Ασθένειες

Νέες τεχνικές στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης – Τι καινούργιο υπάρχει

Νέες τεχνικές στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης – Τι καινούργιο υπάρχει

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης αυξάνονται συνεχώς, κι αυτό έχει σχέση με τον τρόπο ζωής. Καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, καταπονήσεις και πολλές «νέες συνήθειες» που εισέβαλλαν στην ζωή μας, τα τελευταία χρόνια.

Η επιστήμη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, η Ιατρική έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ώστε να δώσει λύσεις στα προβλήματα του ανθρώπου.

Εν προκειμένω, για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, -ένα ιδιαίτερο επιστημονικό αντικείμενο- οι εξελίξεις είναι θεαματικές.

– Πόσο έχει προχωρήσει σήμερα η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης;

H χειρουργική της σπονδυλικής στήλης αποτελεί ένα ιδιαίτερο επιστημονικό αντικείμενο.

Δυστυχώς, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από κάποια παθολογία της σπονδυλικής στήλης, ή από κάποιο ανεπιτυχές χειρουργείο συνεχώς αυξάνεται.

Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού και η δυσκολία του αντικειμένου έχουν οδηγήσει στην αναγκαιότητα της δημιουργίας ξεχωριστής ειδικότητας που ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα προβλήματα.

Παράλληλα η ιατρική έρευνα και τεχνολογία έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην ανακάλυψη νέων τεχνικών και στην βελτίωση των υλικών και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε μεγιστοποιώντας το κλινικό αποτέλεσμα του χειρουργείου.

«Η προσέγγιση και φροντίδα του ασθενούς από ομάδα ιατρών πολλαπλών ειδικοτήτων, η σωστή επιλογή των ασθενών και της σωστής χειρουργικής τεχνικής σε συνδυασμό με την χρήση μικροσκοπίου, την διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές έχουν αυξήσει το προφίλ ασφάλειας των χειρουργείων της σπονδυλικής στήλης», αναφέρει ο Εμμανουήλ Τσαφαντάκης – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης – Διευθυντής της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης και Κέντρου Σκολίωσης Τραύματος και Ογκολογίας Metropolitan General, προσθέτοντας:

«Έτσι, πολλές παθήσεις που πριν μερικά χρόνια απαιτούσαν πολυήμερες νοσηλείες με αιμορραγικά χειρουργεία, σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστούν με ολιγόωρες νοσηλείες ή νοσηλείες μίας ημέρας».

Ποιες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές υπάρχουν και τι παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από αυτές;

Στην αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, η χρήση ενδοσκοπίου ή ειδικών tubes (κάνουλες/σωληνοειδείς διαστολείς) μας επιτρέπει, ανάλογα το είδος της κήλης, την αφαίρεση της και την εξάλειψη των συμπτωμάτων με μία τομή λίγων χιλιοστών.

Με τα ίδια εργαλεία και τεχνική μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί πεταλεκτομή και αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης και να απαλύνει τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης.

Παλαιότερα η πεταλεκτομή απαιτούσε μεγάλες ανοικτές τομές με μεγάλη αποκόλληση μυών και αξιοσημείωτη αιμορραγία που καθυστερούσε σημαντικά την αποκατάσταση του ασθενούς μετά το χειρουργείο και οδηγούσε σε πολυήμερες νοσηλείες και μυϊκή ατροφία της περιοχής της μέσης.

Ενώ αν υπάρχει ανάγκη για σπονδυλοδεσία, δηλαδή τοποθέτησης βιδών για την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί διαδερμικά, δηλαδή μέσω μικρών τομών στο δέρμα και να αποφευχθούν οι επιπλοκές από τα ανοικτά αιμορραγικά χειρουργεία.

Βέβαια και εδώ πρέπει να γίνεται η σωστή επιλογή των ασθενών.

 Υπάρχει κάτι καινούργιο στην χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης;

«Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε κάποιες επαναστατικές τεχνικές για την εφηβική σκολίωση και για την σκολίωση ενηλίκων.

