Το δικαίωμα στην τεκνοποίηση στερεί από χιλιάδες ζευγάρια ο ΕΟΥΥΥ. Οι περιορισμοί και τα εμπόδια που θέτει ο Οργανισμός είναι αξεπέραστα για όσους θέλουν να κάνουν παιδί και ανήκουν στην κατηγορία των πληβείων. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η υπογεννητικότητα στη χώρα έχει χτυπήσει “κόκκινο”.
Αβοήθητα αφήνει πάνω από 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια ο μεγαλύτερος φορέας υγείας της χώρας.. Τα περισσότερα προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με τη μέθοδο της εξωσωματικής αλλά η στήριξη που λαμβάνουν είναι μηδαμινή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για μια πλήρη προσπάθεια εξωσωματικής είναι κοντά στα 300 ευρώ όταν το κόστος είναι πενταπλάσιο. Χρήματα τα οποία μάλιστα εισπράττουν με καθυστέρηση μηνών.
“Οι επιτροπές εξέτασης είναι λίγες ενώ χρειάζονται πάνω από 6 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εισπραχθούν τα λίγα αυτά χρήματα” τονίζουν οι ειδικοί.
Το δυσβάσταχτο αυτό κόστος αποτελεί πλέον σε καιρό μνημονίου αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά ζευγάρια για να κάνουν παιδί.
Επιπλέον για να κάνει κατάσταση ακόμα πιο δραματική, ο ΕΟΠΥΥ αποκλείει από την αποζημίωση για εξωσωματική γονιμοποίηση τις ανύπαντρες γυναίκες. Παρότι ο νόμος το προβλέπει ξεκάθαρα, ο Οργανισμός δεν καλύπτει όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν εκτός γάμου έστω κι αν έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τη διαδικασία μετά συντρόφου. Αποτέλεσμα είναι φυσικά οι περισσότερες να αποφεύγουν την ταλαιπωρία και φυσικά την τεχνική γονιμοποίηση.