Περίπου 85.000 άτομα με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρία ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τους πειραματισμούς και τις εμμονές του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αδιαφόρησε για τις επιπτώσεις της απεργίας των γιατρών και δεν έλαβε μέτρα για την τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα ΚΕΠΑ.
Σχεδόν 85.000 ασθενείς περιμένουν να αξιολογηθούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προκειμένου να πάρουν αναπηρική σύνταξη, επίδομα ή άλλο βοήθημα που δικαιούνται.
Λόγω της απεργίας διαρκείας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ.
Στο μεταξύ, νέες αιτήσεις υποβάλλονται, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένα τρομακτικό αδιέξοδο, σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα.
Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Με την τροπολογία, καταργείται το ‘πλαφόν’ μηνιαίας αμοιβής στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που συμμετέχουν στις επιτροπές αναπηρίας, ενώ καθορίζονται και τα έξοδα κίνησής τους.
Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία.
Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας με την οποία εξαιρούνται από το καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που εργάζονται στα ΚΕΠΑ, έως τις 9 Ιανουαρίου 24.500 περιστατικά δεν είχαν εξεταστεί, παραμένοντας σε εκκρεμότητα, ενώ στο μεταξύ είχαν υποβληθεί στα ΚΕΠΑ 11.500 νέες αιτήσεις για αξιολόγηση.
Συνολικά, οι εκκρεμείς – χωρίς προγραμματισμό προς εξέταση – αιτήσεις, ανέρχονταν τη συγκεκριμένη ημερομηνία στις 33.682.
Για τον Ιανουάριο, είχαν προγραμματιστεί συνολικά 22.017 περιστατικά, για τον Φεβρουάριο 24.467 και για το Μάρτιο (δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός) 4.740 περιστατικά.