Επιδημίες

Πανώλη: «Τέλος» από τα κρεοπωλεία αρνί, παϊδάκια και προβατίνα – Αλλάζουν τα μενού οι ταβέρνες

Λόγω της πανώλης στα αιγοπρόβατα, εξαφανίστηκαν από τα ψυγεία των κρεοπωλείων και από τις σούβλες και σχάρες των παντοπωλείων τα αρνιά, τα παϊδάκια και το πρόβειο κρέας.

Η Θεσσαλία για ακόμα μια φορά είναι σε επιφυλακή, με τον κτηνοτροφικό κλάδο να αγωνιά για το μέλλον του, αυτήν τη φορά εξαιτίας της επιδημίας πανώλης που έχει προσβάλει εκατοντάδες αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, και οι επιπτώσεις στην αγορά κρεάτων, αλλά και στην εστίαση έχουν αρχίσει να εμφανίζονται έντονα.

Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά, η μετακίνηση των ζώων απαγορεύεται, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και την ίδια ώρα κρεοπωλεία, ψητοπωλεία και ταβέρνες προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανώλης.

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας κ. Ευάγγελος Ρίζος μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία» τονίζει ότι προς το παρόν, παρότι δεν υπάρχει αιγοπρόβειο κρέας προς διάθεση, δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα, καθώς λόγω καλοκαιριού ούτε η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι μεγάλη ούτε και οι καταναλωτές ζητούν αυτά τα είδη κρέατος.

«Δουλεύουμε με μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των μέτρων. Από τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιδημία και τα σφαγεία έκλεισαν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Προσαρμοζόμαστε. Το πρόβλημα θα το καταλάβουμε έντονα τον Δεκαπενταύγουστο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα εάν το επόμενο διάστημα υπάρχει πιθανότητα αύξησης τιμών στα διαθέσιμα είδη κρέατος, λόγω της έλλειψης αιγοπρόβειου, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι υπάρχει ως ενδεχόμενο, στην περίπτωση που τα μέτρα διαρκέσουν αρκετό καιρό.

Χαρακτηριστικά δήλωσε τα εξής: «Για 20 ημέρες δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, αν τα σφαγεία παραμείνουν κλειστά πολύ καιρό, τότε ενδεχομένως να είναι πιθανή μια αύξηση στο μοσχάρι και το χοιρινό. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα και αυτό πρόβλημα».

Αλλάζουν τα μενού οι ταβέρνες

Με αισιοδοξία προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα και τα ψητοπωλεία κι οι ταβέρνες στη Λάρισα.

Ο κ. Αδάμος Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτες ψητοπωλείου στο κέντρο της Λάρισας, αναφέρει ότι η επιδημία της πανώλης είναι το «κερασάκι στην τούρτα», αλλά διαχειρίζονται τη νέα πραγματικότητα με αισιοδοξία και ψυχραιμία.

«Δουλεύουμε πλέον με άλλους κωδικούς κρέατος. Μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο είναι τα κρέατα που μπορούμε να προσφέρουμε στον καταναλωτή. Ούτως ή άλλως, το αρνί αυτήν την εποχή ήταν δυσεύρετο, γιατί δεν είναι η εποχή του. Μεγάλο πλήγμα θα είναι για τα χωριά και τα πανηγύρια που δούλευαν αποκλειστικά με αυτά τα κρέατα. Ένας ακόμα πονοκέφαλος στην επισφαλή μας καθημερινότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο κοτόπουλο το «έριξαν» οι Λαρισαίοι!

Η έξαρση της πανώλης των μηρυκαστικών σε περιοχές της Λάρισας και της Θεσσαλίας έχει επηρεάσει την κατανάλωση αρνίσιου και πρόβειου κρέατος, με κρεοπώλες και ιδιοκτήτες ψητοπωλείων να μην μπορούν να προμηθευτούν λόγω της απαγόρευσης στις μετακινήσεις των ζώων, ενώ και οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Π.Ε. Λάρισας, κ. Ευάγγελος Ρίζος, εξηγεί ότι εξαιτίας της πανελλαδικής απαγόρευσης στις μετακίνησης των αιγοπροβάτων, δεν υπάρχει εμπόρευμα στην αγορά, επομένως το ζήτημα δεν τίθεται εξαρχής στο αν θα το ζητήσει ή όχι ο καταναλωτής.

«Ο κόσμος ρωτάει για την πανώλη, θέλουν να μάθουν πώς είναι ακριβώς τα πράγματα», προσθέτει έπειτα.

«Θεωρώ ότι είναι σε ήπια μορφή, δεν είναι κάτι για να ανησυχούν πάρα πολύ. Έχουμε ενημερωθεί ότι ναι, μεταδίδεται η νόσος στα ζώα, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δημόσια υγεία».

Όπως εξηγεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, που διαχρονικά η κίνηση μειώνεται κατά πολύ, λόγω των διακοπών μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού, το πρόβλημα δεν έχει γίνει ακόμα ιδιαίτερα εμφανές.

«Επειδή είναι πολύ λίγο το χρονικό διάστημα και μιλώντας σε τοπικό επίπεδο για την πόλη μας, ούτως η άλλως κάθε εποχή αυτόν τον μήνα δεν έχουμε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματά μας».

«Αυτό που μας έχει μείνει είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και βασικά το κοτόπουλο», τονίζει έπειτα, μιλώντας για τις επιλογές των πελατών.

«Κάνουν τις επιλογές τους μέσα από τα εναπομείναντα κρέατα που υπάρχουν στα καταστήματά μας».

