Έστω κι αν ακούγεται περίεργο το μνημόνιο επηρεάζει και τον κλάδο του φαρμάκου αφού όπως λένε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από τη μία μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα με τις δραστικές μειώσεις των τιμών, από την άλλη όμως τα χρέη των νοσοκομείων αυξάνονται καθημερινά καθιστώντας την αγορά φαρμάκου προβληματική.
Συγκεκριμένα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά δύο μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η πολυεθνική Novartis και η Ελληνική ΕΛΠΕΝ επιχείρησαν να αναδείξουν τα οφέλη που υπάρχουν από τις συνεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών τόσο για τις εταιρείες όσο και για το σύστημα Υγείας, την ελληνική οικονομία καθώς και την κοινωνία.
Είναι η πρώτη φορά που δύο εταιρείες που συνήθως βρίσκονται σε αντιμαχόμενες πλευρές λόγω διαφορετικών συμφερόντων, μιλούν για τα κοινά προβλήματα που έχει ο κλάδος.
Ειδικότερα όπως επεσήμανε ο Κ.Φρουζής αντιπρόεδρος της Novartis, σύμφωνα με το μνημόνιο η εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης στόχευε το 1 δις ευρώ για το 2010 και στο 1 δις επιπλέον επίσης για το 2011.
«Με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο χώρο του φαρμάκου, ο στόχος αυτός όχι μόνο έχει επιτευχθεί αλλά έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Εξάλλου η συνολική εξοικονόμηση από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας ξεπερνά πλέον την τελευταία διετία τα 2,5 δις ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φρουζής.
Από την άλλη ο Θ. Τρύφωνας της ελληνικής εταιρείας ΕΛΠΕΝ αναφέρθηκε στη συμβολή των εταιρειών στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται και άλλα κέντρα κόστους στον τομέα της υγείας. «Το φάρμακο αντιπροσωπεύει μόλις το 16% της Υγείας και το 13% του νοσοκομειακού κόστους λειτουργίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τρύφωνας.
Ο κ.Τρύφωνας υπογράμμισε πάντως ότι «παρά τις προσπάθειες της πολιτείας που δοκιμάζει τις αντοχές μας, εμείς δε θα μεταφέρουμε το εργοστάσιό μας ούτε στη Ρουμανία, ούτε στη Βουλγαρία ούτε πουθενά αλλού».