Στην μεν εφηβική σκολίωση, σε επιλεγμένους τύπους, χρησιμοποιούμε κάποιες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπου τοποθετώντας ειδικά δυναμικά διορθωτικά συστήματα μέσω μίας τομής περί των 10 εκατοστών, χωρίς απώλεια αίματος, με 24ωρη νοσηλεία, επιτυγχάνουμε την ικανοποιητική συγκράτηση και προοδευτική διόρθωση της σκολίωσης», εξηγεί ο κ. Τσαφαντάκης.

Έτσι, ο έφηβος επιστρέφει πολύ γρήγορα στις δραστηριότητες του και τις υποχρεώσεις (δηλαδή σχολείο, γυμναστική) χωρίς να υπάρχει πρόβλημα δυσκαμψίας/δυσκινησίας.

Είναι δηλαδή σαν να εμφυτεύεις ένα εσωτερικό κηδεμόνα στην σπονδυλική στήλη.

Στην σκολίωση ενηλίκων που αποτελεί μία πολύ βαρεία νόσος της σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιούμε μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική όπου προσεγγίζουμε την σπονδυλική στήλη από τα πλάγια (Lateral Interbody Fusion και Oblique Interbody Fusion) και πιο συγκεκριμένα από τον οπισθοπεριτοναικό χώρο χρησιμοποιώντας πολύ μικρές τομές (MIS).

Παρ όλο που αυτή η χειρουργική μέθοδος γίνεται από μία πολύ μικρή τομή και εντάσσεται στις ελάχιστα επεμβατικές, οι δυνατότητες της είναι τεράστιες και επιτυγχάνει μεγάλη διόρθωση και αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης.

Τι προσφέρουν οι τεχνικές αυτές και πώς γίνονται;

«Η διορθωτική τεχνική της εφηβικής σκολίωσης δίνει την δυνατότητα, σε πολλές μορφές σκολίωσης, της διόρθωσης αυτής χωρίς την ανάγκη σπονδυλοδεσίας. Έτσι αποφεύγεται μία μεγάλη επέμβαση στην σπονδυλική στήλη μαζί με την σημαντική απώλεια αίματος, χωρίς μεγάλες τομές ή μακρά περίοδο αποκατάστασης ενώ ταυτόχρονα διατηρείται και η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης αφού δεν γίνεται σπονδυλοδεσία» εξηγεί ο κ. Τσαφαντάκης, ενώ επισημαίνει το εξής:

«Μαζί με το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και εκγύμνασης επιτυγχάνονται άριστα αποτελέσματα στην εφηβική σκολίωση χωρίς την ανάγκη ο ασθενής να υποβληθεί σε μακροχρόνια θεραπεία με κηδεμόνες ή σε μεγάλα χειρουργεία ενώ επιστρέφει πολύ σύντομα στην καθημερινότητα του».

Στη σκολίωση ενηλίκων, η mis τεχνική αυτή επιτυγχάνει αποσυμπίεση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης και πιο συγκεκριμένα έμμεση αποσυμπίεση.

Δηλαδή, ο χειρουργός δεν έρχεται σε επαφή με τα νεύρα και δεν παρεκτοπίζει τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης για να έχει πρόσβαση στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, αποφεύγοντας όλους αυτούς τους κινδύνους.

Έτσι έχει την δυνατότητα να τοποθετήσει μεγαλύτερα μοσχεύματα και να αποκαταστήσει το ύψος του δίσκου ευκολότερα και βελτιώνει καλύτερα την ανατομία της περιοχής οδηγώντας σε αποσυμπίεση των νεύρων χωρίς να χρειάζεται πεταλεκτομή ή διάνοιξη του νωτιαίου σάκου.

Παράλληλα με αυτή την τεχνική επιτυγχάνει σπονδυλοδεσία σε μεγαλύτερα ποσοστά (πάνω από 90%) σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές.

Τεχνική αντιμετώπισης σκολίωσης ενηλίκων

Η τεχνική αντιμετώπισης της σκολίωσης ενηλίκων γίνεται με προσπέλαση από τα πλάγια της σπονδυλικής στήλης, από τον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο μέσω μίας μικρής τομής.

