Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας πραγματοποίησε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 κλιμάκιο της Διοίκησης του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Μedisyn, το οποίο αποτελείτο από τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Μακρίδη, την Αντιπρόεδρο κα Παπακωνσταντίνου Μαρία, την Γενική Γραμματέα κ. Καλαμάρη Μαρία και τον Γενικό Διευθυντή κ. Γούναρη Χρυσόστομο, προκειμένου να εκτεθούν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί ιατροί βιοπαθολόγοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν η δραστηριότητα και η πορεία του Medisyn, του μοναδικού ιατρικού συνεταιρισμού στην Ελλάδα, με 570 μέλη-μετόχους αποκλειστικής συνεργασίας και 800 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ότι ο Medisyn διαθέτει συνολικά 647 διαπιστευμένες εξετάσεις κατά ISO 15189, ενώ κατατάσσεται ανάμενα στα καλύτερα εργαστήρια αναφοράς παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων πιστοποίησης εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων ποιότητας.
Επίσης είναι διαπιστευμένος κατά ISO17043 για τη διενέργεια διεργαστηριακών σχημάτων ελέγχου ποιότητας και καλύπτει μέσω των 4 υπερσύγχρονων εργαστηρίων που διαθέτει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κρήτη (και σύντομα στην Πάτρα) τις ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα.
Όλα τα μέλη και οι συνεργάτες του λειτουργούν ανεξάρτητα ιατρεία και εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα.
“Εξηγήθηκε ότι λειτουργούμε σαν βραχίονας του δημόσιου συστήματος υγείας, μέσω των συμβάσεων που έχουμε τον ΕΟΠΥΥ και εξυπηρετούμε προσωπικά τον κάθε εξεταζόμενο παρέχοντας όλη τη γκάμα των εξετάσεων βιολογικού υλικού”, αναφέρει στην ανακοίνωση ο Medisyn.
Η ατζέντα της συνάντησης ξεκίνησε με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το οποίο απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα του κλάδου και αυτό είναι η μακρόχρονη εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου CLAWBACK, το οποίο έχει πλέον ανέβει σε δυσθεώρητα και μη διαχειρίσιμα επίπεδα για όλα τα ιατρεία.
Υπολογίζεται ότι rebate και clawback μειώνουν τις αποζημιώσεις των ιατρείων κατά 50-70%, βάζοντας σε κίνδυνο τη διασφάλιση της ποιότητας των εργαστηριακών πράξεων με αρνητικό αποτέλεσμα για την κλινική διάγνωση.
Ο Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών επισήμανε ότι “ο εργαστηριακός κλάδος, τα σημεία δηλαδή στα οποία πηγαίνουν οι πολίτες για να κάνουν τις εξετάσεις τους, έχει να αντιμετωπίσει οικονομικά ασφυκτικές συνθήκες τα τελευταία 9 έτη και κρούει τον κώδωνα με κάθε μέσο που μπορεί και διαθέτει καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε:
- στο κλείσιμο των ιατρείων, άρα θα έχουμε και λιγότερα σημεία πρόσβασης για τους πολίτες
- στον αποκλεισμό των νέων ιατρών από την σημαντική αυτή ειδικότητα και τη φυγή τους στο εξωτερικό και βέβαια
- στη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, επηρεάζοντας την ορθή διάγνωση και βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών”.
Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι οι αποφάσεις των κλινικών γιατρών για διάγνωση και θεραπεία των ασθενών εξαρτώνται κατά 70% από τις εργαστηριακές εξετάσεις, είναι βέβαιο ότι η υποχώρηση της ποιότητας στην εκτέλεση των εξετάσεων θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με επιβάρυνση οικονομική των ιδίων αλλά και των ασφαλιστικών τους ταμείων.
“Τονίστηκε ότι ο εργαστηριακός κλάδος ζητά την άμεση κατάργηση του clawbackκαι να παρθούν μέτρα από την πολιτεία όπως:
-να τεθούν όρια στη συνταγογράφηση,
– τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που δεν εφαρμόζονται, ώστε να μην γίνεται αυτή η υπέρβαση και το αυτονόητο, να αποζημιώνονται δηλαδή στο ακέραιο όλες οι εξετάσεις που πραγματοποιούμε”, προσθέτουν.
Διενέργεια rapid tets από μη εξειδικευμένο προσωπικό
Κατόπιν έγινε ειδική αναφορά στην διενέργεια των rapid test από μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με δυσμενείς συνέπειες για την αξιοπιστία και τoν έλεγχο της διασποράς της νόσου, εγείροντας σοβαρά θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι όλες αυτές οι προαναφερόμενες ενέργειες οδηγούν στην απαξίωση του ρόλου του ιατρού βιοπαθόλογου και στον κίνδυνο εξάλειψης της ειδικότητας, καθότι δεν θα υπάρχει κίνητρο για κανέναν νέο, υπό αυτές τις συνθήκες, να επιλέξει αυτήν την πολύπαθη ειδικότητα.
Τέλος, ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας να συμμετέχουν και οι Εργαστηριακοί Ιατροί σε διάλογο πριν τον σχεδιασμό μεταρρυθμιστικών προτάσεων (βλ. Επιτροπή αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν επηρεάζουν τη λειτουργία των ιατρείων και να μην λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς και την παράθεση των δικών μας δεδομένων που βασίζονται στην κύρια απασχόληση μας στον τομέα της ιατρικής βιοπαθολογίας.
Ο Υπουργός Υγείας άκουσε τους εκπροσώπους της Διοίκησης του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών με ιδιαίτερη προσοχή και συμφώνησε ότι ο στόχος της προστασίας της αξίας της ιατρικής διάγνωσης με ενεργά ιατρεία προς όφελος των πολιτών είναι κοινός και προτίθεται να ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.