Πώς μπορεί ένας πεθαμένος άνθρωπος να σηκωθεί από τον τάφο του 8 χρόνια μετά το θάνατό του και να αρχίσει να βάζει την υπογραφή του σε έγγραφα; Πώς μπορεί ένα ασθενοφόρο να κάνει για λόγο κατεπείγοντα και πολύ σοβαρό τη διαδρομή Πάτρα-Αρτα 15 ώρες;
Πώς μπορεί η Δικαιοσύνη να ερευνά τις συνθήκες θανάτου ενός 24χρονου παλικαριού και να χρειαστεί… πέντε χρόνια για να πάρει 4 καταθέσεις και ένα έγγραφο από κρατικό νοσοκομείο;
Στα ερωτήματα αυτά,σύμφωνα με την Καθημερινή, μεταξύ άλλων καλείται να απαντήσει (;) το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Πάτρας. Στο εδώλιο θα καθίσει καθηγητής Πανεπιστημίου (Ιατρικής Σχολής) που ήδη εκτίει ποινή ως υπαίτιος για το θάνατο άλλου ασθενούς.
Η υπόθεση αφορά 24χρονο, ο οποίος παρουσίασε αδιαθεσία τον Απρίλιο του 2009 στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου δύο ημέρες αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε (είχε ιστορικό καρδιοπάθειας) και οι γιατροί τον έστειλαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Εκεί μπήκε στην Καρδιολογική Κλινική για 4 ημέρες και όπως αναφέρει, σε μία από τις 4 καταθέσεις που κατάφερε να πάρει η Δικαιοσύνη σε 4-5 χρόνια, ένας γιατρός της Καρδιολογικής, «χρεώθηκε στην Εντατική Μονάδα».
«Η εμπορία της υγείας»
Και ακριβώς αρχίζει η αθλιότητα του κράτους, «η εμπορία της υγείας και των κρεβατιών των νοσοκομείων», όπως αναφέρει η χαροκαμένη μάνα στη μήνυσή της. Η Εντατική Μονάδα ισχυρίζεται ότι δεν είχε ΠΟΤΕ την ευθύνη της νοσηλείας του νεαρού παιδιού, γιατί είχε παραμείνει σε «αίθουσα ανάνηψης» (!!!) έξω από την Εντατική, η οποία αίθουσα ανήκει στην Εντατική…
Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΚΑΒ, έλαβε εντολή μεσάνυχτα και κάτι να μεταφέρει το παιδί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου προφανώς υπήρχε κρεβάτι στην Εντατική.
Μετά μία ώρα και ενώ το αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ πλησίαζε στην Αμφιλοχία, η ειδικευόμενη γιατρός που το συνόδευε αποφάσισε να γυρίσει στο νοσοκομείο Αγρινίου γιατί το παιδί είχε αιμορραγία από το στόμα, πιθανότατα από κακή διασωλήνωση!
Στο νοσοκομείο Αγρινίου το κράτησαν μέχρι το πρωί της επομένης και τότε το ΕΚΑΒ το μετέφερε στο νοσοκομείο του Ρίου «γιατί βρέθηκε κρεβάτι στην Εντατική». Οταν έφτασε εκεί το έβαλαν στα εξωτερικά ιατρεία και η μητέρα ανέβηκε στην Εντατική να το περιμένει.
«Εκεί βρήκα τον κατηγορούμενο γιατρό, ο οποίος με τα χέρια στη μέση μου είπε “ποιος σου είπε να ξανάρθεις εδώ. Δεν έχω κρεβάτι”». Μετά 4 ώρες άλλο ασθενοφόρο με άλλους (λόγω κόπωσης) οδηγούς πήρε το νεαρό με προορισμό και πάλι το Νοσοκομείο Ιωαννίνων για κρεβάτι στην Εντατική. Στη διαδρομή ο νεαρός παρουσίασε και πάλι αιμορραγία και τον οδήγησαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Αρτας, όπου πάλεψε για τη ζωή του όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2009 και υπέκυψε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Οταν το 2009 ερευνήσαμε την υπόθεση αυτή, ο τότε υποδιοικητής του νοσοκομείου Ρίου μας είπε ότι «όπως φαινόταν από το φάκελο, υπέγραψε τη μεταφορά του παιδιού από το Ρίο στα Γιάννενα ο πατέρας του». Εκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι ο πατέρας του παιδιού είχε πεθάνει από το 2001 και επομένως ήταν αδύνατον να υπογράψει.
Ερευνώντας, διαπιστώσαμε ότι η πλαστογράφηση της υπογραφής ήταν αναγκαία, γιατί η μητέρα του παιδιού είχε από την πρώτη στιγμή αντιταχθεί στη μεταφορά του παιδιού, γιατί τη θεωρούσε επικίνδυνη και αν δεν ήταν επικίνδυνη ήταν πολύ μακριά για να μπορεί η ίδια (με σοβαρά προβλήματα υγείας) να παρέχει καθημερινή φροντίδα…
Μετά τη μήνυση της μητέρας και την άσκηση δίωξης (όχι για ενδεχόμενο δόλο…) για αμέλειες στην περίθαλψη, η Δικαιοσύνη χρειάστηκε… 5 χρόνια για να φέρει την υπόθεση πρώτη φορά στο εδώλιο. Στα 8 πρέπει να έχει εξαντλήσει και τον Αρειο Πάγο, αλλιώς παραγράφεται…
Τεράστιο συμφέρον για την καθυστέρηση της δίκης είχε η πλευρά του κατηγορούμενου καθηγητή Ιατρικής, που στο μεταξύ είχε και άλλη σοβαρή δίκη ως κατηγορούμενος για δόλια μη σωστή παροχή υγείας. Στον πρώτο βαθμό αθωώθηκε, αλλά στο Εφετείο καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη και οδηγήθηκε στις φυλακές.
Προφανώς αν έφτανε στο ακροατήριο και άλλη παρόμοια υπόθεση θα προβλημάτιζε πολλούς και πολύ…
Η δίκη είχε οριστεί για την Δευτέρα, η πλευρά των κατηγορουμένων όμως ζήτησε να μη γίνει η δίκη λόγω λάθους στην κλήτευση, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και η δίκη αναμένεται να αρχίσει σήμερα.
«Να μη ζήσει κανένας άνθρωπος και κανένας γονιός αυτό τον Γολγοθά που έζησε αυτή η οικογένεια» δήλωσε στο δικαστήριο ο συνήγορος της μητέρας Γιώργος Καρατζογιάννης.