Το υπουργείο Υγείας επαναφέρει και πάλι το θέμα του αγροτικού στο προσκήνιο μετατρέποντάς το ξανά σε υποχρεωτικό και με ποινές αυτή τη φορά. Αναστάτωση έχει προκληθεί ως εκ τούτου στις ειδικότητες των γιατρών.
Συγκεκριμένα,ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας προωθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία όλοι οι απόφοιτοι ιατρικής θα πρέπει και πάλι να κάνουν για ένα χρόνο αγροτικό, όπως ίσχυε για όλους μέχρι πριν από περίπου 10 χρόνια. Διαφορετικά δε θα μπορούν να πάρουν τον τίτλο της ειδικότητας.
Η τροπολογία που διαφοροποιεί πλέον τις συνθήκες για τους νέους γιατρούς, αυτή τη φορά τους υποχρεώνει να κάνουν “αγροτικό” όχι αμέσως μετά το πτυχίο όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά λίγο πριν πάρουν στα χέρια τους τον τίτλο της ειδικότητας. Διαφορετικά όχι μόνο δε θα μπορούν να προσληφθούν στο ΕΣΥ αλλά δε θα μπορούν ως ιδιώτες να συνάψουν και σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ!
Μέχρι πριν λίγα χρόνια όλοι οι απόφοιτοι ιατρικής ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν υπηρεσία υπαίθρου αλλά αμέσως μετά το πτυχίο διαφορετικά δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν την ειδικότητα. Ωστόσο λίγο αργότερα ο νόμος άλλαξε και δε προέβλεπε καμία ποινή με συνέπεια πολλοί να αποφεύγουν τον έναν χρόνο του αγροτικού.
Έτσι πολλά περιφερειακά ιατρεία κυρίως σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά αλλά και νησιωτικές κουκίδες, έμειναν άδεια με συνέπεια οι κάτοικοι να μην έχουν ούτε τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα. “Στόχος μας να καλυφθούν οι κενές θέσεις που σήμερα υπάρχουν και τις οποίες προκηρύσσουμε αλλά δεν καλύπτονται ποτέ” δήλωσε χαρακτηριστικά στη βουλή ο Αν.Μπέζας.
Το υποχρεωτικό “αγροτικό” θα αφορά και όσους έχουν κάνει ειδικότητα στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Ελλάδα για να εργασθούν καθώς για να πάρουν τη σχετική αναγνώριση ειδικότητας από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, θα τους ζητηθεί αντίστοιχα βεβαίωση υπηρεσίας υπαίθρου.
Παράλληλα η τροπολογία προβλέπει παράταση του αγροτικού κατά έναν ολόκληρο χρόνο ενώ αν στο μεταξύ εμφανισθεί νέος γιατρός για να καλύψει τη θέση που έχει προκηρυχθεί, ο υπηρετών μπορεί να συνεχίσει έως την ολοκλήρωση του έτους τη θητεία του σε άλλο περιφερειακό ιατρείο που να ανήκει όμως στο ίδιο Κέντρο Υγείας.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα υπάρχουν 1500 περιφερειακ