Οσο μεγαλώνει ο άνδρας – και ειδικά μετά την ηλικία των 55 χρόνων – τόσο αυξάνονται τα σπερματοζωάρια που φέρουν το χρωμόσωμα Χ το οποίο είναι και υπεύθυνο για τη γέννηση κοριτσιών.
Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να ανησυχούν για το αναπαραγωγικό τους ρολόι. Είχε διαπιστωθεί ότι όσο περνούν τα χρόνια περιορίζεται και η αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα.
Αυτό που δεν είχε διαπιστωθεί είναι το αν μειώνεται η ποσότητα ή η ποιότητα του σπέρματος. Μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι μετά την ηλικία των 35 ετών αρχίζει να υπάρχει σταδιακή επιδείνωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητάς του.
Πιο δύσκολα μπαμπάς, πιο πιθανό το κορίτσι
Τη μελέτη διεξήγαγαν ειδικοί των Εργαστηρίων Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας στο Λος Αντζελες. Ανέλυσαν το σπέρμα 5.081 ανδρών ηλικίας 16-72 ετών και διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του σπέρματος ξεκινούν στην ηλικία των 35 ετών. Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι αυτά τα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους μετά την ηλικία των 40 ετών στον άνδρα.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσο μεγαλώνει ο άνδρας – και ειδικά μετά την ηλικία των 55 χρόνων – τόσο αυξάνονται τα σπερματοζωάρια που φέρουν το χρωμόσωμα Χ το οποίο είναι και υπεύθυνο για τη γέννηση κοριτσιών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν έχουν όμως ακόμη στοιχεία που να δίνουν μια απάντηση στο γιατί μειώνεται το χρωμόσωμα Υ και αυξάνεται το Χ όσο μεγαλώνει ο άνδρας.
«Υπάρχουν πλέον πειστικές επιδημιολογικές αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τόσο δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά ανεξαρτήτως της ηλικίας που έχει η σύντροφός τους. Αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες αποβολής, ακόμη και αν τελικά μείνει έγκυος η σύντροφος ενός μεσήλικου ή ηλικιωμένου άνδρα. Επιπλέον, η αύξηση της ηλικίας ενός άνδρα, μεταφράζεται και σε αύξηση των πιθανοτήτων για εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στο παιδί του.
Το μήνυμα λοιπόν τόσο αυτής όσο και άλλων μελετών είναι ότι για πολλούς λόγους οι άνδρες που επιθυμούν να ζήσουν την πατρότητα δεν πρέπει να το καθυστερούν πολύ» δήλωσε στο περιοδικό «New Scientist» ο Αλαν Πέισι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
{Πηγή:protothema.gr}