Μια κρίση αυξάνεται στην ψυχική υγεία καθώς οι εκτεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και οι οικονομικές δυσκολίες που έχει φέρει βαθύτερα.
Στην Ιαπωνία, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 16% κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2020, σε σύγκριση με το ποσοστό των προηγούμενων ετών 1 .
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 25% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών που ερωτήθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ανέφεραν αυξημένη χρήση ουσιών για να αντιμετωπίσουν το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία 2 .
Φέτος, η εμβληματική έκθεση της παιδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών UNICEF, The State of the World’s Children, επικεντρώθηκε στην ψυχική υγεία και ευεξία παιδιών και εφήβων για πρώτη φορά.
Εάν δεν ληφθούν επειγόντως και αποτελεσματικά μέτρα, η παρατεταμένη και παγκόσμια κλίμακα της διαταραχής της πανδημίας θα ρίξει μια μακρά σκιά στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα αυτή των νέων.
Δεκαετίες ερευνών υποδεικνύουν ότι η απάντηση πρέπει να είναι συνολική και μακροπρόθεσμη.
Το γεγονός ότι αυτό δεν είναι ούτε εφικτό ούτε προσιτό σε πολλά πλαίσια προκαλεί δύο τύπους απάντησης.
Ορισμένες κυβερνήσεις ή οργανισμοί διαθέτουν διαθέσιμους πόρους για πολύ ευρύ φάσμα προγραμμάτων και υπηρεσιών που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία. χωρίς την απαιτούμενη κλίμακα και ένταση, αυτά δεν μπορούν να επιτύχουν πραγματικό και διαρκή αντίκτυπο.
Ένα παράδειγμα είναι ο αγώνας της Αυστραλίας, πάνω από τρεις δεκαετίες, να μετατοπίσει τη βελόνα σε πολλές καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Άλλες κυβερνήσεις και οργανισμοί υιοθετούν μια αντιδραστική και ad hoc προσέγγιση-όπως φαίνεται από την απάντηση των ΗΠΑ στην επιδημία υπερβολικής δόσης συνθετικών οπιοειδών.
Καμία από τις δύο προσεγγίσεις δεν θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης ψυχικής υγείας.
Αντ ‘αυτού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξηγήσουν πώς η πανδημία άλλαξε θεμελιωδώς την κατάσταση της ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την κοινωνία.
Είναι καιρός να εξετάσουμε τις προκαταλήψεις σχετικά με τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Μπορείτε να μάθετε μαθήματα από την έρευνα για λοιμώδη νοσήματα.
Τα μοντέλα συστημάτων επέτρεψαν στους ερευνητές να προβλέψουν γρήγορα την εξάπλωση του COVID-19 (βλ. Nature 580 , 316–318; 2020 ), ενσωματώνοντας δεδομένα ανίχνευσης επαφών βασισμένα σε μοτίβα μετακίνησης και ιχνηλάτες θέσης κινητού τηλεφώνου.
Αν και ατελή, σε ορισμένα σημεία αυτά τα μοντέλα παρείχαν ένα εικονικό έδαφος δοκιμής για εναλλακτικές υποθέσεις και για το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα των στρατηγικών μετριασμού, όπως:
-κλειδώματα,
-χρήση μάσκας,
-κλείσιμο σχολείων και,
-εμβολιασμός.
Τα μοντέλα έλαβαν επίσης υπόψη την μεταβαλλόμενη πιθανότητα συμμόρφωσης των ανθρώπων με μέτρα όπως η πανδημία συνεχίστηκε.
Όπου οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων συνεργάστηκαν στενά και συνεργατικά με μοντέλα, όπως στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία (βλ. Go.nature.com/3kiw79n) ή της Ταϊβάν, χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα για την ενημέρωση έγκαιρης, αποφασιστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας 3 .
Υποστηρίζουμε ότι μια παρόμοια προσέγγιση μοντελοποίησης συστημάτων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ψυχικής υγείας.
Συγκεντρώνοντας ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία και δεδομένα, τα μοντέλα θα πρέπει να καταγράφουν τις αλλαγές που προκλήθηκαν από την πανδημία – όπως:
-απώλεια εκπαίδευσης,
-απώλεια εργασίας,
-ενδοοικογενειακή βία,
-κοινωνική απομόνωση,
-φόβος και αβεβαιότητα.
