Σε επιστολή του προς τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας το Σωματείο Εργαζομένων του Γ. Ν. Ε. Θριάσιο, αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα πάνω από 1.500 ασθενείς να μην μπορούν να χειρουργηθούν μήνες τώρα, ενώ η λίστα μεγαλώνει.
Στην επιστολή, αναφέρονται τα εξής:
“ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ Αρ. Πρωτ.: 624
ΠΡΟΣ:
– Υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας
–Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ
Λειτουργούν μόνο τρεις από τις έξι χειρουργικές αίθουσες, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από χίλιοι πεντακόσιοι ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση, ενώ στους εργαζόμενους του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας
Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών προκαλεί η μεγάλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία.
Λειτουργούν καθημερινά μόνο 3 από τις 6 χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα:
-περισσότεροι από 250 ασθενείς να βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής,
-περισσότεροι από 150 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και,
-περισσότεροι από 700 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπαιδικής κλινικής.
Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλ. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική).
Σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δύο έτη, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών αλλά και την εκπαίδευση των νοσοκομειακών γιατρών
Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία.
Συγκεκριμένα, παραμένουν κενές 2 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και 7 θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, ενώ ένας ειδικευμένος γιατρός αποσπάται σχεδόν κάθε μήνα σε αναισθησιολογικά τμήματα των νησιών.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στο Αναισθησιολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.
Αντίστοιχα, στα Χειρουργεία λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν για να λειτουργήσουν οι περισσότερες από τις διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες.
Οι εργαζόμενοι έχουν δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης – σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις εκατό (100)! – και μέρες κανονικής άδειας, ενώ για να λειτουργήσει η τρίτη χειρουργική αίθουσα, έγιναν περικοπές στις καλοκαιρινές κανονικές άδειες, που είναι εντελώς απαραίτητες για την ανάπαυση τους.
Η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 59 επικουρικοί εργαζόμενοι – ανάμεσα τους, γιατροί του Χειρουργικού τομέα, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς – που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου.
Ποιος ευθύνεται γι αυτή την κατάσταση
Στη μεγάλη επιμήκυνση της λίστας αναμονής για χειρουργική επέμβαση συνέβαλε η κυβερνητική απόφαση για περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 80%, που ουσιαστικά τα μετέτρεψε σε νοσοκομεία “μιας νόσου”, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών.
Τους ανάγκασε και συνεχίζει να τους αναγκάζει, ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές, ή να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για την χειρουργική επέμβαση που έχουν ανάγκη.
Η απαράδεκτη κατάσταση, με την υπολειτουργία των χειρουργείων και τη μεγάλη μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε, η υγεία, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας.
Για να εξασφαλισθεί η λειτουργία των Χειρουργείων, χρειάζεται:
► να προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ και να συσταθούν 2 τουλάχιστον επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων, λαμβάνοντας υπόψη τη μη προσέλευση ειδικευομένων.
► να ενισχυθούν το Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία με το αναγκαίο νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, για να εξασφαλισθεί η χορήγηση συνεχούς καλοκαιρινής άδειας 15 εργάσιμων ημερών, να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες
► να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι”.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Μανώλης Βαρδαβάκης Η Γραμματέας Άννα Φεργάδη