Ποιές είναι οι αλλαγ’ες που φέρνει το νέο ΠΕΔΥ στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;
Με την έναρξη λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας ο ΕΟΠΥΥ θα είναι μόνο αγοραστής υγείας ενώ ο νέος φορέας με την ονομασία ΠΕΔΥ θα έχει υπό την ομπρέλα του τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας .
Ωστόσο για να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ στις 18 Μαρτίου όπως διαβεβαιώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να είναι στελεχωμένος με επαρκή αριθμό ιατρών. Έτσι, στα σχέδια του υπουργείου υγείας είναι τα όποια κενά να καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στο ΕΣΥ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κενά που θα δημιουργηθούν στο ΠΕΔΥ θα κυμανθούν σε υψηλά ποσοστά πράγμα που το ξέρει από πρώτο χέρι ο Άγωνις Γεωργιάδης
Αν και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των γιατρών που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα οικογενειακού ιατρού το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού όσοι έχουν τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής.
Σύμφωνα με τους αισιόδοξους υπολογισμούς του υπουργείου υγείας σε περίπου δύο μήνες, θα ανακοινωθούν οι λίστες με τους γιατρούς ανά περιοχή αλλά και το τηλέφωνο για ραντεβού.
Από την πλευρά του ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον οικογενειακό του ιατρό από το σύνολο των οικογενειακών ιατρών της οικείας Δ.Υ.ΠΕ.
Η πρόσβαση των ασθενών στην δευτεροβάθμια Φροντίδα θα γίνεται μετά από την επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό στα ιατρεία τους και κατ’ οίκον.
Να σημειωθεί εδώ ότι η αλλαγή του προσώπου του οικογενειακού ιατρού του δικαιούχου είναι δυνατή μόνο μία φορά στη διάρκεια του έτους, όπως επίσης και κάθε άλλη φορά που συμφωνούν ο δικαιούχος και ο οικογενειακός ιατρός.