Τα μοντέλα θα πρέπει να προβλέπουν τη ζήτηση για κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και οξεία περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των παρουσιάσεων στα τμήματα έκτακτης ανάγκης και των ψυχιατρικών νοσηλειών, καθώς και αποτελέσματα όπως η αυτοκτονική συμπεριφορά (βλ. «Πρόβλεψη ψυχικής υγείας»).
Απαιτούνται αξιόπιστες προβολές των αποτελεσμάτων του πληθυσμού για την ψυχική υγεία για τον έλεγχο των νέων πολιτικών και στρατηγικών μετριασμού, από προγράμματα απασχόλησης έως γραμμές βοήθειας και επενδύσεις στην εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση.
Πριν από την κατανομή σημαντικών επενδύσεων, θα πρέπει να προσομοιωθούν εναλλακτικά σενάρια για να αποκαλυφθεί:
-ο συνδυασμός,
-η κλίμακα,
-η στόχευση,
-ο χρόνος και,
-η διάρκεια των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών και πρωτοβουλιών που θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Η κατανόηση ποιοι συνδυασμοί παρεμβάσεων λειτουργούν καλύτερα σε ποιο στάδιο είναι το κλειδί για τη μείωση των βλαβών.
Ως ειδικοί στη μοντελοποίηση ψυχικής υγείας και συστημάτων, σκιαγραφούμε εδώ πέντε προκλήσεις και τέσσερις προτεραιότητες για να διασφαλίσουμε ότι τα μοντέλα χρησιμοποιούνται για την αξιόπιστη καθοδήγηση της πολιτικής και την κατανομή πόρων.
-Πέντε προκλήσεις-Κλείσιμο του χάσματος περίθαλψης.
Στις περισσότερες κοινωνίες, τα συστήματα ψυχικής υγείας ήταν μη χρηματοδοτούμενα και κατακερματισμένα ακόμη και πριν από την πανδημία 4 .
Το χάσμα μεταξύ εκείνων που χρειάζονται φροντίδα και εκείνων που τη λαμβάνουν είναι μεγαλύτερο σε χώρες όπου υπάρχουν συγκρούσεις, όπως το Αφγανιστάν, και σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, άνιση κατανομή πλούτου και περικοπές προϋπολογισμού, όπως η Ελλάδα.
Σε χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος υπάρχουν σημαντικά κενά μεταχείρισης μεταξύ των πιο προνομιούχων ανθρώπων και εκείνων που είναι περισσότερο περιθωριοποιημένοι, όπως οι αυτόχθονες πληθυσμοί στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία 5 .
Κατανομή πόρων.
Το ενδιαφέρον και οι επενδύσεις στην ψυχική υγεία αυξάνονται.
Παρακολουθήστε το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της UNICEF και των παγκόσμιων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, όπως η Παγκόσμια Κοινότητα Shapers του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (βλ. Go.nature.com/3tpbtrz ).
Τον Μάιο του 2020, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε πιο επείγουσα δράση για το ζήτημα 6 , και η αύξηση της ψυχικής υγείας και της πρόληψης των αυτοκτονιών στην παγκόσμια ατζέντα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια θα είναι σημαντική για την απάντηση ψυχικής υγείας του COVID-19 7
Έχουν δεσμευτεί έως και 160 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, τις κοινωνικές και οικονομικές, και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται τρισεκατομμύρια σε πακέτα κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας.
Ωστόσο, χωρίς καλά εργαλεία σχεδιασμού, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα συνεχίσουν να αμφισβητούνται από την πολυπλοκότητα των αιτιολογικών οδηγών, το τέλμα του γνωστού και του άγνωστου και το καλειδοσκόπιο φωνών και επιλογών.
Επέκταση της εργαλειοθήκης.
Η κυρίαρχη προσέγγιση στην έρευνα για ψυχικές ασθένειες και αυτοκτονική συμπεριφορά χρησιμοποιεί αναδρομικά δεδομένα για τον εντοπισμό ανεξάρτητων παραγόντων κινδύνου, όπως :
-ανεργία,
-κατάχρηση ουσιών ή,
-παιδικό τραύμα.
Μισός αιώνας μιας τέτοιας μελέτης επέφερε μόνο μερική πρόοδο προς την επίπτωση σε επίπεδο πληθυσμού, όπως σημείωσε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 8 .
Επιπλέον, η ανάλυση παραγόντων κινδύνου ανεξάρτητα δεν καταγράφει τις αλληλεπιδραστικές τους επιδράσεις.
