Ασθένειες

Οστεοαρθρίτιδα: Ποιά ουσία βοηθά θεαματικά τους πάσχοντες

Οστεοαρθρίτιδα: Ποιά ουσία βοηθά θεαματικά τους πάσχοντες

Το φυσικό αντιφλεγμονώδες κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει θεαματικά στην καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της οστεοαρθρίτιδας και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του πάσχοντα, δηλώνει ξεκάθαρα στο Onmed.gr, ο Yves Henrotin, καθηγητής Παθολογίας, Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας για τα Οστά και τους Χόνδρους στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο).

Ο Δρ Henrotin είναι βέβαιος πως η κουρκουμίνη μπορεί και μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή, αλλά και την απώλεια του χόνδρου στο οστό του ασθενούς, ειδικά εάν λαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες, όπως δηλαδή μέσω του συμπληρώματος διατροφής Flexofytol, το οποίο μετά από ένα μήνα θεραπείας έχει απτά αποτελέσματα, ειδικά όσον αφορά στη μείωση του πόνου.

dr henrotin

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα και ποιους επηρεάζει περισσότερο;

Επιχειρώντας να δώσει τον ορισμό της οστεοαρθρίτιδας, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ο Δρ Henrotin έχει να κάνει μερικές ερωτήσεις προς τους αναγνώστες: «Σας πονάνε οι αρθρώσεις σας; Κάνουν θόρυβο (ένα χαρακτηριστικό «κλακ») όταν κινείστε; Έχουν παραμορφωθεί, είναι δύσκαμπτες και μερικές φορές κλειδώνουν; Τότε πιθανώς να έχετε οστεοαρθρίτιδα. Αν πιστεύετε ότι αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο καθώς μεγαλώνετε, ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για το αποτρέψετε και ότι θα καταλήξετε σε αναπηρική καρέκλα, κάνετε λάθος! Αν πάλι πιστεύετε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και για αυτό δε χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό ή φυσιοθεραπευτή, πάλι κάνετε λάθος. Η οστεοαρθρίτιδα οδηγεί σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Ο καθιστικός τρόπος ζωής με τη σειρά του ευθύνεται για παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία (πολύ υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα), η υπέρταση και η αύξηση του σωματικού βάρους. Αν πιστεύετε ότι η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι μία σοβαρή πάθηση, για άλλη μία φορά κάνετε λάθος. Εάν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος που έχει διαγνωστεί κατόπιν ακτινολογικού ελέγχου, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό».

«Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας βελτιώνει τόσο την υγεία σας όσο και την ποιότητα ζωής σας» επισημαίνει ο ίδιος, καθώς συμπληρώνει πως «η οστεοαρθρίτιδα είναι μία σοβαρή ασθένεια των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια χόνδρου, του ιστού που καλύπτει τα άκρα των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση. Ο χόνδρος προστατεύει τα οστά, διευκολύνει τις κινήσεις και εμποδίζει τον πόνο. Εάν ο χόνδρος εξαφανιστεί, τότε ο πόνος εγκαθίσταται και οι αρθρώσεις κάνουν θόρυβο (ένα χαρακτηριστικό «κλακ»). Ωστόσο, παρατηρεί ο Δρ Henrotin, «η διάβρωση του χόνδρου δεν είναι η μόνη εξήγηση για τον πόνο. Συχνά σπάει ή αποκολλάται ο μηνίσκος, οι σύνδεσμοι της άρθρωσης τεντώνονται, οι τένοντες γύρω από την άρθρωση φλεγμαίνουν και οι μυς εξασθενούν. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι εξίσου επώδυνες και καθιστούν την άρθρωση ασταθή. Όλες οι αρθρώσεις μπορεί να προσβληθούν από οστεοαρθρίτιδα, αλλά συχνότερα προσβάλλονται τα χέρια, τα γόνατα, τα ισχία και η σπονδυλική στήλη».

