Υγεία και Οικονομία

Χάνει 225 εκ ευρώ το χρόνο ο ΕΟΠΥΥ

Το υπέρογκο ποσό των  225 εκατ. ευρώ το χρόνο εκτιμάται ότι θα μπορούσε  να εξοικονομήσει  ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος, αλλά και οι ασφαλισμένοι, εάν είχε εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία των χειρουργείων μιας ημέρας στο ΕΣΥ, ως αυτόνομων δομών νοσοκομειακής περίθαλψης. 

Η αύξηση των ημερών νοσηλείας και η εκτόξευση των δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ σχετίζεται εν πολλοίς και με τη συγκεκριμένη αναβολή εφαρμογής του σχετικού διατάγματος.  Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από μελέτη την οποία διενήργησε η Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάσθηκαν χθες από τον  καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλο.

Όπως τόνισε τα  χειρουργεία ημέρας μειώνουν μεταξύ άλλων στο ελάχιστον την  εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, λόγω της μη παραμονής των ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μειώνουν επίσης την ανάγκη των νοσοκομείων για κλίνες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην εκτίμηση του κόστους μίας χειρουργικής επέμβασης. Τέλος, οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στην οικία τους και στις καθημερινές ασχολίες τους από το χειρουργείο ημέρας.

Οι συντάκτες της μελέτης συμπεραίνουν ακόμη ότι η μετατόπιση ασθενών υψηλότερου κινδύνου σε αυτόνομες δομές ημερησίας νοσηλείας δεν συνεπάγεται την αύξηση των δυσμενών για την υγεία τους συνεπειών ούτε αυξάνει την πιθανότητα εισαγωγής τους για νοσηλεία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την μεταφορά οφθαλμολογικών επεμβάσεων σε χειρουργείο ημέρας, η οποία υπολογίσθηκε περί το 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης, ενώ ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ωτορινολαρρυγγικού συστήματος (6,7%). Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι αδήριτη ανάγκη, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα: η πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα επιτρέπουν τα ημερήσια χειρουργεία σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας με προδιαγραφές, όπως κάποια κέντρα οφθαλμολογικών επεμβάσεων, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα οφέλη της ημερήσιας νοσηλείας».

Βάσω Καλυβιώτη

Υγεία και Οικονομία

26.08.2024

Φάρμακα: Σε ισχύ πλέον οι νέες αυξήσεις

Πόσα και ποια σκευάσματα ακριβαίνουν

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα σπίτι όλο τον χρόνο και οι χρήσεις του στην κουζίνα είναι πολλαπλές

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

Προτιμότερο είναι να επιλέγουμε ψάρια τοπικής προέλευσης

06.09.2024

ΗΠΑ: Γυναίκα πήρε Ozempic για να αδυνατήσει και κόντεψε να πεθάνει – Αφαίρεσε το παχύ έντερο και έχει σακούλα κολοστομίας

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

06.09.2024

Το απλό τρικ που μπορεί να μειώσει κατά δύο ημέρες τη διάρκεια της ίωσης στα παιδιά

06.09.2024

Nέα μελέτη: Φάρμακο για το άσθμα μπορεί να αντιμετωπίζει και την πνευμονοπάθεια των καπνιστών

06.09.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η υπερβολική φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

06.09.2024

Πρωτόγαλα: To δώρο της φύσης που είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης!

05.09.2024

Προειδοποίηση ΕΟΦ για σκεύασμα που διακινείται για αύξηση του βάρους

05.09.2024

Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά το υψηλό ουρικό οξύ – Τι να κάνετε για να το μειώσετε