Αυτό καθιστά δύσκολες, αν όχι αδύνατες, τις ισχυρές προβλέψεις για τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας του πληθυσμού.
Αντιθέτως, η επιδημιολογία μολυσματικών ασθενειών έχει ωριμάσει σε ένα ισχυρό διεπιστημονικό πεδίο μέσω μεθοδολογικής επέκτασης που κάνει τακτική χρήση των αναλυτικών τεχνικών της επιστήμης των πολύπλοκων συστημάτων.
Στην αρχή της πανδημίας του COVID-19, αυτό επέτρεψε στις παγκόσμιες ερευνητικές ομάδες να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν γρήγορα τα υπάρχοντα μοντέλα συστημάτων.
Οι ερευνητές θα μπορούσαν να αναλύσουν και να προβλέψουν τροχιές μετάδοσης υπό διαφορετικές συνθήκες, επιτρέποντας την ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας.
Καθώς έγιναν διαθέσιμες νέες πληροφορίες και δεδομένα για τον ιό και τη μεταδοτικότητά του, τα μοντέλα βελτιώθηκαν και παρείχαν στις κυβερνήσεις κρίσιμα εργαλεία για τον έλεγχο και τη στάθμιση του αντίκτυπου των απαντήσεων, από τη χρήση μάσκας έως τις καραντίνες ταξιδιού.
Αγκαλιάζοντας ιδέες.
Ο λόγος για τον μετριασμό των επιπτώσεων του COVID-19 στην ψυχική υγεία έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε:
-προγράμματα εκπαίδευσης ψυχικής υγείας,
-γραμμές βοήθειας για την κρίση,
-βελτιωμένη πρόσβαση σε εικονικές υπηρεσίες και,
-παρεμβολές με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της πρόσβασης σε επείγουσα περίθαλψη.
Αυτή η άποψη για τον τομέα της υγείας δεν αναγνωρίζει ότι οι πιο ισχυρές παρεμβάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να είναι κοινωνικές και οικονομικές.
Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υποστήριξη για την απασχόληση, μορατόριουμ εξώθησης, επιδοτούμενη εκπαίδευση και κατάρτιση ή αυξημένη ασφάλιση ανεργίας 9 , 10 .
Για παράδειγμα, ένα συμπλήρωμα εισοδήματος που έβγαλε το 14% των ιθαγενών αμερικανικών νοικοκυριών από τη φτώχεια στη Βόρεια Καρολίνα, σημείωσε μείωση κατά 32% των ψυχιατρικών συμπτωμάτων στα παιδιά αυτών των νοικοκυριών 11 .
Τεράστιες ερωτήσεις.
Δεν είναι καθόλου σαφές τι συνδυασμός πολιτικών, πρωτοβουλιών ή μεταρρυθμίσεων χρειάζονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας.
-Τι αντίκτυπο θα έχει αυτός ο συνδυασμός σε διαφορετικά αποτελέσματα;
-Ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός θα είναι παρόμοιος σε διαφορετικά πλαίσια;
– Ποια στόχευση, χρονισμός, κλίμακα, συχνότητα και ένταση των επενδύσεων είναι απαραίτητες;
-Θα υπάρξουν επιπτώσεις ανάκαμψης όταν καταργηθούν προσωρινές στρατηγικές μετριασμού, όπως στήριξη εισοδήματος ή μορατόριουμ εξώθησης;
-Ποιες είναι οι συνέπειες των καθυστερημένων ενεργειών;
-Θα προκύψουν ακούσιες συνέπειες από καλά μελετημένα αλλά κακοσχεδιασμένα ή άκαιρα μέτρα άμβλυνσης;
Η κλίμακα αυτών των προκλήσεων πρέπει να ακολουθήσουμε μια πιο προοδευτική ερευνητική διαδρομή 8 , 12 .
Πρέπει να αναγνωρίσουμε τους βρόχους ανατροφοδότησης, τις επιπτώσεις κατωφλίου, τη μη ανεξαρτησία και τη μη γραμμικότητα που χαρακτηρίζουν το αντικείμενο της μελέτης μας 13 , 14 .
Για παράδειγμα, η αύξηση της ανεργίας αυξάνει τόσο την επικράτηση της ψυχολογικής δυσφορίας (που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατάχρηση ουσιών και αυτοκτονική συμπεριφορά) όσο και την ενδοοικογενειακή βία.
