Το μπέικον μπορεί να είναι αγαπημένη τροφή για τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο, οι επιπτώσεις του στην υγεία μας έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων.
Πώς φτιάχνεται το μπέικον
Το μπέικον συνήθως παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας, συνηθέστερα την κοιλιά, την πλάτη ή τα πλευρά του χοίρου.
Η διαδικασία ξεκινά με την ωρίμανση του κρέατος, η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία του με ένα μείγμα αλατιού, νιτρικών αλάτων και μερικές φορές ζάχαρης.
Αυτή η διαδικασία ωρίμανσης βοηθά στη διατήρηση του κρέατος και ενισχύει τη γεύση του. Μετά την ωρίμανση, το μπέικον μπορεί να καπνιστεί ή να μαγειρευτεί, ανάλογα με το επιθυμητό προφίλ γεύσης.
Η διαδικασία σκλήρυνσης, ειδικά με νιτρικά άλατα, είναι απαραίτητη για να δώσει στο μπέικον την χαρακτηριστική του γεύση και μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά εισάγει επίσης ορισμένες ενώσεις, που έχουν εγείρει ανησυχίες για την υγεία.
Διατροφικό προφίλ του μπέικον
Το μπέικον είναι πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών θρεπτικών συστατικών του:
- Θερμίδες: Μια φέτα μπέικον συνήθως περιέχει περίπου 42 θερμίδες.
- Λίπος: Το μπέικον αποτελείται κυρίως από λίπος, με περίπου 3 γραμμάρια συνολικού λίπους ανά φέτα, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κορεσμένων όσο και των ακόρεστων λιπαρών.
- Πρωτεΐνη: Κάθε φέτα μπέικον παρέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
- Νάτριο: Λόγω της διαδικασίας ωρίμανσης, το μπέικον είναι πλούσιο σε νάτριο (αλάτι), με περίπου 190 χιλιοστόγραμμα ανά φέτα.
Αν και το μπέικον μπορεί να είναι πηγή απαραίτητων βιταμινών όπως η Β12, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά το καθιστούν τροφή, που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Πόσο μπέικον μπορούμε να φάμε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής
Όσον αφορά την κατανάλωση μπέικον, το μέτρο είναι το κλειδί. Λόγω των υψηλών επιπέδων του σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και των πιθανών νιτρικών αλάτων, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι το μπέικον πρέπει να ΜΗΝ καταναλώνεται κάθε μέρα.
Μια γενική σύσταση είναι να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως το μπέικον- σε λιγότερο από 70 γραμμάρια την εβδομάδα, για να μειώσουμε τους κινδύνους για την υγεία, που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και ορισμένους καρκίνους.
Μερικές πιο υγιεινές εναλλακτικές από το κανονικό μπέικον είναι το μπέικον γαλοπούλας ή επιλογές φυτικής προέλευσης, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, ενώ παράλληλα παρέχουν τη γεύση που πολλοί λαχταρούν.
Τι λέει η έρευνα για το επεξεργασμένο κρέας και τον καρκίνο
Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών, που συνδέει τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως το μπέικον- με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινομεί τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα Ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο.
Αυτός ο κίνδυνος αποδίδεται κυρίως στα συντηρητικά, που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία -όπως τα νιτρικά και τα νιτρώδη- τα οποία μπορούν να σχηματίσουν καρκινογόνες ενώσεις (νιτροζαμίνες), όταν εκτεθούν σε υψηλή θερμότητα.
Αν και η περιστασιακή κατανάλωση μπέικον μπορεί να μην εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, η τακτική πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων έχει συσχετιστεί σταθερά με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, με αποτέλεσμα οι οργανισμοί υγείας να προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσής τους.
Σύνοψη
Το μπέικον μπορούμε να το απολαμβάνουμε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω των υψηλών επιπέδων του σε λίπος και νάτριο και τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου από τα νιτρικά άλατα.
Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι και το πώς επιλέγουμε να μαγειρεύουμε γενικά τις τροφές που καταναλώνουμε. Πλέον, υπάρχουν τρόποι για να ετοιμάζουμε το γεύμα μας απλά, γρήγορα και, κυρίως, υγιεινά.
Η μαγειρική έχει γνωρίσει πολλές καινοτομίες τα τελευταία χρόνια, αλλά σίγουρα καμία δεν έχει επηρεάσει τόσο δραστικά την καθημερινή μας ζωή όσο οι φριτέζες αέρος ή air fryer. Αυτές οι συσκευές έχουν φέρει μια πραγματική επανάσταση στην κουζίνα, καθιστώντας το μαγείρεμα πιο υγιεινό, γρήγορο και εύκολο από ποτέ.
Το να προσέχετε τα μεγέθη των μεριδών και να επιλέγετε εναλλακτικές ή ποικιλίες χωρίς νιτρικά άλατα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων για την υγεία.
Φυσικά μία τέτοια μαγειρική καινοτομία όπως οι φριτέζες αέρος ή air fryer, δεν θα μπορούσε να λείπει από το ηλεκτρονικό κατάστημα prodeals.gr. Επώνυμα brands, κορυφαία ποιότητα με εγγύηση για μεγάλη διάρκεια ζωής και φυσικά προνομιακές τιμές και ασυναγώνιστες προσφορές, είναι μόλις μερικοί από τους λόγους για τους οποίους για τους οποίους θα πρέπει να αναζητήσετε φριτέζες αέρος στο e-shop prodeals.gr.
Μπορείτε να δείτε όλες τις φριτέζες αέρος εδώ