Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου, την περασμένη εβδομάδα τρεις άνδρες ηλικίας 70 έως 72 χρόνων νοσηλεύτηκαν με βαριές επιπλοκές της γρίπης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ένας εκ των οποίων κατέληξε.
Σημειώνεται, ωστόσο, από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, πως και οι τρεις ήταν ανεμβολίαστοι παρότι βρίσκονταν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τη γρίπη.
Την εφετινή περίοδο αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού της γρίπης Α (Η3Ν2), ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Οπως προκύπτει απο τον μέχρι τώρα έλεγχο των κλινικών δειγμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν ελεγχθεί συνολικά 197 κλινικά δείγματα, τα οποία προέρχονται όλα από τα νοσοκομεία. Από αυτά, τα τρία ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ανήκαν στον τύπο Α. Το ένα από τα τρία στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκε και βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Σημαντικός ο εμβολιασμός
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την μεγάλη αξία του αντιγριπικού εμβολίου έναντι της εφετινής «μάχης» με τους ιούς της γρίπης και συστήνουν σε όλους τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες απο χρόνια νοσήματα να θωρακίσουν τον οργανισμό τους με το εμβόλιο. Η χορήγηση του εμβολίου περιορίζει δραστικά τις βαριές επιπλοκές της γρίπης οι οποίες πλήττουν κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στο μέτωπο του εμβολιασμού θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος και από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2015 – 2016 είχε εμβολιαστεί μόλις το 10,93% του προσωπικού των νοσοκομείων και το 24,31% των Κέντρων Υγείας.
Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συνεχώς αρνητικά ρεκόρ εμβολιασμού των επαγγελματικών υγείας. Την περίοδο 2013 – 2014 είχε εμβολιαστεί μόλις το 4,38% των υγειονομικών στα νοσοκομεία και το 20,16% στα Κέντρα Υγείας και το 2010 – 2011 το 8,12% και 16,83% αντίστοιχα.
Φέτος ο στόχος είναι να εμβολιαστούν οι διπλάσιοι και για τον σκοπό αυτό, έχουν διανεμηθεί 18.000 αντιγριππικά εμβόλια στις δομές Υγείας, ενώ σε κάθε υγειονομικό θα δοθεί κάρτα εμβολιασμού, στην οποία θα καταγράφεται πότε έχει κάνει εμβόλιο.