Διατροφή

CDC: Δείτε ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση έτοιμων κομμένων σε φέτες αλλαντικών

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μετά τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από λιστέρια (λιστερίωση) στις ΗΠΑ, απευθύνουν συστάσεις σε εγκύους, ηλικιωμένους και σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό να αποφεύγουν τα έτοιμα κομμένα σε φέτες αλλαντικά.

Σύμφωνα με το CDC, ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει τα κομμένα κρέατα και αλλαντικά, εκτός εάν τα μαγειρέψει κανονικά στο σπίτι.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί σαφές ποια προϊόντα έχουν μολυνθεί με τα βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα μπορεί να κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά και οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο που ενδέχεται να διατρέχουν όταν καταναλώνουν αλλαντικά.

Τι γνωρίζουν οι ερευνητές

Από τα άτομα με τα οποία μπόρεσαν να μιλήσουν, οι ερευνητές είπαν πως το 89% ανέφερε ότι έτρωγε κοπές κρέατος από ντελικατέσεν, τις περισσότερες φορές γαλοπούλα και ζαμπόν σε φέτες, όπως κι ένα αλλαντικό που παρασκευάζεται από συκώτι. Τα αλλαντικά είχαν κοπεί σε διάφορα σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν, ανέφερε το CDC.

Και τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τα θύματα σε διάστημα από τα τέλη Μαΐου έως το πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου δείχνουν ότι τα βακτήρια συνδέονται στενά γενετικά μεταξύ τους.

«Αυτές οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι μια πιθανή πηγή αυτής της επιδημίας είναι τα κρέατα που κόβονται σε φέτες στα ντελικατέσεν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το CDC δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να πει ποια αλλαντικά ακριβώς είναι η πηγή αυτής της επιδημίας», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ αρρωσταίνουν από προσυσκευασμένα αλλαντικά. Και το μαγείρεμα προστατεύει από τον κίνδυνο.

«Η ψύξη δεν σκοτώνει τη Λιστέρια, αλλά το ζέσταμα πριν από το φαγητό θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά τα κρέατα», λέει το CDC.

Η συμβουλή αυτή δεν είναι καινούργια: Το CDC λέει ότι συνιστά πάντα στα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για λιστερίωση να αποφεύγουν να τρώνε αλλαντικά σε φέτες από ντελικατέσεν ή να τα ζεσταίνουν μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία πυρήνα τους 74 Κελσίου ή στον ατμό πριν τα καταναλώσουν.

Τι είναι η λιστερίωση

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος) και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Διατροφή

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Είναι γνωστό ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα νιασίνης

11.09.2024

Δείτε πότε δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού – Ποιες οι συνέπειες

11.09.2024

Πόση ώρα πρέπει να βράζουμε τα αυγά; – Πώς να τα ξεφλουδίζουμε

10.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

09.09.2024

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση

09.09.2024

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης