Σε θέση μάχης βρίσκονται οι γιατροί- μέλη των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά μετά την προφορική συμφωνία του Ανδρέα Λοβέρδου με τους φαρμακοποιούς για αλλαγή των συνταγών που δίνονται απο το ιατρικό προσωπικό.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε την Πέμπτη αποδεκτή πρόταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να μπορεί να χορηγεί ο φαρμακοποιός άλλο φάρμακο από εκείνο που αναγράφει η συνταγή, εφόσον αυτό δεν υπάρχει στα ράφια.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΙΣΑ εκφράζει τη διαφωνία του, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή τη προωθούμενη αλλαγή.
Συνδέοντας το θέμα με την προμήθεια φθηνών αντιγράφων φαρμάκων στα νοσοκομεία, κάνει λόγο για σοβαρότατες παρενέργειες από τη χρήση τους. Η πάγια θέση του ΙΣΑ – σημειώνει – είναι ξεκάθαρη υπέρ της περιστολής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών στο χώρο της Υγείας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι δεν οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες πολίτες.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι ανθυγιεινές αποφάσεις του υπουργού Υγείας, ανταγωνίζονται τριτοκοσμικά επίπεδα περίθαλψης. “Η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθείται στο φάρμακο, με βάση τη γενικότερη λογιστική λογική για οικονομίες κλίμακας και στο χώρο της Υγείας, με το ποιοτικό στοιχείο να έχει πάει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, οδηγεί στη έλλειψη βασικών και σημαντικών φαρμάκων, όπως αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά. Η κατάντια αυτή, φαίνεται να απετέλεσε ευκαιρία για τον κ. Λοβέρδο, να επαναφέρει έμμεσα τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, παρακάμπτοντας τους κατά νόμο υπεύθυνους θεράποντες ιατρούς. Ερήμην του ιατρικού κόσμου, συμφώνησε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι φαρμακοποιοί να αντικαθιστούν το συνταγογραφούμενο από τον ιατρό φάρμακο με αντίγραφο του, που περιέχει την ίδια δραστική ουσία. Προφανώς αγνοεί ο κύριος Λοβέρδος, ότι οι πρόσφατοι διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων για νοσοκομειακή χρήση και οι πανηγυρισμοί για εκπτώσεις της τάξης 92% και πλέον, συνοδεύονται από εντονότατες αμφισβητήσεις από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.
Για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, τονίζοντας πως:
“παραμένοντας πάντα πιστός στην πολιτική της κατεδάφισης της ασφαλούς και αξιοπρεπούς παροχής υπηρεσιών υγείας στον Έλληνα πολίτη, προσέθεσε έναν ακόμη λίθο στην υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, αποδεχόμενος το αίτημα των φαρμακοποιών (του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντου) για δικαίωμα αντικατάστασης φαρμάκου στις συνταγές με άλλο ομοοειδές, προβαίνοντας έτσι σε αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και της ιατρικής ειδικότητος, την οποία λαμβάνουν οι ιατροί μετά από πολύχρονη εκπαίδευση.
Η αντικατάσταση του θεραπευτικού μέσου – φαρμάκου, που απεδέχθη αβασάνιστα ο υπουργός Υγείας (ίσως γιατί δεν είναι ιατρός) με βάση τα εμπορικά κίνητρα που του παρουσίασαν, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και αμφισβητεί την ιατρική νομοθεσία και δεοντολογία που διεθνώς ισχύει”.