Ο Γιάννης Βίτσος, ο οποίος βρίσκεται στο φάσμα της τύφλωσης, με ένα βίντεό του στο TikTok απαντά σε ερωτήματα όπως «βλέπουν εικόνες στα όνειρά τους οι άνθρωποι που δεν έχουν όραση;» ή «έχει διαφορά αν είναι κάποιος έχει γεννηθεί με τύφλωση ή έχασε αργότερα στη ζωή την όρασή του;».
Όπως εξηγεί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία ήταν στις 3 Δεκεμβρίου, τα άτομα που εκ γενετής έχουν τύφλωση δεν βλέπουν εικόνες στα όνειρά τους όταν κοιμούνται, αφού δεν έχουν δει ποτέ τους για να ξέρουν πως είναι. Ωστόσο, άτομα όπως εκείνος, που δηλαδή βλέπουν λίγο, όταν κοιμούνται βλέπουν επίσης λίγο.
Το πάρα πολύ ενδιαφέρον είναι ότι τα άτομα που έβλεπαν μέχρι ένα σημείο στη ζωή τους και μετά τυφλώθηκαν, ενώ στον ξύπνιο τους δεν βλέπουν τίποτα, όταν κοιμούνται βλέπουν τέλεια. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός τους θυμάται πως είναι να βλέπεις και ουσιαστικά τους δείχνει εικόνες. «Άρα τυφλοί στον ξύπνιο, βλέποντες στον ύπνο», λέει χαρακτηριστικά.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ένα ενιαίο συμπέρασμα σχετικά με την τύφλωση και τα όνειρα στον ύπνο. Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με ολική τύφλωση εκ γενετής μπορεί να βλέπουν εικόνες στον ύπνο τους, ωστόσο σε πολύ μικρότερο βαθμό από ανθρώπους που έχουν την όρασή τους και οι περισσότεροι μπορεί να μην το καταλαβαίνουν, ή να περιγράψουν τα όνειρά τους όταν ξυπνάνε.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσο αργότερα ένα άτομο τυφλώνεται, τόσο περισσότερο οπτικό περιεχόμενο βιώνει στα όνειρά του. Οι υπόλοιπες αισθήσεις τους όμως είναι περισσότερο «ζωντανές» κατά τη διάρκεια των ονείρων τους. Όπως σημειώνει μια έρευνα του 2013, τα άτομα με τύφλωση εκ γενετής βιώνουν περισσότερα στοιχεία ήχου, αφής, γεύσης και όσφρησης στα όνειρά τους από τα άτομα με όραση.