Η Πανελλήνια Ένωση εργαζομένων στον ΕΟΠΠΥ καταγγέλει πως κάθε χρόνο πάνε χαμένα εκατομμύρια ευρώ από τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Χάνει όμως όντως το ελληνικό δημόσιο χρήματα από τις υπηρεσίες που αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα κι αν ναι, τι συμφέρει τελικά την τσέπη των ασθενών;
Η τακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή: το υπουργείο Υγείας «αγοράζει» υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα όπως εξετάσεις, επιτρέποντας στους ασφαλισμένους να πραγματοποιούν τις επισκέψεις τους σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Στόχος υποτίθεται πως είναι η καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε περισσότερες μονάδες υγείας ανά τη χώρα. Επίσης επιχείρημα αποτελούν συχνά οι καλύτερες τιμές που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα.
Ποια όμως είναι η αλήθεια; Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό διοχετεύονται σε ιδιώτες αμέτρητα ποσά και χάνονται εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο τομέα ο οποίος τελικά είναι πιο φθηνός.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ φέρνει μάλιστα και σχετικά παραδείγματα.
Οι εργαζόμενοι μεταφέρουν αναλυτικά τον υπολογισμό κόστους λειτουργίας του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου ΝΜΥ Πάτρας του Α΄ εξαμήνου 2011 και της Ν.Μ.Υ Πειραιά για όλο το 2011, και το συνολικό κόστος για τις ίδιες εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια.
• Το σύνολο δαπανών συγκεκριμένων εξετάσεων, του Α΄ εξαμήνου του εργαστηρίου της Πάτρας για το 2011(έχει υπολογιστεί το κτηριακό κόστος, μικτή μισθοδοσία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση, κλπ) ήταν 394.297 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ. Για τις ίδιες εξετάσεις πληρώθηκαν στους ιδιώτες 1.147.800,00 ευρώ.
• Το σύνολο δαπανών συγκεκριμένων εξετάσεων, για το 2011(έχει υπολογιστεί το κτηριακό κόστος, μικτή μισθοδοσία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση, κλπ) στο εργαστήριο του Πειραιά ήταν 2.390.845 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ. Για τις ίδιες εξετάσεις πληρώθηκαν στους ιδιώτες 9.374.925 ευρώ
«Εισέπραξαν βέβαια και την συμμετοχή 15% από τους ασφαλισμένους» σημειώνουν οι εργαζόμενοι για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και υποστηρίζουν ότι σκοπίμως εγκαταλείφθηκαν τα δημόσια εργαστήρια για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας. Συμπληρώνουν μάλιστα: «Η ζημιά που προκύπτει ετησίως για τον ΕΟΠΥΥ, από τα δυο παραπάνω εργαστήρια, είναι τουλάχιστον 8.500.000 Ευρώ».