Διατροφή

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

Το μπέικον μπορεί να είναι αγαπημένη τροφή για τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο, οι επιπτώσεις του στην υγεία μας έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων.

Πώς φτιάχνεται το μπέικον 

Το μπέικον συνήθως παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας, συνηθέστερα την κοιλιά, την πλάτη ή τα πλευρά του χοίρου.

Η διαδικασία ξεκινά με την ωρίμανση του κρέατος, η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία του με ένα μείγμα αλατιού, νιτρικών αλάτων και μερικές φορές ζάχαρης.

Αυτή η διαδικασία ωρίμανσης βοηθά στη διατήρηση του κρέατος και ενισχύει τη γεύση του. Μετά την ωρίμανση, το μπέικον μπορεί να καπνιστεί ή να μαγειρευτεί, ανάλογα με το επιθυμητό προφίλ γεύσης.

Η διαδικασία σκλήρυνσης, ειδικά με νιτρικά άλατα, είναι απαραίτητη για να δώσει στο μπέικον την χαρακτηριστική του γεύση και μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά εισάγει επίσης ορισμένες ενώσεις, που έχουν εγείρει ανησυχίες για την υγεία.

Διατροφικό προφίλ του μπέικον

Το μπέικον είναι πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή για όσους ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών θρεπτικών συστατικών του:

  • Θερμίδες: Μια φέτα μπέικον συνήθως περιέχει περίπου 42 θερμίδες.
  • Λίπος: Το μπέικον αποτελείται κυρίως από λίπος, με περίπου 3 γραμμάρια συνολικού λίπους ανά φέτα, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κορεσμένων όσο και των ακόρεστων λιπαρών.
  • Πρωτεΐνη: Κάθε φέτα μπέικον παρέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Νάτριο: Λόγω της διαδικασίας ωρίμανσης, το μπέικον είναι πλούσιο σε νάτριο (αλάτι), με περίπου 190 χιλιοστόγραμμα ανά φέτα.

Αν και το μπέικον μπορεί να είναι πηγή απαραίτητων βιταμινών όπως η Β12, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά το καθιστούν τροφή, που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Πόσο μπέικον μπορούμε να φάμε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

Όσον αφορά την κατανάλωση μπέικον, το μέτρο είναι το κλειδί. Λόγω των υψηλών επιπέδων του σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και των πιθανών νιτρικών αλάτων, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι το μπέικον πρέπει να ΜΗΝ καταναλώνεται κάθε μέρα.

Μια γενική σύσταση είναι να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως το μπέικον- σε λιγότερο από 70 γραμμάρια την εβδομάδα, για να μειώσουμε τους κινδύνους για την υγεία, που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και ορισμένους καρκίνους.

Μερικές πιο υγιεινές εναλλακτικές από το κανονικό μπέικον είναι το μπέικον γαλοπούλας ή επιλογές φυτικής προέλευσης, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, ενώ παράλληλα παρέχουν τη γεύση που πολλοί λαχταρούν.

Τι λέει η έρευνα για το επεξεργασμένο κρέας και τον καρκίνο

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών, που συνδέει τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως το μπέικον- με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινομεί τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα Ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο.

Αυτός ο κίνδυνος αποδίδεται κυρίως στα συντηρητικά, που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία -όπως τα νιτρικά και τα νιτρώδη- τα οποία μπορούν να σχηματίσουν καρκινογόνες ενώσεις (νιτροζαμίνες), όταν εκτεθούν σε υψηλή θερμότητα.

Αν και η περιστασιακή κατανάλωση μπέικον μπορεί να μην εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, η τακτική πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων έχει συσχετιστεί σταθερά με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, με αποτέλεσμα οι οργανισμοί υγείας να προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσής τους.

Σύνοψη

Το μπέικον μπορούμε να το απολαμβάνουμε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω των υψηλών επιπέδων του σε λίπος και νάτριο και τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου από τα νιτρικά άλατα.

Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι και το πώς επιλέγουμε να μαγειρεύουμε γενικά τις τροφές που καταναλώνουμε. Πλέον, υπάρχουν τρόποι για να ετοιμάζουμε το γεύμα μας απλά, γρήγορα και, κυρίως, υγιεινά.

Η μαγειρική έχει γνωρίσει πολλές καινοτομίες τα τελευταία χρόνια, αλλά σίγουρα καμία δεν έχει επηρεάσει τόσο δραστικά την καθημερινή μας ζωή όσο οι φριτέζες αέρος ή air fryer. Αυτές οι συσκευές έχουν φέρει μια πραγματική επανάσταση στην κουζίνα, καθιστώντας το μαγείρεμα πιο υγιεινό, γρήγορο και εύκολο από ποτέ.

Το να προσέχετε τα μεγέθη των μεριδών και να επιλέγετε εναλλακτικές ή ποικιλίες χωρίς νιτρικά άλατα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων για την υγεία.

Φυσικά μία τέτοια μαγειρική καινοτομία όπως οι φριτέζες αέρος ή air fryer, δεν θα μπορούσε να λείπει από το ηλεκτρονικό κατάστημα prodeals.gr. Επώνυμα brandsκορυφαία ποιότητα με εγγύηση για μεγάλη διάρκεια ζωής και φυσικά προνομιακές τιμές και ασυναγώνιστες προσφορές, είναι μόλις μερικοί από τους λόγους για τους οποίους για τους οποίους θα πρέπει να αναζητήσετε φριτέζες αέρος στο e-shop prodeals.gr.

Μπορείτε να δείτε όλες τις φριτέζες αέρος εδώ

Διατροφή

21.09.2024

Ήπαρ: Προσοχή σε αυτά τα 6 φυτικά συμπληρώματα διατροφής που παρουσιάζουν κινδύνους

Συμβουλές για ασφαλή χρήση διατροφικών βοηθημάτων

19.09.2024

O EOΦ απαγορεύει τη διακίνηση συμπληρώματος διατροφής για απώλεια βάρους – Δείτε ποιο αφορά

Το σκεύασμα περιέχει την ουσία Δεΰδροεπιανδροστερόνη (DHEA), που αποτελεί φαρμακευτική δραστική ουσία

19.09.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα κατεψυγμένα ορτύκια με σαλμονέλα

18.09.2024

Γαλλία: 61χρονη τυφλώθηκε προσωρινά από τη βαφή μαλλιών που έκανε μόνη της στο σπίτι

18.09.2024

Αλήθεια ή μύθος ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

18.09.2024

Δείτε πώς η ευλυγισία επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής

17.09.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το πράσινο τσάι – Οι πιθανές παρενέργειες

17.09.2024

Αυτές είναι οι ασκήσεις που βοηθούν στη διαχείριση της ακράτειας ούρων

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

21.09.2024

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

Τι λέει έρευνα για τους κινδύνους που κρύβει το επεξεργασμένο κρέας για την υγεία μας

21.09.2024

Ήπαρ: Προσοχή σε αυτά τα 6 φυτικά συμπληρώματα διατροφής που παρουσιάζουν κινδύνους

Συμβουλές για ασφαλή χρήση διατροφικών βοηθημάτων

21.09.2024

Νέα έρευνα: Αντικαταθλιπτικό φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

19.09.2024

O EOΦ απαγορεύει τη διακίνηση συμπληρώματος διατροφής για απώλεια βάρους – Δείτε ποιο αφορά

19.09.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα κατεψυγμένα ορτύκια με σαλμονέλα

19.09.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

19.09.2024

Πρόβλημα στύσης: Τι το προκαλεί; – Οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών το έχουν βιώσει

18.09.2024

Νέα μελέτη αναλύει τον περίπλοκο ρόλο που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις

18.09.2024

Γαλλία: 61χρονη τυφλώθηκε προσωρινά από τη βαφή μαλλιών που έκανε μόνη της στο σπίτι

18.09.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα rapid test για τον κορωνοϊό και τη γρίπη