Υγεία & πολιτική

Συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων και μόνιμων στρατιωτικών που πάσχουν από Κυστική Ίνωση

 Ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση (www.cfathess.gr) εκφράζει την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Σε  άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων και μόνιμων στρατιωτικών που πάσχουν από Κυστική Ίνωση με τη συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής υπηρεσίας, εφόσον η πάθηση δικαιολογεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και  ικανοποίηση για το Σύλλογο μας» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση κυρία Αγγελική Πρεφτίτση,  «το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ρητή αναφορά στους πάσχοντες από Κυστική Ίνωση κατά τη συζήτηση του παραπάνω νομοσχεδίου στη συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου 2020.

Ένα χρόνιο αίτημα μας, για το οποίο εργαστήκαμε σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα,  βρίσκει επιτέλους την δικαίωση του!

Ο σύλλογος μας λειτουργώντας για μια ακόμα φορά μεθοδικά και συστηματικά, αφού εξασφάλισε την αναγκαία θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, με συγκεκριμένες και συνεχείς παρεμβάσεις του, με  επαφές  και με έγγραφα υπομνήματα τόσο στον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας, όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε βουλευτές διαφόρων κομμάτων, ανέδειξε το θέμα.

Αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή, υπήρξε και η Εθνική Συνομοσπονδία για τα άτομα με Ειδικές ανάγκες, ο επίσημα αναγνωρισμένος Κοινωνικός Εταίρος της Ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων, με τον οποίο είμαστε σε συνεργασία,  υποστηρίζοντας ενεργά το δίκαιο του αιτήματος του συλλόγου μας.

Αναμέναμε εδώ και καιρό ότι θα υπήρχε θετική εξέλιξη για το ζήτημα», συνεχίζει η κυρία Πρεφτίτση, «διότι είχαν υποβληθεί ερωτήσεις και αναφορές του συλλόγου μας στη Βουλή στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από βουλευτές διαφόρων κομμάτων,  στις οποίες ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης είχε δεσμευθεί ότι το αίτημα μας εξετάζεται σε επικείμενο νομοσχέδιο για όλους τους Φορείς και το Δημόσιο, όπερ και εγένετο.

Η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου 45, έγινε ομόφωνα από όλα τα κόμματα της Βουλής, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του άρθρου αυτού, οι διατάξεις του άρθρου 1 παρ.1 του Π.Δ. 169/2007 και του άρθρου 26 παρ. 1 του παραπάνω Π.Δ., τροποποιούνται ανάλογα και πλέον συμπεριλαμβάνονται στους πάσχοντες  που δικαιούνται συνταξιοδότησης με την συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής υπηρεσίας και οι δημόσιοι υπάλληλοι που πάσχουν από Κυστική Ίνωση, όπως και οι μόνιμοι στρατιωτικοί, αντίστοιχα, εφόσον παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη ρύθμιση ίσχυε ήδη από το έτος 2011, για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να δώσει τέλος στην άνιση μεταχείριση των ασθενών που εργάζονται στο δημόσιο με αυτών που είναι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα  και πάσχουν από Κυστική Ίνωση, ένα σοβαρότατο πολυσυστηματικό και κληρονομικό νόσημα που πλήττει κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία και το οποίο απαιτεί καθημερινή θεραπευτική αγωγή, πολύωρη αναπνευστική φυσικοθεραπεία και συμμόρφωση από τον ασθενή.

  Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το γραφείο του Πρωθυπουργού και για άλλα θέματα που μας απασχολούν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και πιστεύουμε, με την συνδρομή του και την θετική ανταπόκριση που έχουμε μέχρι στιγμής, λόγω και της ιδιαίτερης ευαισθησίας  που τον διακρίνει και του ενδιαφέροντος που δείχνει για τα άτομα με αναπηρία, ότι πολλά από αυτά θα επιλυθούν.

Ο νόμος προβλέπεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ώρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα ενημερώσουμε σχετικά τα μέλη μας», καταλήγει η κ. Πρεφτίτση.

Υγεία & πολιτική

14.03.2025

H έρευνα Γερμανών ειδικών που απέδειξαν ότι ο κορονοϊός γεννήθηκε σε εργαστήριο και φρόντισαν να την εξαφανίσουν!

Σωρεία δυτικών ΜΜΕ αναφέρονται στη συγκεκριμένη έκθεση - Αυξήθηκαν οι υποψίες μετά την εσκεμμένη απόκρυψή της από τον δημόσιο επιστημονικό διάλογο

19.02.2025

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση προσδόκιμου ζωής την περίοδο 2019-2021 στις χώρες της ΕΕ

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health δείχνει ότι υπάρχει επιβράδυνση της μακροζωίας μετά το 2011

10.02.2025

Φάρμακα: Καταργείται η ταινία γνησιότητας – Ξεκινά το νέο σύστημα του HMVO

10.02.2025

Σοβαρές καταγγελίες στο νοσοκομείο Ηρακλείου: «Περιμέναμε 9 ώρες για να μπει στη ΜΕΘ»

06.02.2025

Τo φιάσκο της Covid-19 διαλύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Αποχώρησε η Αργεντινή – Ποιες χώρες ακολουθούν

05.02.2025

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Άδειο από ιατρικό προσωπικό την ώρα του φόβου για μεγάλο σεισμό

21.01.2025

ΠΣΦ: Να γίνει πράξη η διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία

15.01.2025

Μεσολόγγι: ΕΔΕ σε νοσοκομείο επειδή εργαζόμενοι αποκάλυψαν παρατυπίες – «Δίπλα από τη μονάδα αιμοκάθαρσης βρίσκεται το νεκροτομείο»

09.01.2025

Έπεσε ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό – Τέσσερις τραυματίες!

02.01.2025

Καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας – Γιατροί κουράζονται, γίνονται αναίσθητοι ή σκέφτονται να αυτοκτονήσουν

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

31.03.2025

Εμφανίστηκε άγνωστος ιός στη Ρωσία: Προκαλεί βήχα με αίμα!

Τα τεστ για Covid-19 και γρίπη Α, Β βγαίνουν αρνητικά

31.03.2025

Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό από την αλλαγή της ώρας – Τι να κάνετε για να τις περιορίσετε

Τις πρώτες ημέρες από την αλλαγή, εγκυμονεί ο κίνδυνος για τροχαία και εργατικά ατυχήματα

31.03.2025

Νέα μελέτη «δείχνει» ότι η νηστεία ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία – Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί

31.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα μικροπλαστικά στα φακελάκια τσαγιού και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

31.03.2025

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερίνη

31.03.2025

Aνακαλούνται πατατάκια Ruffles λόγω αλλεργιογόνων συστατικών

27.03.2025

Νέα μελέτη: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε την ημέρα για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

27.03.2025

Τι μπορεί να σου συμβεί όταν κοιτάς το κινητό μόλις ξυπνάς;

27.03.2025

Βουητό στο αυτί που επιμένει – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

27.03.2025

Δείτε γιατί πρέπει να πίνετε ένα ποτήρι με νερό το πρωί με άδειο στομάχι