Η ενδοοικογενειακή βία αυξάνει τα ποσοστά δυσμενών παιδικών εκθέσεων και ψυχολογικής δυσφορίας, αυξάνοντας περαιτέρω τα ποσοστά κατάχρησης ουσιών και ούτω καθεξής 14 .
Η μοντελοποίηση και η προσομοίωση μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πολυπλοκότητα.
Ευκαιρία σε κρίσηΜια αλλαγή παραδείγματος στην πληθυσμιακή έρευνα για την ψυχική υγεία εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή.
Η πολυπλοκότητα και το παγκόσμιο εύρος της κρίσης το απαιτούν, και τα υπολογιστικά εργαλεία είναι αρκετά προηγμένα και προσβάσιμα για να το κάνουν εφικτό.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπήρξαν σημαντικές επενδύσεις στα συστήματα δεδομένων των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC), που καλύπτουν τις μητρώες πολιτικών- τη συλλογή στατιστικών όπως:
-γεννήσεις,
-γάμοι,
-διαζύγια,
-αιτία θανάτου- και πληροφορίες υγείας, όπως υπηρεσίες κάλυψη και ικανότητα, και ιατρικά αρχεία 15 , 16 .
Έκθεση του ΠΟΥ για το 2021 17σε 183 κράτη μέλη της τόνισε ότι:
–86 έχουν δεδομένα αυτοκτονίας που θεωρούνται καλής ποιότητας (49 είναι χώρες υψηλού εισοδήματος και 37 είναι LMIC).
Και χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συλλέγουν δεδομένα που θα συμβάλουν στην εκτίμηση του φόρτου της ψυχικής ασθένειας μέσω εθνικών και περιφερειακών ερευνών.
Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως είσοδοι μοντέλου.
Ως εκ τούτου, τα προηγμένα εργαλεία μοντελοποίησης για την υποστήριξη των αποφάσεων δεν αποτελούν πλέον αποκλειστικό τομέα των χωρών υψηλού εισοδήματος.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, το Κέντρο Εγκεφάλου και Νου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Αυστραλία, αξιοποίησε πολυετή εμπειρία για να αναπτύξει μια σειρά μοντέλων για την ενημέρωση της πολιτικής και του σχεδιασμού για τα περιφερειακά, κρατικά και εθνικά συστήματα ψυχικής υγείας της χώρας.
Στη νεολαία και στο σύνολο του πληθυσμού, τα μοντέλα προβάλλουν τις πιθανές τροχιές για μια σειρά αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης:
-της επικράτησης ψυχολογικής δυσφορίας,
-ποσοστών αναζήτησης βοήθειας,
-χρόνων αναμονής,
-παρουσιάσεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών,
-νοσηλείας
-αυτοτραυματισμού και,
-θανάτων αυτοκτονιών. ως αποτέλεσμα της πανδημίας 10 , 18 .
Τέτοιες προβλέψεις παρέχουν μια δοκιμαστική κλίνη για τη διερεύνηση των συμβιβασμών και των πιθανών συνεργιών οικονομικών και κοινωνικών μέτρων, μεταξύ άλλων στρατηγικών.
Για παράδειγμα, μοντέλα από το Κέντρο Εγκεφάλου και Νου πρότειναν ότι μεταξύ των έξυπνων επιλογών για την Αυστραλία στην περίοδο ανάκαμψης (2021–25) ήταν επενδύσεις σε :
-φροντίδα παιδιών,
-προγράμματα απασχόλησης και,
-δημιουργία θέσεων εργασίας (ιδιαίτερα για γυναίκες),
-ενεργή παρακολούθηση μετά από απόπειρες αυτοκτονίας και,
-επέκταση ψηφιακών συντονισμένων εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Αυτά προβλέπονται ότι θα αποτρέψουν:
-περίπου το 6% των νοσηλείας αυτοτραυματισμού και,
-το 4,1% των παρουσιάσεων του τμήματος έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την ψυχική υγεία 10 .
Οι επενδύσεις σε:
-περισσότερα κρεβάτια ψυχιατρικών νοσοκομείων,
-καμπάνιες ευαισθητοποίησης,
-γραμμές βοήθειας ή,
-μεμονωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή,
-εξειδικευμένες υπηρεσίες, αναμένεται να έχουν μικρό αντίκτυπο, παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκαν «βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία».