Με την βοήθεια ειδικών εργαλείων, και υπό συνεχή νευροπαρακολούθηση, γίνεται η δισκεκτομή και τοποθετείται ειδικός κλωβός.

Στη συνέχεια διαδερμικά με την βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος ή o-arm navigation τοποθετούνται διαυχενικά οι βίδες για την πλήρη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Έτσι επιτυγχάνεται πλήρης σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης σε 360ο και αποσυμπίεση των νεύρων με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο χωρίς ανοικτές τομές.

«Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον με αυτή την τεχνική είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ασθενείς που χειρουργούνται για πρώτη φορά, όσο και σε ασθενείς που έχουν στο ιστορικό τους επανεπεμβάσεις / προηγούμενα αποτυχημένα χειρουργεία», λέει ο κ. Τσαφαντάκης, για να προσθέσει πως «οι ενδείξεις αυτής της τεχνικής είναι η εκφυλιστική δισκική νόσος της σπονδυλικής στήλης, η ψευδάρθρωση από προηγούμενα χειρουργεία, η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση, η νόσος παρακείμενου επιπέδου, η αναθεώρηση σπονδυλοδεσίας και η σκολίωση ενηλίκων».

-Τα πλεονεκτήματα αυτής της πολύ σημαντικής τεχνικής είναι αφενός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε περιστατικά που υπάρχει πρόβλημα σε ένα επίπεδο της σπονδυλικής στήλης όσο και σε σύνθετα περιστατικά με μεγάλες παραμορφώσεις

Όπως:

η σκολίωση ενηλίκων με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, και αφετέρου προσφέρει τεράστια έμμεση αποσυμπίεση των νεύρων.

Ασθένειες

24.12.2024

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;

Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, ως απόκριση στο κρύο, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση

23.12.2024

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Ποιες είναι οι αιτίες εκτός από την έλλειψη ύπνου

Μπορεί να είναι προειδοποίηση για κάποια αλλεργία

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας
18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

Τομή στην ιατρική επιστήμη – Για πρώτη φορά έγινε επιτυχώς μεταμόσχευση «παλλόμενης» καρδιάς
12.12.2024

Τομή στην ιατρική επιστήμη – Για πρώτη φορά έγινε επιτυχώς μεταμόσχευση «παλλόμενης» καρδιάς

Διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 28 ετών – Αποκαλύπτει τα έξι συμπτώματα που αμέλησε
11.12.2024

Διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 28 ετών – Αποκαλύπτει τα έξι συμπτώματα που αμέλησε

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
10.12.2024

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Χαμηλά ουδετερόφιλα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες – Τα φυσιολογικά επίπεδα
09.12.2024

Χαμηλά ουδετερόφιλα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες – Τα φυσιολογικά επίπεδα

Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες όταν διαλέγουν εσώρουχα – Τι έδειξε έρευνα
09.12.2024

Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες όταν διαλέγουν εσώρουχα – Τι έδειξε έρευνα

Κονγκό: Ο ΠΟΥ αποκάλυψε τις κατηγορίες ανθρώπων που προσβάλλει κυρίως η νέα θανατηφόρα ασθένεια
09.12.2024

Κονγκό: Ο ΠΟΥ αποκάλυψε τις κατηγορίες ανθρώπων που προσβάλλει κυρίως η νέα θανατηφόρα ασθένεια

Κονγκό: Άγνωστη ασθένεια κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους – Τα συμπτώματα που εμφάνισαν
03.12.2024

Κονγκό: Άγνωστη ασθένεια κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους – Τα συμπτώματα που εμφάνισαν

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

24.12.2024

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό;

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

24.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες γνωστού φαρμάκου – Δείτε για ποιο πρόκειται

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο
24.12.2024

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
24.12.2024

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο τρόπος για να προβλέψεις αν θα κάνεις φαλάκρα
24.12.2024

Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο τρόπος για να προβλέψεις αν θα κάνεις φαλάκρα

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο
24.12.2024

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;
24.12.2024

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας
24.12.2024

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία
23.12.2024

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας
23.12.2024

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας