Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Θριάσιο, με τα ακόλουθα αιτήματα, όπως αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων:
► Άμεση επίταξη μεγάλων ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία των διασωληνωμένων ασθενών, που παραμένουν εκτός ΜΕΘ και την αποσυμφόρηση ΘΡΙΑΣΙΟΥ από ασθενείς με COVID, οι οποίοι νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες
► Ενίσχυση ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
► Λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
“Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για μετατροπή του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου – μοναδικού στη Δ. Αττική – σε νοσοκομείο αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με COVID, οδηγεί στο να μείνουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι, χωρίς ούτε μία διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις.
Αδιαφορούν για τις ήδη επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας περισσότερων από 120 ασθενών με COVID στις κλινικές και ΜΕΘ του νοσοκομείου, λόγω της συστηματικής παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, αν και εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα, κατόπιν σχετικής αναφοράς του Σωματείου μας.
Έχει προηγηθεί η μετατροπή του Κέντρου Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ COVID, με αποτέλεσμα στο κέντρο μιας βιομηχανικής ζώνης με 2 διυλιστήρια και εκατοντάδες επιχειρήσεις με εύφλεκτα υλικά, να μην υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ για νοσηλεία εγκαυματιών.
Ακολούθησε ο δραστικός περιορισμός των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων – λειτουργούν μόνο 2 χειρουργικές αίθουσες – και η σύμπτυξη των χειρουργικών κλινικών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να μην μπορούν να χειρουργηθούν.
Αν και παραμένουν κενές περισσότερες από 250 οργανικές θέσεις εργαζομένων, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν «αναπτυχθεί περισσότερες από 61 νέες κλίνες COVID χωρίς ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό.
Αντί για την πρόσληψη παθολόγων και πνευμονολόγων, μετακίνησαν στις κλινικές COVID ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων.
Για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ COVID μετακινήθηκαν γιατροί και νοσηλευτές από το Αναισθησιολογικό, Χειρουργεία, τη Γενική ΜΕΘ και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ το ιατρείο COVID του ΤΕΠ στελεχώνεται με ορθοπαιδικούς, χειρουργούς και καρδιολόγους.
Αντίστοιχα, μόνο 2 ή 3 νοσηλευτές ανα βάρδια έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 30 ασθενείς, ενώ στις κλινικές και ΜΕΘ COVID αναγκάζονται να παραμένουν ντυμένοι με προστατευτικές στολές για πολλές ώρες.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην Αιμοδοσία, Ακτινολογικό και εργαστήρια και σε τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου και φυσικοθεραπευτές.
Αντίστοιχα, στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, αν και παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού, μετακινούν γιατρούς για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.
Το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου στελεχώνεται μόνο από 6 γιατρούς και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό.
Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και προβλέπονται 11 οργανικές θέσεις γενικών γιατρών, έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός.
Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει τα “παζάρια” με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών για να τους εξασφαλίζει νέα «πελατεία» και σίγουρα κέρδη.
Αν και ομολογούν ότι «οι εργασιακοί χώροι έχουν γίνει η βασική πηγή διασποράς», αρνούνται να επιβάλλουν στην εργοδοσία να παρθούν τα αναγκαία συλλογικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους να υπερασπισθούμε μαζί την υγεία και τα δικαιώματα μας από την πολιτική που αξιοποιεί την επιδημία για να επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία”.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Μανώλης Βαρδαβάκης – Η Γ. Γραμματέας Άννα Φεργάδη
Κινητοποιήσεις:
Πέμπτη 1 Απριλίου: Στάση Εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.)
και Συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας
Παρασκευή 2 Απριλίου: Συγκέντρωση στις 6:30 μ.μ.
στην Πλ. Ηρώων, Ελευσίνα