«Θεωρώ ότι εάν συνεχιστεί αυτό, θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν γίνει άρση της μετακίνησης των ζώων, για να έχουμε την κανονική ροή όπως πριν», αναφέρει.

«Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε και τη διαφορά, έχοντας ένα μέτρο σύγκρισης. Αν συνεχιστεί θα είναι έντονο, γιατί με την επιστροφή του κόσμου θα μπούμε κι εμείς σε μια σειρά».

«Ευελπιστώ ότι θα γίνει γρήγορα άρση της απαγόρευσης μετακίνησης και δεν θα έχουμε τα προβλήματα που έχουμε τώρα. Πάλι ο κόσμος θα έχει επιφυλάξεις, δεν θα ψωνίζει τόσο εύκολα αρνί και πρόβειο, αλλά τουλάχιστον εμείς θα έχουμε στα καταστήματά μας».

Η απαγόρευση της διακίνησης του κρέατος θέτει φυσικά εμπόδια και στα ψητοπωλεία.

«Ο κόσμος που έρχεται, ζητάει και αρνάκι και άλλα κρέατα, που είναι σε έλλειψη αυτό τον καιρό. Δεν βρίσκω, γιατί είναι κλειστά τα σφαγεία», αναφέρει ο ιδιοκτήτης, κ. Γιάννης Κωνσταντίνου.

«Παρόλα αυτά ο κόσμος τα ζητάει, δεν δείχνει να έχει φοβηθεί ή να έχει ταραχτεί από όλα αυτά», προσθέτει.

«Δεν υπάρχει κανένας πανικός. Σου λένε “θέλω αρνάκι”, τους λέω ότι δεν βρίσκω γιατί είναι κλειστά τα σφαγεία και σου λένε “ναι, το διάβασα”, αλλά το προσπερνούν».

Όπως αναφέρει, εφόσον η κατανάλωση αρνιού είναι απαγορευτική, αυτή την περίοδο υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση για το ψητό κοτόπουλο.

Η μετάδοση και οι εστίες μόλυνσης – Οδηγίες της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία ζητά στενή συνεργασία κτηνοτρόφων αλλά και όλων όσων ασχολούνται στο παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Αυτό πρέπει να γίνει «ώστε να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις – όπως συνέβη σε άλλες χώρες – στην αιγοπροβατοτροφία».

Η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά, και προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Πως γίνεται η μετάδοση

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω στενής άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή τα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί αερογενώς μέσω της εισπνοής μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα με τις εκκρίσεις των μολυσμένων ζώων.

Ο κτηνοτροφικός εξοπλισμός, ποτίστρες, ταΐστρες, στρωμνή, τα διάφορα εργαλεία και οι ζωοτροφές όταν μολύνονται από εκκρίσεις των ζώων μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης. Επιπλέον η μετάδοση του ιού μέσω του γάλακτος είναι δυνατή.

Όπως σημειώνει, η νόσος ενδημεί για πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου για τον έλεγχό της εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού.

Στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων – εκτροφών και εκρίζωση.

Τέλος, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία».

Επιδημίες

19.10.2024

Χανιά: Στα 126 έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Καταγράφηκαν άλλα 59 το τελευταίο 24ωρο

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η σοβαρή λοίμωξη δεν οφείλεται σε κάποια μολυσμένη τροφή ή σε νερό αλλά σε ιό

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών

09.10.2024

ΗΠΑ: Ξεκινάνε έλεγχοι για νέα θανατηφόρα ασθένεια που μοιάζει με τον Έμπολα – Ποια τα συμπτώματα

18.09.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα rapid test για τον κορωνοϊό και τη γρίπη

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

09.09.2024

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που δεν είχε επαφή με μολυσμένο ζώο

28.08.2024

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από την εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής – Μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών

27.08.2024

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον ιό Chandipura που μεταδίδεται από τις σκνίπες – Τουλάχιστον 82 νεκροί στην Ινδία

27.08.2024

Ασθενής με Mpox περιγράφει πώς αντιμετωπίζει τη νόσο: «Είχα πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό – Δεν μπορούσα να κοιμηθώ»

21.08.2024

Αργεντινή: Πλοίο σε καραντίνα μετά από κρούσμα της «mpox»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

22.10.2024

Φωνητικές χορδές: Τι προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν – Συμπτώματα και πότε συνιστάται εγχείρηση

Οι φωνητικές χορδές παρουσιάζουν συχνά διαταραχές λόγω κακή χρήσης ή κατάχρησης

22.10.2024

Το γνωρίζατε; – Να γιατί πρέπει να τρώτε πράσινες μπανάνες

Πώς βοηθάει το ανθεκτικό άμυλο

21.10.2024

28η Οκτωβρίου: Υπάρχει κάποια διαφορά για το τι επιτρέπεται να φάμε;

21.10.2024

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι το 2014 θα φθάσουν οι έλεγχοι για τις συνταγογραφήσεις – Στο «μικροσκόπιο» και οι διαγνωστικές εξετάσεις

20.10.2024

Πώς να ξεκινήσετε σωστά το τρέξιμο: 6 απαραίτητες συμβουλές

19.10.2024

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας το γύρισμα των ρολογιών μία ώρα πίσω – Συμβουλές για καλύτερη προσαρμογή

19.10.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το ανθρώπινο σώμα περνάει κρίσιμες αλλαγές σε αυτές τις δύο ηλικίες

19.10.2024

Ονόματα ζητά ο ΙΣΑ για τις παράνομες συνταγογραφήσεις: «Να τιμωρηθούν οι επίορκοι»

19.10.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα κάστανα

19.10.2024

Λευκή γλώσσα: Όλες οι αιτίες και πότε πρέπει να ανησυχήσετε