Similar approaches are also under way in the United States. The US National Institute of Mental Health (NIMH) recently launched the Advanced Laboratories for Accelerating the Reach and Impact of Treatments for Youth and Adults with Mental Illness (ALACRITY) research-centres programme. These centres harness systems science, computational approaches, behavioural economics and digital health to test methods to synthesize data.
Ακόμα, υπάρχει πρόοδος που πρέπει να γίνει σε πολλά μέτωπα.
Η μοντελοποίηση της πανδημίας επωφελήθηκε από πρωτοφανή επίπεδα διακυβερνητικής και διατομεακής συνεργασίας για την ανταλλαγή δεδομένων και κρίσιμων πληροφοριών, για παράδειγμα :
-σχετικά με τα πρότυπα μετακίνησης, που μοιράστηκαν σε τηλεπικοινωνιακές, μεταφορικές και υγειονομικές υπηρεσίες.
Δυστυχώς, παρόμοια συνεργασία είναι σπάνια γύρω από την ηθική ανταλλαγή δεδομένων που θα ωφελήσει τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια του COVID, για παράδειγμα:
-στην υγεία,
-την εκπαίδευση,
-τις κοινωνικές υπηρεσίες και,
-τον οικονομικό τομέα.
-Τέσσερις προτεραιότητεςΑρκετά Αυστραλιανά μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Worldυχικής Υγείας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (για λεπτομέρειες, βλ. Συμπληρωματικές πληροφορίες) έχουν περάσει πέντε χρόνια εφαρμόζοντας συστήματα μοντελοποίησης στην ψυχική υγεία.
Αυτή η εμπειρία ανέδειξε τις ακόλουθες τέσσερις προτεραιότητες για ταχεία και επιτυχημένη ανάπτυξη μοντέλων για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού και την πρόληψη της αυτοκτονίας.
Είναι το κλειδί για:
Χρησιμοποιήστε ένα τεχνικό σχέδιο. Για την κατασκευή μοντέλων συστημάτων σε διαφορετικά πλαίσια, απαιτείται μια σαφής εικόνα του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι κοινωνικοί, οικονομικοί και υγειονομικοί παράγοντες που οδηγούν σε ψυχολογική δυσφορία και αποτελέσματα ψυχικής υγείας.
Ένα υπόδειγμα σχεδίου θα κυκλοφορήσει φέτος 19 , με βάση την έρευνα για το COVID-19 από το Κέντρο Εγκεφάλου και Νου και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Αναφέρει λεπτομερώς τον τρόπο ανάπτυξης ενός εθνικού ή περιφερειακού μοντέλου δυναμικής συστήματος ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εισροών, εκροών και διαδικασιών.
Το σχέδιο περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για την ανάλυση των προβλέψεων των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας του πληθυσμού.
Προσφέρει επίσης καθοδήγηση για τη μοντελοποίηση του αντίκτυπου των πολιτικών, όπως η επένδυση σε θέσεις εργασίας, η φροντίδα των παιδιών, η εκπαίδευση ή η κοινωνική σύνδεση.
Δημιουργήστε πολυεπιστημονικές ομάδες.
Η εξειδίκευση στην υπολογιστική επιστήμη και την επιστήμη των συστημάτων, την επιδημιολογία, την ψυχολογία, την ψυχιατρική, την κοινωνική επιστήμη, την πολιτική και τα οικονομικά θα διασφαλίσει ότι τα μοντέλα έχουν έγκυρες, ισχυρές, διεπιστημονικές βάσεις και περιορίζουν την προκατάληψη.
Η διεθνής κοινοπραξία μοντελοποίησης COVID-19 (CoMo) είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα, που βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και γνώσεων με βάση τα συμφραζόμενα για να παρέχει σχετικά, αξιόπιστα και προσαρμοσμένα εργαλεία σε περισσότερες από 30 χώρες 20 .
Ενίσχυση των συστημάτων δεδομένων.
Η βελτίωση του εύρους, της ποιότητας και της επικαιρότητας των δεδομένων που συλλέγονται και η συνεχής επαναξιολόγηση των μοντέλων καθώς εμφανίζονται νέα δεδομένα θα μειώσει τα όρια αβεβαιότητας, θα διευρύνει τις γνώσεις που μπορούν να προκύψουν από τη μοντελοποίηση συστημάτων και θα βελτιώσει τη λήψη αποφάσεων.