Κουρκουμίνη: Αναζητώντας λύσεις στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας

Ο Δρ Henrotin τονίζει πως μία εναλλακτική λύση για τη χρήση παρακεταμόλης και Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) κατά της οστεοαρθρίτιδας είναι επιβεβλημένη. Οι γιατροί, εξηγεί, συνηθίζουν να αγνοούν τις συστάσεις για περιορισμό των σκευασμάτων αυτών και τα συνταγογραφούν «με την πρώτη ευκαιρία, παρά το ότι σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτά τα φάρμακα έχουν μικρή αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως προκαλούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που επηρεάζουν την υγεία των ηλικιωμένων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Αυτό που θέλουμε λοιπόν είναι «μία ουσία που να ανακουφίζει τον πόνο χωρίς όμως να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλέον να διεγείρει την αναγέννηση του χόνδρου ή τουλάχιστον να επιβραδύνει ή να προλαμβάνει τη φθορά του».

Πράγματι, η επιστημονική έρευνα έχει εντοπίσει την ουσία κουρκουμίνη, που όπως εξηγεί στο Onmed.gr ο Δρ Henrotin «είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που δρα στη φλεγμονή με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τα ΜΣΑΦ. Ενώ τα ΜΣΑΦ αναστέλλουν τη δραστηριότητα ενός ενζύμου, της κυκλοοξυγενάσης, η οποία παράγει τους φλεγμονώδεις παράγοντες, η κουρκουμίνη εμποδίζει την ενεργοποίηση ενός παράγοντα που ονομάζεται πυρηνικός παράγοντας κάπα Β: NF-kB. Αυτός ο παράγοντας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων, όχι μόνο παραγόντων φλεγμονής, αλλά και ενζύμων (μεταλλοπρωτεάσες) που εμπλέκονται στην αποδόμηση του χόνδρου των αρθρώσεων. Επομένως, εμποδίζοντας τη διαδικασία αυτή, η κουρκουμίνη μπορεί και μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή αλλά και την απώλεια του χόνδρου».

Flexofytol: Η κουρκουμίνη που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την οστεοαρθρίτιδα

Η κουρκουμίνη υπάρχει φυσικά στη φύση, στον γνωστό μας κουρκουμά, όμως ακόμα και αν την χρησιμοποιούμε καθημερινά στο φαγητό μας, η ποσότητα που απορροφά ο οργανισμός μας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τον πόνο και τις άλλες συνέπειες της οστεοαρθρίτιδας. «Για να επιτύχουμε τέτοια συγκέντρωση κουρκουμίνης στο αίμα όπως αυτή του Flexofytol, που να έχει δράση στον πόνο των αρθρώσεων, θα πρέπει να απορροφηθούν πολύ μεγάλες ποσότητες συμπυκνωμένου εκχυλίσματος κουρκουμά (Curcuma Longa), επομένως θα χρειαζόταν ακόμα πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης κουρκουμά που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας του Flexofytol είναι ότι αυξάνει τη διαλυτότητα της κουρκουμίνης και συνεπώς την απορρόφησή της από το έντερο. Χάρη σε αυτή την καινοτομία, τα επίπεδα της κουρκουμίνης  στο αίμα επιτυγχάνουν την επαρκή συγκέντρωση για να μειωθεί σημαντικά ο πόνος στις αρθρώσεις σας», αναφέρει ο Δρ Henrotin, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής.

«Τα πλεονεκτήματα του Flexofytol είναι πολλά:

  • Αποτελεσματικότητα που αποδεικνύεται μέσα από ποιοτικές επιστημονικές μελέτες,
  • Σημαντική μείωση του πόνου, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμα και μετά από θεραπεία αρκετών μηνών,
  • Προστασία από τη φθορά του χόνδρου που αποδεικνύεται χάρη στους βιολογικούς δείκτες (μόρια που μετράμε στο αίμα).

Με άλλα λόγια, η δράση στον πόνο φαίνεται μετά από έναν μήνα θεραπείας, είναι συγκρίσιμη με αυτή που επιτυγχάνεται με τα ΜΣΑΦ αλλά χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας», αναφέρει ο ίδιος.

Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν: Σημαντική μείωση στον πόνο μετά από ένα μήνα θεραπείας

Μάλιστα, προσθέτει, πως η δράση του Flexofytol έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά από διάφορες μελέτες: «Το Flexofytol είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με ποιότητα παραγωγής επιπέδου φαρμάκου και έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών. Πρόσφατα, η ομάδα μου δημοσίευσε μία μελέτη Φάσης ΙΙ, στην οποία συμμετείχαν 150 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Αυτή η μελέτη θεωρήθηκε μελέτη Φάσης ΙΙ, επειδή ο στόχος της ήταν να προσδιοριστεί η ιδανική δόση που πρέπει να δοθεί στους ασθενείς προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη δράση στον πόνο από αυτή του Placebo. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη έγινε από 11 ερευνητικά κέντρα στο Βέλγιο, σύμφωνα με τους κανόνες ορθής πρακτικής για τις κλινικές δοκιμές και από οργανισμό ανεξάρτητο από τον παρασκευαστή του Flexofytol. Η μελέτη έδειξε ότι η βέλτιστη δόση του Flexofytol ήταν 2 κάψουλες το πρωί και 2 κάψουλες το βράδυ. Με αυτή τη δόση παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πόνου κατά το περπάτημα σε σύγκριση με το Placebo. Επίσης, αποδείξαμε ότι η συγκέντρωση της κουρκουμίνης στο αίμα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε εργαστηριακά μοντέλα. Στη συνέχεια, μετρήσαμε τις τιμές του βιολογικού δείκτη COLL2-1 στο αίμα, ενός κλάσματος μορίου που αποτελεί μέρος της σύνθεσης του χόνδρου. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα COLL2-1 ανιχνεύεται στο αίμα, τόσο περισσότερη είναι η φθορά του χόνδρου. Έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με Flexofytol παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα COLL2-1 στο αίμα τους, επομένως προστατεύονται από τη φθορά του χόνδρου. Τέλος, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία με Flexofytol κατανάλωναν λιγότερα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) και Παρακεταμόλη».

Συνοψίζοντας, ο Δρ Henrotin είναι σαφής: Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τις κλινικές μελέτες για το Flexofytol, είναι πως επιφέρει «σημαντική μείωση στον πόνο, μετά από ένα μήνα θεραπείας, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες».

Πώς χρησιμοποιείται το Flexofytol από τους πάσχοντες με οστεοαρθρίτιδα;

Το πολύ θετικό με το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής, τονίζει ο Δρ Henrotin είναι πως δε χρειάζεται να συνδυάζεται με άλλα σκευάσματα. «Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι ο συνδυασμός περισσότερων μορίων (διπλή – ή τριπλή θεραπεία σε συνδυασμό με χονδροϊτίνη ή γλυκοζαμίνη) επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα. Από την άλλη, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το Flexofytol στην περίπτωση που λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή, αλλά και να σταματήσετε τη λήψη του Flexofytol εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε κάποια χειρουργική επέμβαση».

Όσον αφορά στη δοσολογία ο Δρ Henrotin είναι σαφής: «Προσωπικά, προτείνω μια θεραπεία 3 μηνών. Εάν δεν έχετε κάποιο αποτέλεσμα μετά από έναν μήνα, μπορείτε να αυξήσετε τη δόση πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Εάν δεν έχετε θετικά αποτελέσματα μετά από τρεις μήνες, σταματήστε τη θεραπεία αφού δεν ανταποκρίνεστε σε αυτή».

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε πως «πολυάριθμες μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο της γενικής ιατρικής και της γηριατρικής έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση με το Flexofytol σε περιπτώσεις συννοσηρότητας στους ηλικιωμένους ασθενείς, αυτούς που ονομάζουμε «ευαίσθητους» εξαιτίας της παρουσίας ταυτόχρονα πολλών παθήσεων και της λήψης πολλών φαρμακευτικών αγωγών. Το Flexofytol δεν επηρέασε τους δείκτες για παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η νεφρική και η ηπατική λειτουργία, ή η πηκτικότητα του αίματος».

