Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ξεπερνούν το 35% των προβλεπόμενων θέσεων από τα νέα οργανογράμματα, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, πρόεδρος των ειδικευμένων νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας. Ως συνέπεια, «τα προγράμματα εφημεριών απέχουν πολύ από το να είναι ασφαλή».
Οι πιο πάνω επισημάνσεις έγιναν από τον Μ. Μάκαρη σε ομιλία του, στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νομού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπίζει την χειρότερη κοινωνικο-οικονομική κρίση από το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Σε αυτά τα 5 χρόνια σχεδόν το 1/4 του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) χάθηκε ενώ η ανεργία κλιμακώθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα (από 8% το 2008 στο σχεδόν 30% το 2013). Αυτή η οικονομική κρίση επηρέασε δυσμενώς τόσο το επίπεδο υγείας του πληθυσμού όσο και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.
Καταρχάς η ίδια η οικονομική κρίση έχει σοβαρότατες άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία. Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η απώλεια εισοδήματος, οδηγεί σε μια σειρά ψυχικών και σωματικών παθήσεων. Μια σειρά από μελέτες αποδεικνύουν ότι την εποχή της κρίσης υπάρχει αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης, των αυτοκτονιών αλλά και των οργανικών νοσημάτων που σχετίζονται με το stress όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η πρόσφατη μελέτη με την αύξηση των εμφραγμάτων στη Μεσσηνία την εποχή της οικονομικής κρίσης, που παρουσιάσαμε στο αμερικανικό συνέδριο καρδιολογίας στο Σαν Φραντσίσκο, έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έλαβε εξέχουσα θέση σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, η μελέτη αυτή διαβάστηκε από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κοινοποιήθηκε σε εκατοντάδες διεθνή sites και blogs».
Πηγή: eleftheriaonline.gr