Τις επιπτώσεις της κρίσης στην Υγεία των Ελλήνων πολιτών και προβλέψεις για την εξέλιξη του…χάους ζητά με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.
Αν υπάρχουν προβλέψεις για το πόσοι θα ασθενήσουν και πως θα αντιμετωπιστούν από το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας ως προς την φαρμακευτική τους κάλυψη, ρώτησε επισήμως ο κ. Κώστα Χρυσόγονος τους Ευρωπαίους συναδέλφους του.
Ειδικότερα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτάει αν γνωρίζουν ποιες είναι οι δραματικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στην πρόσβαση στα φάρμακα, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, υποδομές υγείας και ιατρικά μηχανήματα, ως αποτέλεσμα της συμμόρφωσης προς τις επιταγές της τρόικας για μείωση των δαπανών για την υγεία…
Ερώτηση:
Η πρόσβαση στα φάρμακα και την ιατρική περίθαλψη είναι απολύτως απαραίτητες για την προστασία του δικαιώματος στην υγεία και του ίδιου του δικαιώματος στη ζωή.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, στο πλαίσιο της αλόγιστης περικοπής των δαπανών για την υγεία που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα (με συμμετοχή κατά τα 2/3 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) λόγω του μνημονιακού προγράμματος, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα τριπλασιάστηκε: από 12,8% το 2012 ανήλθε σε 35% το Σεπτέμβριο του 2014. Ακόμη και πολίτες με χαμηλό εισόδημα, όπως για παράδειγμα συνταξιούχοι, αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι ένα σημαντικό μέρος του κόστους των φαρμάκων τους.
Επιπλέον, οι τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και ιατρικά μηχανήματα, και το κλείσιμο ιατρικών μονάδων, έχουν οδηγήσει σε πολύμηνες αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμη και για ασθενείς που δε μπορούν να περιμένουν, όπως τα παιδιά, οι διαβητικοί και οι καρκινοπαθείς.
Ερωτάται η Επιτροπή:
α) Μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια πόσοι θα ασθενήσουν σε κάθε χώρα ανά έτος, ώστε να επιβάλλονται ετήσια όρια συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης;
β) Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να βοηθηθεί η ελληνική κυβέρνηση να ανορθώσει το διαλυμένο από τις μνημονιακές πολιτικές εθνικό σύστημα υγείας;