Για αποδόμηση της Δημόσιας Υγείας με τον χειρότερο τρόπο κατηγορεί την Κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, που ολοκληρώνεται την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.
Οι γιατροί ζητούν έστω και την τελευταία στιγμή την απόσυρσή του, καθώς και την κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογράφηση ενώ ζητούν και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, οι γιατροί κατέληξαν ομόφωνα στην άποψη ότι το νομοσχέδιο «αποδομεί με τον χειρότερο τρόπο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απολύει πάνω από 3.000 ιατρούς και διαλύει Δημόσιες Δομές Υγείας σε μία εποχή κατά την οποία η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα χρειάζεται ενίσχυση», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι γιατροί μάλιστα προειδοποιούν ότι, με τη σύσταση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων καθώς και η οικονομική επιβάρυνση θα αυξηθεί, γι’ αυτό καλούν τους έλληνες βουλευτές έστω και την ύστατη ώρα να λάβουν υπόψη τους τις κρίσιμες αυτές παραμέτρους.
Εξάλλου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επιμένει στην απόσυρση του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, «μέτρο το οποίο προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ζητά από τον ιατρό να κάνει έκπτωση των υποχρέωσεών του προς τον ασθενή και φορτώνει με επιπλέον επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία τους ασθενείς».
Οι γιατροί αντιτείνουν ότι, η συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια ενώ η Πολιτεία οφείλει να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος περίθαλψης. «Οι οριζόντιες περικοπές από πλευράς Πολιτείας, υποδηλώνουν ανεπάρκεια, αδυναμία και έλλειψη βούλησης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πανελήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση αναστολής και ακύρωσης, καθώς και στην Εισαγγελέα του Αρείου του Πάγου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Τέλος, στην συνεδρίαση του Σαββάτου συζητήθηκε και το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους. Ο ΠΙΣ επιρρίπτει στο κράτος την ευθύνη για την μη καταβολή των οφειλομένων ποσών και προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι.
www.health.in.gr