Διατροφή

Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προκαλούν 840 φορές περισσότερες λοιμώξεις προειδοποιούν οι ειδικοί

Ωστόσο η παστερίωση, κατά την οποία το γάλα θερμαίνεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, είναι σωτήρια, λένε οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα ωμά (ή μη παστεριωμένα) γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν:

  • 840 φορές περισσότερες λοιμώξεις
  • 45 φορές περισσότερες νοσηλείες

Τα προϊόντα αυτά παράγονται με γάλα που προέρχεται απ’ ευθείας από ζώα, όπως αγελάδες, κατσίκες και πρόβατα. Η κατανάλωσή τους μπορεί να μας εκθέσει σε επικίνδυνα βακτήρια και παράσιτα, όπως:

  • Το καμπυλοβακτήριο
  • Το κρυπτοσπορίδιο
  • Το κολοβακτηρίδιο (e. coli)
  • Η λιστέρια
  • Η βρουκέλλα
  • Η σαλμονέλα

Τι πιστεύουμε για το «γάλα από το χωριό»

Δυστυχώς, είναι βαθιά εδραιωμένη μέσα μας η λανθασμένη πεποίθηση που επικρατούσε τα παλιά τα χρόνια ότι το «γάλα από το χωριό», όπως λέγαμε το ωμό, είναι πιο υγιεινό από εκείνο του εμπορίου.

Η νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.031 Αμερικανούς εθελοντές, ηλικίας 18 ετών και άνω. Στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει επιδημία γρίπης των πτηνών στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Ο υπαίτιος ιός μπορεί να μεταδοθεί με την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος και οι υγειονομικές Αρχές ενημερώνουν συστηματικά το κοινό να το αποφεύγει.

Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 47% των συμμετεχόντων γνώριζαν ότι το ωμό γάλα είναι λιγότερο ασφαλές από το παστεριωμένο. Ο ένας στους πέντε (το 20%) είπαν πως δεν είναι σίγουροι αν η παστερίωση σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Και το 4% δήλωσαν βέβαιοι πως δεν τους σκοτώνει!

Σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, μόλις το 43% είπαν σωστά ότι η παστερίωση δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Το 16% εξέφρασαν την απόλυτη βεβαιότητα πως το «γάλα από το χωριό» είναι πιο θρεπτικό. Και το 41% είπαν πως δεν είναι σίγουροι για το τι ισχύει.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι νέοι (ηλικίες 18-29 ετών) είχαν συχνότερα λανθασμένες απόψεις για την ποιότητα του γάλακτος. Το 25% είπαν ότι με την παστερίωση καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ηλικιωμένους (65 ετών και άνω) ήταν 5%.

«Όποιος καταναλώνει μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά πρέπει να γνωρίζει ότι διατρέχει κίνδυνο να αρρωστήσει. Η παστερίωση δεν γίνεται τυχαία, αλλά επειδή μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων που προκαλούνται από το γάλα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Διατροφή

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Είναι γνωστό ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα νιασίνης

11.09.2024

Δείτε πότε δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού – Ποιες οι συνέπειες

11.09.2024

Πόση ώρα πρέπει να βράζουμε τα αυγά; – Πώς να τα ξεφλουδίζουμε

10.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

09.09.2024

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση

09.09.2024

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης