Εως τις 26 Σεπτεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί στις νέες τους θέσεις όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες Υγείας που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα από τις αρχές του μήνα, εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη σύσταση πρόσθετων οργανικών θέσεων σε νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης, τις οποίες θα καλύψουν όσοι εργαζόμενοι έχουν βγει σε διαθεσιμότητα. Σημειώνεται ότι σε κινητικότητα τέθηκαν 1.665 εργαζόμενοι στην Υγεία, των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργήθηκαν, ενώ εγκρίθηκαν 1.754 πρόσθετες οργανικές θέσεις που, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει απόλυση στον χώρο της Υγείας.
Από χθες οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας που τέθηκαν σε κινητικότητα καταθέτουν αιτήσεις με τις προτιμήσεις τους σχετικά με τη μονάδα υγείας στην οποία θέλουν να υπηρετήσουν. Με βάση τα μόρια που έχουν συλλέξει από τον χρόνο προϋπηρεσίας τους στο ΕΣΥ θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ και θα τοποθετηθούν στις νέες τους θέσεις. Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περί τις 15 με 17 ημέρες, αρχής γενομένης της χθεσινής. Εντός του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει σταδιακά και η λειτουργία των νέων δομών που θα δημιουργηθούν στους χώρους των οκτώ μικρών νοσοκομείων που αλλάζουν χρήση και τα οποία σήμερα είναι είτε εξ ολοκλήρου είτε μερικώς κλειστά, αφού το προσωπικό τους έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το εν εξελίξει πρόγραμμα κινητικότητας συνεχίζει να προκαλεί τις αντιδράσεις των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που προγραμματίζουν «μπαράζ» κινητοποιήσεων, με πιο σοβαρή την τριήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών για την ερχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση τριήμερης απεργίας για την Τρίτη 17, Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου (τις δύο τελευταίες ημέρες έχει προκηρυχθεί απεργία της ΑΔΕΔΥ), ως αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική, ενώ καλεί τις τοπικές ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών να αναλάβουν δράσεις, ακόμα και λειτουργικές καταλήψεις. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τη διαθεσιμότητα ως «ομηρία» του προσωπικού, κάνει λόγο για μεθόδευση και άλλων εκκενώσεων νοσοκομείων, ραγδαία αύξηση των υποστελεχωμένων τμημάτων – κλινικών – μονάδων των δημόσιων νοσοκομείων, ανασφαλή προγράμματα εφημεριών, επικίνδυνες ελλείψεις υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων και φαρμάκων και συνεχιζόμενη διαφθορά.
Σαρανταοκτάωρη απεργία προκήρυξε για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.
Παράλληλα, διοργανώνει για την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υγείας στις 12 το μεσημέρι. Τα απεργιακά αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ είναι «ούτε ένα νοσοκομείο κλειστό, καμία διαθεσιμότητα-απόλυση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού άμεσα».
www.kathimerini.gr