Υγεία & πολιτική

Τα 10 βασικά σημεία της καινούριας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Κυριάκο Σουλιώτη, παρέδωσε σήμερα την πρότασή της για της αλλαγές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη . Η πρόταση θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας προκειμένου α ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος.

Ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να έχει το ρόλο του αποκλειστικού διαχειριστή του συνόλου των δημόσιων πόρων για την υγεία, και να διαπραγματεύεται περαιτέρω με την πλευρά της προσφοράς. Επίσης, να εστιάσει το ενδιαφέρον του στη θέσπιση προδιαγραφών ποιότητας και αποτελεσμάτων στους παρόχους των υπηρεσιών υγείας και στη σύνδεση αυτών με το σύστημα αποζημίωσης. Το σύνολο των δομών, του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού που διαθέτει σήμερα, θα αξιοποιηθούν εντασσόμενα στο νέο, ενιαίο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 
Βασική αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ είναι η σύναψη συμβάσεων με όλες τις ιδιωτικές δομές, καθώς και η διαχείριση του συνόλου των δημόσιων πόρων για την Υγεία.
 
Τα δέκα βασικά σημεία της πρότασης, όπως παρουσιάζονται από το nocomments.gr, έχουν ως εξής:
 
1ο σημείο: Οι ανάγκες του πληθυσμού
Τι ισχύει: Σήμερα λειτουργούν δυο υποσυστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας, ένα μέσω των δομών που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, και το άλλο που υποστηρίζεται από τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ
Τι προτείνεται: Υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία ΕΣΥ, μονάδες ΕΟΠΥΥ, δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.) σε έναν φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους.
 
2οσημείο: Τρόπος λειτουργίας
Τι ισχύει: Σήμερα τα πολυιατρεία εποπτεύονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα μεν λειτουργούν με ωράριο, ενώ τα δεύτερα όχι.
Τι προτείνεται: Η εποπτεία όλων ανατίθεται στις Υγειονομικές Περιφέρεις και οργανώνεται η 24ωρη λειτουργία των δομών ΠΦΥ καθώς και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας για προγραμματισμένες επισκέψεις (από 5,5 ώρες σε πλήρες 8ωρο για τις δομές του ΕΟΠΥΥ).
 
3ο σημείο: Πρόσβαση των ασφαλισμένων 
Τι ισχύει: Οι ασφαλισμένοι «μπαίνουν» στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους χρόνους που ορίζει το στενό χρονικό πλαίσιο της λειτουργίας των μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή των Κέντρων Υγείας.
Τι προτείνεται: Εισάγεται ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ως δικαίωμα του πολίτη και ως υποχρέωση του συστήματος υγείας έναντι των πολιτών. Δεν συνοδεύεται από αποκλεισμούς στην πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας αλλά ως σημείο αναφοράς για τη συγκέντρωση των πληροφοριών υγείας που αφορούν κάθε πολίτη.
 
Ρόλο οικογενειακού ιατρού αναλαμβάνουν (είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδα) τόσο γιατροί του ενιαίου δημόσιου πλέγματος υπηρεσιών ΠΦΥ όσο και συμβεβλημένοι ιδιώτες με ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής ενώ, στο πλαίσιο της διαχείρισης ασθενών με χρόνια νοσήματα, ρόλο οικογενειακού γιατρού μπορεί να αναλαμβάνει και ιατρός άλλης ειδικότητας, έπειτα από επιλογή του ασθενή. Ο θεσμός συνδέεται μεταξύ άλλων με δράσεις πρόληψης, 24ωρη λειτουργία και κατ’ οίκον φροντίδα.
 
4ο σημείο: Παρεχόμενες υπηρεσίες
Τι ισχύει:Παρωχημένο και περιορισμένης εμβέλειας σύστημα, βασισμένο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με απουσία συστηματικής και ολοκληρωμένης παρακολούθησης. Οι υπηρεσίες που παρέχονται εξαρτώνται από τη δομή όπου απευθύνεται ο ασθενής, πχ πολυιατρείο πρώην ΙΚΑ ή Κέντρο Υγείας.
Τι προτείνεται: Υπηρεσίες υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας. Επίσης, διεύρυνση των υπηρεσιών υγείας στο πεδίο της προληπτικής οδοντιατρικής και την αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων και των εξαρτήσεων.
 
5ο σημείο: Διαχείριση χρόνιων ασθενών
Τι ισχύει: Δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση με συμμετοχή του ασθενούς (εκπαίδευση) στη διαχείριση της νόσου του.
Τι προτείνεται: Λειτουργία Ομάδας επαγγελματιών υγείας, με επίκεντρο τον οικογενειακό ιατρό και τη συμμετοχή ιατρών ειδικοτήτων. Ενεργοποίηση και εκπαίδευση του ασθενή στη διαχείριση της νόσου του.
 
6ο σημείο: Εργασιακό καθεστώς εργαζομένων
Τι ισχύει: Πολλαπλές σχέσεις με διαφορετικό καθεστώς αμοιβών, ωρών απασχόλησης και αποκλειστικότητας Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι γιατροί του ΙΚΑ με εργασιακό ωράριο 5,5 ωρών και δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου, σε αντίθεση με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Τι προτείνεται: Σταδιακή σύγκλιση του πλαισίου συνεργασίας των ιατρών με το νέο σύστημα με την υιοθέτηση της πλήρους απασχόλησης για όλους τους ιατρούς που υπηρετούν στο νέο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.
 
7ο σημείο: Εισαγωγή στην ΠΦΥ νέων γιατρών
Τι ισχύει: Σήμερα είναι αποκλεισμένοι από τη συνεργασία με το δημόσιο σύστημα καθώς δεν μπορούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
Τι προτείνεται: Να δοθεί η δυνατότητα σύναψης και νέων συμβάσεων τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των Κ.Υ. με ιδιώτες γιατρούς χωρίς περιορισμό ως προς τον αριθμό τους αλλά με δεσμεύσεις ως προς το παραγόμενο έργο – σύμφωνα με τις ανάγκες– και διαδικασία αξιολόγησης.
 
8ο σημείο: Αμοιβή ιατρικού προσωπικού
Τι ισχύει: Πάγια αντιμισθία με διαφορετικό ύψος ανάλογα με το φορέα
απασχόλησης και κατά πράξη και περίπτωση για την άσκηση ιδιωτικού έργου. Καμία σύνδεση της αποζημίωσης με την ποιότητα και τα αποτελέσματα.
Τι προτείνεται: Οι ειδικότητες που θα αναλάβουν ρόλο οικογενειακού ιατρού προτείνεται να αμειφθούν στη βάση ενός σύνθετου συστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει:
α) κατά κεφαλήν αμοιβή και -επιπλέον-
β) αμοιβή στη βάση αποτελεσμάτων και στη βάση της διαχείρισης πολλαπλών προβλημάτων, την υποστήριξη δράσεων πρόληψης κ.λπ. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν πολιτικές αποζημίωσης στη βάση του όγκου των παρεχόμενων φροντίδων (αντίστροφη σχέση).
 
9ο σημείο: Κατ’ οίκον φροντίδα
Τι ισχύει: Η κατ’ οίκον φροντίδα εφαρμόζεται πολύ περιορισμένα με αποτέλεσμα μια βασική αρχή της ΠΦΥ, δηλαδή ο προσανατολισμός του συστήματος υγείας προς τον πολίτη να μην μπορεί να υλοποιηθεί. Ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά δεν προβλέπει κατ” οίκον νοσηλεία.
Τι προτείνεται: Εισάγεται η κατ’ οίκον φροντίδα με την ενεργοποίηση του ρόλου του νοσηλευτή ΠΦΥ αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας. Σε κάθε ασθενή που αξιολογείται ότι χρήζει κατ’ οίκον φροντίδας πραγματοποιείται αρχική εκτίμηση της κατάστασης υγείας και καταρτίζεται ατομικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τον τύπο και τη συχνότητα φροντίδας και τους επαγγελματίες που την αναλαμβάνουν. Η ομάδα θα συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα για επανεκτίμηση των αναγκών και αναθεώρηση του σχεδίου φροντίδας των ασθενών.
 
10ο σημείο: Κάρτα υγείας/ φάκελος ασθενούς
Τι ισχύει: Παρά τα τεράστια άλματα που έχουν συντελεστεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των ασφαλισμένων.
Τι προτείνεται: Με σημείο αναφοράς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προτείνεται όπως ξεκινήσει άμεσα η ενσωμάτωση, στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, ενός ατομικού αρχείου υγείας (Patient Summary). Στη συνέχεια, αυτό θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας και θα διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς. Η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί από κοινού από τον ΕΟΠΥΥ και τις ΥΠΕ.
 
Το παραπάνω σχέδιο παρέμβασης για ένα ενιαίο, δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προτείνεται να υλοποιηθεί σταδιακά, με τις δομές, το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό σε πλήρη λειτουργία.
 
Τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν στην πρότασή τους ότι «η αδράνεια που επέδειξε η κεντρική διοίκηση την περίοδο από την ψήφιση του νόμου 3235/2004 έως σήμερα, καθιστά το εγχείρημα δυσχερέστερο, καθώς, αυτό επιχειρείται υπό καθεστώς πολύ περιορισμένων πόρων και σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα».
 
Σύνθεση της Επιτροπής
 
Η Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της ΠΦΥ αποτελείται από τους:
– Κυριάκο Σουλιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επιστημονικό Συνεργάτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Επιστημονικά Υπεύθυνο – Συντονιστή.
 
– Μαρία Τσιρώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
 
– Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
– Ελευθέριο Θηραίο, Γενικό Ιατρό – Επιμελητή Α΄ ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Βάρης και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας.
 
– Δάφνη Καϊτελίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Διοίκησης – Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας, Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
– Μαρία Παπαδακάκη, Κοινωνική Λειτουργό, ΜSc Δημόσια Υγεία, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Εργαστηριακή Συνεργάτης Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Κρήτης.
 
– Πέτρο Τσαντίλα, Δικηγόρο – Διδάκτορα Κοινωνικού Δικαίου Πανεπιστημίου Paris X, Τακτικό Μέλος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Υγεία & πολιτική

27.08.2024

Λάρισα: Κατέρρευσε κομμάτι από το ταβάνι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πάνω στο κεφάλι γυναίκας – Υπό διάλυση οι υποδομές του ΕΣΥ

Τα νοσοκομειακά κτίρια είναι κακοσυντηρημένα με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες και τους ασθενείς

09.08.2024

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία

Θα ανοίξουν περισσότερες θέσεις

08.08.2024

Σε τραγική κατάσταση το νοσοκομείο «Έλενα»: «Δεν έχουμε πόσιμο νερό – Λιποθυμούν έγκυες, προσωπικό»

07.08.2024

ΕΟΦ: Νέες αυξημένες τιμές 900 φαρμάκων από 26 Αυγούστου – Aυξήσεις από 1% έως 448%

28.07.2024

Δήμαρχος Σουλίου: Έστειλε ισχυρό μήνυμα – Έκανε εφημερία σε νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού

25.07.2024

Οι ιδιώτες γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τη Δευτέρα

25.07.2024

Συνεχίζεται η «κόντρα» Α.Γεωργιάδη και ιατρικών συλλόγων – Στον «αέρα» η συνταγογράφηση

24.07.2024

ΠΟΕΔΗΝ: Σε κατάρρευση βρίσκεται το νοσοκομείο του Κιλκίς – Άθλιες εγκαταστάσεις και ελάχιστο προσωπικό

23.07.2024

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Κάλεσαν για εφημερία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έναν συνταξιούχο γιατρό 80 ετών

12.07.2024

Ο Ά.Γεωργιάδης ετοιμάζει επιτάξεις ιατρών για να επανδρώσει νοσοκομεία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

25.11.2024

Μελέτη: Οι βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ενδέχεται να αποτελούν πρώιμη ένδειξη άνοιας

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το δέρμα και το νευρικό σύστημα έχουν κοινή αναπτυξιακή προέλευση

25.11.2024

Αδυνάτισμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα φάρμακα και να μην σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό

Έξι απλοί τρόποι ζωής που συνιστώνται από ειδικούς σε θέματα υγείας

25.11.2024

Κινόα: Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ένα – Tα οφέλη της για την υγεία μας

23.11.2024

Οκτώ πιθανοί λόγοι που νιώθετε ότι κρυώνετε συνέχεια

23.11.2024

Άμφισσα: Νεκρό βρέφος από λάθος μαιευτήρα

16.11.2024

Νέα μελέτη: Το Ozempic λειτουργεί για τη θεραπεία του αλκοολισμού καλύτερα και από το πιο αποτελεσματικό φάρμακο

16.11.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

16.11.2024

Αυτός είναι ο τρόπος για να αναπνέετε σωστά ενώ τρέχετε

14.11.2024

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Βρείτε φυσική λύση με μελατονίνη και CBD για βαθιά χαλάρωση

14.11.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί όλες τις παρτίδες από χειρουργικά βαμβάκια – Δείτε ποια αφορά