Πιέσεις να διευρυνθεί ο κατάλογος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ασκούνται στο υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Αυτό συμβαίνει διότι πληρώνουν οι ασθενείς το σύνολο της δαπάνης, καθώς τα εν λόγω σκευάσματα δεν θα καλύπτονται από τα Ταμεία, επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης (φωτό), θέτοντας προ των ευθυνών τους τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, η πίεση ασκείται στις αρμόδιες επιτροπές και αφορά μεταφορά σκευασμάτων από την θετική λίστα στα ΜΗΣΥΦΑ.
Η τακτική αυτή – σημειώνει – θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ασφαλισμένου, που εφόσον δεν θα καλύπτεται το σκεύασμα από την κοινωνική ασφάλιση, θα καταβάλλει ολόκληρη την αξία του.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τονίζει ότι από επιστημονικής πλευράς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ενέχει κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, δεδομένου ότι πολλά από τα σκευάσματα αυτά περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες θα πρέπει να χορηγούνται κατόπιν συνταγογράφησης:
“Οι θιασώτες του ελεύθερου ανταγωνισμού θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το φάρμακο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συμμετοχή
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται συνεχής αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς είχε καταγγείλει τον κ. Γεωργιάδη ότι επί των ημερών του η σταθμισμένη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα ξεπέρασε το 28%, ενώ την είχε παραλάβει από τον κ. Σαλμά στο 21%.