόνος που περιγράφει ο ασθενής κατά την στιγμή του τραυματισμού, το πιθανό αιμάτωμα στον αγκώνα ή στο αντιβράχιο, η αδυναμία τέλεσης κινήσεων στον αγκώνα και η κλινική εξέταση με το λεγόμενο “hook test” επιβεβαιώνουν σχεδόν πλήρως την διάγνωση.
Επί αμφιβολιών κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση υπερήχου ή μαγνητικής τομογραφίας, με την τελευταία να έχει υψηλή ευαισθησία διάγνωσης“. εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Τόλης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός -Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρείου Άνω Άκρου- Μικροχειρουργικής -Metropolitan General/
Υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση στη ρήξη του δικεφαλικού καταφυτικού τένοντα;
Η συντηρητική αντιμετώπιση δεν συστήνεται στην περίπτωση ρήξεως του άπω δικεφαλικού τένοντα, παρά μόνο σε περιπτώσεις που η κατάσταση υγείας του ασθενούς (σωματική, πνευματική, ψυχική) δεν το επιτρέπει.
Εάν επιλεγεί η μη χειρουργική αποκατάσταση, ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί για την μόνιμη απώλεια δύναμης υπτιασμού (ως 60%) και κάμψης (ως 40%) του αγκώνα.
-Πότε χειρουργείται ο ασθενής;
Ο προτεινόμενος χρόνος χειρουργικής αποκατάστασης είναι ως την 14η μετατραυματική ημέρα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω εκφύλιση του τένοντα.
– Τι σημαίνει η τεχνική “mini open”
“Η τεχνική βασίζεται στην χρήση μονής mini χειρουργικής τομής (ως 4 εκατοστά) για την αποκατάσταση του τένοντα, και σταθεροποίησή του με 2 βιοαπορροφήσιμες οστικές άγκυρες (bone anchors)”, εξηγεί ο κ. Τόλης.
-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής;
-Η ελάχιστη μετεγχειρητική ουλή,
-ο μικρός χειρουργικός χρόνος,
-ο σεβασμός στα ανατομικά στοιχεία της περιοχής,
-οι μηδαμινές επιπλοκές της τεχνικής, κατά την εφαρμογή της από έμπειρο χειρουργό Άνω άκρου, ευνοούν την ευρεία χρήση της.
-Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία
Ο πλήρης χρόνος αποκατάστασης προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στους 4 μήνες μετεγχειρητικά.
Ο ασθενής ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο σταδιοποιημένης κινησιοθεραπείας και ενδυνάμωσης, σε στενή συνεργασία με τον ορθοπαιδικό χειρουργό του.
– Η επάνοδος στις προηγούμενες δραστηριότητες είναι πλήρης;
“Η τεχνική εξασφαλίζει πλήρη επάνοδο στις προηγούμενες επαγγελματικές και αθλητικές δραστηριότητες, γεγονός που επιβεβαιώνεται στην διεθνή βιβλιογραφία“, καταλήγει ο κ. Τόλης