Τι να προσέχουν οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα;

Τέλος, το Onmed.gr ζήτησε από τον διακεκριμένο επιστήμονα Δρ Henrotin να δώσει πέντε δικές του συμβουλές προς τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Ας δούμε τι μας απάντησε:

  1. Αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας ή μειώστε το βάρος σας αν είναι απαραίτητο. Ο στόχος είναι να διατηρήσετε τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) μικρότερο ή ίσο με 25. Για να υπολογίσετε τον BMI σας εφαρμόστε τον ακόλουθο τύπο: το βάρος σας σε kg ÷ το ύψος σας σε m ÷ το ύψος σας σε m (π.χ. 82 κιλά ÷ 1, 82 m ÷ 1,82 m = 24,7).
  2. Αλλάξτε τη διατροφή σας: υιοθετήστε τη μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από πλούσια καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, νερού αρωματικών βοτάνων, ελαιόλαδου, μέτρια κατανάλωση σε γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά και χαμηλή σε κόκκινο κρέας.
  3. Αποφύγετε τους αθλητικούς ή επαγγελματικούς τραυματισμούς ή φροντίστε για τη σωστή θεραπεία τους: οι τραυματισμοί των αρθρώσεων μπορεί να βλάψουν άμεσα το χόνδρο, αλλά και τους συνδέσμους, κάτι που δημιουργεί αστάθεια της άρθρωσης. Η άρθρωση γίνεται επώδυνη και πρήζεται, γεγονός που εμποδίζει τους μυς να λειτουργήσουν κανονικά και συνεπώς να την προστατέψουν. Επομένως, είναι σημαντικό να έχει θεραπευτεί πλήρως ο τραυματισμός σας πριν επιστρέψετε στις αθλητικές σας δραστηριότητες ή στην εργασία σας αν αυτή είναι σωματική.
  4. Αποφύγετε τον καθιστικό τρόπο ζωής: τολμήστε να αλλάξετε τρόπο ζωής και να γίνετε πιο δραστήριοι. Για παράδειγμα, περπατήστε ή πάρτε το ποδήλατο για να πάτε στη δουλειά ή στα ψώνια αντί να πάρετε το αυτοκίνητο ή ανεβείτε και κατεβείτε σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ…
  5. Κάνετε τακτικά κάποια σωματική δραστηριότητα: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά σε όλα τα υγιή άτομα να κάνουν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα (π.χ. 30 λεπτά περπάτημα με ρυθμό 4-5 km/h 5 φορές την εβδομάδα) ή 75 λεπτά υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα π.χ. τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, περπάτημα με ρυθμό 6,5-7,5 km/h) ή συνδυασμό αυτών των 2 τύπων δραστηριότητας.

Το Flexofytol θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας, καταλήγει ο Δρ Henrotin, που αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από καθηγητής Παθολογίας, Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας για τα Οστά και τους Χόνδρους στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο), είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Φυσικοθεραπείας και της Επιστημονικής Κοινότητας Φυσικοθεραπείας. Κατά το διάστημα 2006-2012, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Κοινότητας Έρευνας της Οστεοαρθρίτιδας [Osteoarthritis Research Society International (OARSI)]. Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Οστεοαρθρίτιδας και πρέσβης των Βρυξελλών.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 επιστημονικά άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά και 10 κεφάλαια βιβλίων. Είναι συν-εκδότης του βιβλίου «Οστεοαρθρίτιδα: κλινικές και πειραματικές πτυχές» (Springer), συν-εκδότης του «Primer in OA» (επιμέλεια της OARSI) και εκδότης του βιβλίου «Μη φαρμακολογικές τεχνικές για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας» (Bentham).

