Η άμεση αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας είναι σωτήρια, διότι δίχως θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Αν πάθετε υπογλυκαιμία, η άμεση και σωστή αντιμετώπισή της μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Και αυτό, διότι αν το σάκχαρο εξακολουθήσει να μειώνεται, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.
Η υπογλυκαιμία ορίζεται ως η μείωση του σακχάρου στο αίμα κάτω από τα 70 mg/dl. Η μείωση αυτή όμως μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή. Όταν το σάκχαρο πέσει κάτω από 40 mg/dl, η ζωή του ασθενούς κινδυνεύει.
Επιπλέον, όσο περνά η ώρα και το σάκχαρο δεν διορθώνεται, υπάρχει κίνδυνος να μπει ο οργανισμός σε διαδικασία υπερδιόρθωσης. Κατ’ αυτήν, θα παράγει σάκχαρο ανεξέλεγκτα για πολλές ώρες, θέτοντας σε πρόσθετο κίνδυνο τον ασθενή.
«Η υπογλυκαιμία πρέπει να διορθώνεται άμεσα και σωστά», τονίζει ο καθηγητής Νίκος Τεντολούρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας. «Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα καταναλώσει υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα και ανεβάζουν μέσα σε λίγα λεπτά το σάκχαρο. Έτσι, δεν θα κινητοποιηθεί ο μηχανισμός της υπερδιόρθωσης».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής με υπογλυκαιμία θα καταναλώσει ΕΝΑ από τα παρακάτω:
1. Μισό ποτήρι χυμό (φυσικό ή φρουτοποτό που έχει ζάχαρη) ή μισό ποτήρι αναψυκτικό με ζάχαρη. «Μισό ποτήρι και όχι 2-3 που πίνουν πολλοί ασθενείς και εκτοξεύουν το σάκχαρό τους στα ύψη», τονίζει ο κ. Τεντολούρης.
2. Τρία (3) κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη διαλυμένα σε μισό ποτήρι νερό, για να απορροφηθούν γρήγορα.
3. Τρεις (3) ταμπλέτες γλυκόζης από αυτές που χορηγούνται στα φαρμακεία