Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ποτείνει για την εξωνοσοκομειακή πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας την σταδιακή λειτουργία αστικών κέντρων υγείας που θα απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Σύμφωνα με την πρόταση, τα Κέντρα θα εντάσσονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και θα διοικούνται από συμβούλια που θα εκλέγουν οι εργαζόμενοι.
Στο πλαίσιο του διαλόγου για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, η ΟΕΝΓΕ δημοσιοποίησε την Τετάρτη τις θέσεις της, οι οποίες προβλέπουν – μεταξύ άλλων – τα εξής:
Για κάθε πληθυσμιακή μονάδα 20.000 έως 40.000 κατοίκων θα δημιουργείται Κέντρο Υγείας.
Λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας (μικρά νησιά, πυκνοκατοικημένες συνοικίες στις μεγαλουπόλεις) τα όρια αυτά μπορούν να τροποποιούνται και προς τα πάνω και προς τα κάτω.
Δεν προτείνεται τροποποίηση της οργανωτικής δομής της πρωτοβάθμιας φροντίδας των αγροτικών περιοχών. Η δομή εκεί ήδη υφίσταται. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στα αστικά κέντρα. Το ζητούμενο για τα Κέντρα Υγείας που ήδη υπάρχουν, είναι η αναβάθμιση των λειτουργιών τους.
Βασική σύλληψη της δομής αυτής είναι η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης των κατοίκων στο σύστημα υγείας, με το Κέντρο Υγείας να είναι το πρώτο σημείο επαφής, κοντά στον τόπο κατοικίας ή εργασίας.
Το χρονικό όριο της για την ολοκληρωμένη θεσμικά και λειτουργικά δικτύωση της ΠΦΥ με κέντρα υγείας στις αστικές περιοχές είναι η οκταετία.
Στην ολοκληρωμένη του μορφή, το δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα καλύπτει όλο τον πληθυσμό της χώρας, με ενιαίο τρόπο, μέσα από μία πηγή χρηματοδότησης που είναι ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η βασική στελέχωση ενός Κέντρου Υγείας θα αποτελείται από τις εξής ιατρικές ειδικότητες:
Γενικής ιατρικής, παιδιατρικής, γιατρούς ειδικοτήτων για τους χρονίως πάσχοντες (κυρίως παθολόγους, αλλά και διαβητολόγους, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, ψυχιάτρους, νευρολόγους), ιατρικής της εργασίας, ακτινολογίας, βιοπαθολογίας. Επίσης, στελεχώνεται με οδοντιάτρους, νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και τεχνικό προσωπικό.