Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές σε φάρμακο, νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ αναμένεται να κριθούν σήμερα στη συνάντηση που έχει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τους επικεφαλής της τρόικας
Με ως συνήθως άγριες διαθέσεις για την Υγεία έρχεται και πάλι στην οδό Αριστοτέλους η τρόικα. Οι επικεφαλής των δανειστών μας βλέπουν Άδωνι για να αποφανθούν εάν έχουν υλοποιηθεί όλες οι δεσμεύσεις που είχαν ορισθεί το προηγούμενο διάστημα αλλά και πως θα γίνουν οι νέες αλλαγές σε φάρμακο, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία.
Πρώτο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσει το φάρμακο δεδομένου ότι οι δανειστές μας πιέζουν για περαιτέρω μείωση της δαπάνης. Μια μείωση που θα πρέπει να στηριχθεί κυρίως στα γενόσημα φάρμακα. Και οι πιέσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στην αύξηση του όγκου αλλά και στις μειώσεις των τιμών τους. Οι τροικανοί επιδιώκουν να μειωθούν δραστικά οι τιμές των γενοσήμων και αν είναι δυνατό να κατέβουν και κάτω από το 65% της μειωμένης τιμής των off patent (των φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους).
Οι πιέσεις αυτές προέρχονται και εξαιτίας των συγκρίσεων των τιμών των γενοσήμων που πωλούνται στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό όπου διατίθενται πολύ φθηνότερα.
Ωστόσο από την ελληνική πλευρά υπάρχουν αντιστάσεις κυρίως για να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να μην πέσουν κατακόρυφα οι τιμές.
Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης που θα παρουσιάσει στους τροικανούς ένα πρώτο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική πολιτική, αναμένεται να προωθήσει πλαφόν στη συνταγογράφηση νέων φαρμάκων. Ειδικότερα σχεδιάζεται να μπει πλαφόν στον αριθμό των νέων φαρμάκων που συνταγογραφούνται βάσει του εύρους της χρήσης τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στο πεδίο των γενοσήμων, στόχος των νομοθετικών πρωτοβουλιών θα είναι η αύξηση του όγκου και μείωση του κόστους.
Κατά τα άλλα η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και στο ζήτημα του ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες του οποίου αυξάνονται αλλά ταυτόχρονα μειώνονται τα έξοδά του.
Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι καταρχήν έχουν συμφωνήσει ο ΕΟΠΥΥ να αλλάξει πλήρως χαρακτήρα και να αγοράζει υπηρεσίες υγείας μετά από διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ενοποίηση όλων των μικρών μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας, πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ, μικρές δομές υγείας) ώστε να παρέχουν ενιαίες υπηρεσίες σε όλους. Πρόκειται άλλωστε για το σχέδιο που η Task Force είχε προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση και υιοθετείται τώρα.
Όμως εκτενώς θα συζητηθεί και το θέμα των δαπανών του ΕΟΠΥΥ οι οποίων έχουν ξεφύγει ειδικά σε ότι αφορά στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Με βάση του υπολογισμούς, η απόκλιση αγγίζει τα 500 εκτα. Ευρώ γι αυτό και ζητούνται άμεσα επιστροφές από τις ιδιωτικές κλινικές (claw back) ενώ θα μπει άμεσα μαχαίρι και στις διαγνωστικές εξετάσεις με πλαφόν στον αριθμό τους αλλά και κανόνες στη συνταγογράφησή τους.
Σε ότι αφορά στα νοσοκομεία αγκάθι φαίνεται να αποτελούν τα ακριβά φάρμακα που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις δαπάνες. Οι τροικανοί πάντως αναμένεται να ενημερωθούν και για την εξέλιξη της κινητικότητας που εφαρμόζεται στο ΕΣΥ ενώ ζητούν επιμόνως να συνεχισθεί άμεσα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.
iatropedia.gr