Επιπλέον, η δέσμευση για διαφάνεια και πολυεπιστημονικό συν-σχεδιασμό και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εναλλακτικών υποθέσεων βοηθά στην προστασία από την πολιτικοποίηση των μοντέλων αποτελεσμάτων για τη δημόσια τάξη.
Τα δεδομένα που απαιτούνται εξαρτώνται από το εύρος του μοντέλου και τους δείκτες αποτελεσμάτων που μας ενδιαφέρουν.
Αυτά θα πρέπει να καθορίζονται από τις εθνικές προτεραιότητες, τις συνεισφορές των ενδιαφερομένων και το ερευνητικό ερώτημα που τίθεται.
Τα δεδομένα χρονοσειρών που χρησιμοποιούνται για τη βαθμονόμηση μοντέλων κυμαίνονται από δημογραφικά και στατιστικά εργατικού δυναμικού όπως γεννήσεις, θνησιμότητα, μετανάστευση και ποσοστά ανεργίας, έως εκτιμήσεις για τον επιπολασμό δυσφορίας και ψυχικής διαταραχής και σχετικά δεδομένα, όπως παρουσίαση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, νοσηλεία και εκούσια -ποσοστά αυτοτραυματισμού.
Θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές ανάλογα με το τοπικό πλαίσιο.
-Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, καταγράφονται νοσηλείες αυτοτραυματισμού, αλλά όχι στοιχεία για απόπειρες αυτοκτονίας,
-στην Κολομβία, αναφέρονται απόπειρες αυτοκτονίας.
Η παραμετροποίηση του μοντέλου βασίζεται επίσης σε ερευνητικά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ανασκοπήσεων,
Δέσμευση για συν-σχεδιασμό.
Μοντέλα που δημιουργούνται με διεπιστημονικά ενδιαφερόμενα μέρη και, κυρίως, εκείνα με βιωμένη εμπειρία ψυχικής ασθένειας έχουν καλύτερη αξιοπιστία και εγκυρότητα.
Μια συμμετοχική προσέγγιση βοηθά στον εντοπισμό των βασικών οδών παραπομπής του συστήματος υπηρεσιών, των συμφόρων και των εμποδίων.
Επισημαίνει τις εμπειρίες των χρηστών για καθυστέρηση, απεμπλοκή, κενά υπηρεσιών και διακοπές στη συνέχεια της φροντίδας 14 .
Οι επιζώντες αυτοτραυματισμού, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής καθιστούσαν πιο πιθανό να σταματήσουν να αναζητούν φροντίδα, παρατείνοντας την αγωνία τους και αυξάνοντας την πιθανότητα αυτοκτονικών συμπεριφορών.
Τα ποιοτικά δεδομένα, τριγωνισμένα με ποσοτικά δεδομένα υπηρεσιών, βοηθούν στην προσαρμογή και τη γείωση των μοντέλων.
Αναγνωρίστε τους περιορισμούςΦυσικά, η μοντελοποίηση δεν αποτελεί πανάκεια πολιτικής-απλώς κοιτάξτε τον ρυθμό του σαλιγκαριού για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Υπάρχει αναγκαίος σκεπτικισμός σχετικά με το χάσμα μεταξύ γενικεύσεων και λεπτομερών λεπτομερειών.
Οι χρήσιμες προβλέψεις σε χώρες υψηλού εισοδήματος ενδέχεται να μην λειτουργούν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. και αυτό που βοηθά τους προνομιούχους μπορεί να μην βοηθήσει τους μειονεκτούντες.
Οι επικριτές επισημαίνουν ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της σωματικής υγείας-όπως ήταν τόσο προφανές από τα διαφορετικά ποσοστά θανάτων και αναπηριών από τον COVID-19-είναι αφελές να φανταστούμε ότι θα απευθυνθούν ξαφνικά για ψυχική υγεία μόλις γίνει ένα καλό μοντέλο διαθέσιμος.
Οι κριτικοί σημειώνουν επίσης ότι οι έξοδοι είναι εξίσου καλές με τις εισόδους, προειδοποιώντας για την έλλειψη δεδομένων και τους κινδύνους λανθασμένων υποθέσεων.
Παρ ‘όλα αυτά, καθώς η πανδημία συνεχίζεται, παράλληλα με τόσες άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, δεν υπήρξε ποτέ μια πιο σημαντική στιγμή για να προσπαθήσουμε για αυτό που περιγράφουμε εδώ.
Nature 597 , 633-636 (2021)