Ασθένειες

23.12.2024

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Ποιες είναι οι αιτίες εκτός από την έλλειψη ύπνου

Μπορεί να είναι προειδοποίηση για κάποια αλλεργία

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη πλέον πιστεύουν ότι μπορούν να σωθούν από την επάρατη νόσο

Τομή στην ιατρική επιστήμη – Για πρώτη φορά έγινε επιτυχώς μεταμόσχευση «παλλόμενης» καρδιάς
12.12.2024

Τομή στην ιατρική επιστήμη – Για πρώτη φορά έγινε επιτυχώς μεταμόσχευση «παλλόμενης» καρδιάς

Διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 28 ετών – Αποκαλύπτει τα έξι συμπτώματα που αμέλησε
11.12.2024

Διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 28 ετών – Αποκαλύπτει τα έξι συμπτώματα που αμέλησε

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
10.12.2024

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Χαμηλά ουδετερόφιλα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες – Τα φυσιολογικά επίπεδα
09.12.2024

Χαμηλά ουδετερόφιλα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες – Τα φυσιολογικά επίπεδα

Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες όταν διαλέγουν εσώρουχα – Τι έδειξε έρευνα
09.12.2024

Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες όταν διαλέγουν εσώρουχα – Τι έδειξε έρευνα

Κονγκό: Ο ΠΟΥ αποκάλυψε τις κατηγορίες ανθρώπων που προσβάλλει κυρίως η νέα θανατηφόρα ασθένεια
09.12.2024

Κονγκό: Ο ΠΟΥ αποκάλυψε τις κατηγορίες ανθρώπων που προσβάλλει κυρίως η νέα θανατηφόρα ασθένεια

Κονγκό: Άγνωστη ασθένεια κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους – Τα συμπτώματα που εμφάνισαν
03.12.2024

Κονγκό: Άγνωστη ασθένεια κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους – Τα συμπτώματα που εμφάνισαν

Μελέτη: Οι βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμη ένδειξη άνοιας
25.11.2024

Μελέτη: Οι βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμη ένδειξη άνοιας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

23.12.2024

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Υπάρχουν ορισμένα αρνητικά στη χρήση του

23.12.2024

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας

Για να μπορέσετε να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς να το παρακάνετε

Πώς θα βοηθήσετε τους εφήβους να συμμετέχουν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις
23.12.2024

Πώς θα βοηθήσετε τους εφήβους να συμμετέχουν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Τα πρώτα σημάδια πνευμονικού οιδήματος – Σε πόση ώρα μπορεί να επέλθει θάνατος
23.12.2024

Τα πρώτα σημάδια πνευμονικού οιδήματος – Σε πόση ώρα μπορεί να επέλθει θάνατος

Βιταμίνη Β12: Δείτε ποια είναι τα σημάδια υπερδοσολογίας και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε
23.12.2024

Βιταμίνη Β12: Δείτε ποια είναι τα σημάδια υπερδοσολογίας και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Έρευνα: Δείτε πότε η «καλή» χοληστερίνη γίνεται επικίνδυνη
23.12.2024

Έρευνα: Δείτε πότε η «καλή» χοληστερίνη γίνεται επικίνδυνη

Αυτά είναι τα δύο ροφήματα που μπορεί να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση του καρκίνου σε κεφάλι, στόμα και λαιμό
23.12.2024

Αυτά είναι τα δύο ροφήματα που μπορεί να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση του καρκίνου σε κεφάλι, στόμα και λαιμό

Αυτά είναι τα καλύτερα γιορτινά τρόφιμα για τα μάτια
23.12.2024

Αυτά είναι τα καλύτερα γιορτινά τρόφιμα για τα μάτια

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Ποιες είναι οι αιτίες εκτός από την έλλειψη ύπνου
23.12.2024

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Ποιες είναι οι αιτίες εκτός από την έλλειψη ύπνου

Πώς θα απογειώσετε τη σεξουαλική ζωή σας τα Χριστούγεννα
23.12.2024

Πώς θα απογειώσετε τη σεξουαλική ζωή σας τα Χριστούγεννα