Το δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών- Patients in Power πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα, να είναι κεντρικός ομιλητής.
Ο κ. Μπέζας ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.
«Στις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους υλοποιήθηκαν δράσεις που συνέβαλαν στην υιοθέτηση υγιεινών προτύπων ζωής και συνηθειών, οι οποίες όμως, σήμερα, δέχονται τις πιέσεις από τα νέα κοινωνικό – οικονομικά δεδομένα της κρίσης.
Η αύξηση της ανεργίας, σχετίζεται διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, και με προβλήματα εθισμού και εξάρτησης από ουσίες, καθώς και ευρύτερα με την υιοθέτηση ενός μη υγιεινού τρόπου ζωής και συνηθειών διατροφής. Άτομα και οικογένειες που απειλούνται από τη φτώχεια, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για την κοινωνικο-οικονομική τους ένταξη.
Οι επιδημιολογικές μεταβολές, καθώς και η εγκατάλειψη του υγιεινού τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος, αποτελούν τις νέες κρίσιμες περιοχές στον τομέα της δημόσιας υγείας, στις οποίες το σύστημα θα πρέπει να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει και να βελτιώσει την άμυνα των πολιτών. Ήδη για παράδειγμα έχει θεσμοθετηθεί διαδικασία για τον έλεγχο και τη συστηματική παρακολούθηση των λοιμώξεων στα Νοσοκομεία της χώρας».
«Η απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης για μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού, η συρρίκνωση των υπηρεσιών και η αυξανόμενη γεωγραφική απομόνωση των κατοίκων δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών, επιδείνωσε την μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.
Το σύστημα Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υιοθέτηση νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών και καινοτόμων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας, που να αξιοποιούν στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Στόχος μας επίσης, είναι η δημιουργία ενός Υγειονομικού Δικτύου Προστασίας που θα εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες και θα συμβάλει έτσι στη διατήρηση της υγείας τους.
Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας, προκήρυξε, για πρώτη φορά, δράση ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ από διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε προεπιλεγμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης. Το Πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», εκτελείται ομαλά και ικανοποιητικά και θα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη -μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.
Παράλληλα, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο Υγείας μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων χορηγεί δωρεάν εμβόλια ώστε να καλύπτονται οι πληθυσμιακές ομάδες απόρων, ανασφάλιστων και πολιτών που δεν μπορούν να έχουν υγειονομική περίθαλψη για οποιοσδήποτε ασφαλιστικό λόγο.
Έχουμε πρόσφατα ψηφίσει στη Βουλή διατάξεις με τις οποίες θα διασφαλιστεί – μέσω παροχής ισχυρών κινήτρων – η πλήρης κάλυψη των Περιφερειακών Ιατρείων (Αγροτικών Ιατρείων), ακόμη και στις ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, προετοιμάζουμε κίνητρα για επικουρικούς ιατρούς προκειμένου να στελεχωθούν τα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία, ενώ επεξεργαζόμαστε ανακουφιστικές δράσεις, όπως η κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ των εξόδων μετακίνησης ακτινοθεραπευόμενων ασθενών.
Τέλος, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράσει» και της συμφωνίας που έχει υπογράψει το Υπουργείο Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις στη χώρα μας της οικονομικής κρίσης στον τομέα της Υγείας. Η μελέτη, που εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις δυνατότητες πρόσβασης του ευπαθούς πληθυσμού – ιδίως των ανασφάλιστων πολιτών – σε υπηρεσίες Υγείας και θα έχει ως στόχο, την καταγραφή των προβλημάτων, τη δημιουργία κατάλληλων πολιτικών για καθολική κάλυψη υγείας και την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλ