Περίθαλψη & Ασφάλιση

Οι ακτινολόγοι έστειλαν εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ για τη δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), σήμερα Τετάρτη (10/7), έστειλε εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας να ανακληθεί άμεσα η «όλως αόριστη, αναιτιολόγητη, μη νόμιμη και σε κάθε περίπτωση παντελώς αυθαίρετη και αθεμελίωτη νομικά, ιατρικά και ηθικά απόφαση του Οργανισμού».

Σύμφωνα με τους ακτινολόγους, η απόφαση του ΕΟΠΥΥ δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.

Αυτή προβλέπει ότι ο ειδικευόμενος ιατρός ειδικότητας Ακτινολογίας υποχρεούται να συνταγογραφεί άνευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο.

Η ΕΑΕ έστειλε άμεσα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, στην οποία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας:

– Η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη (άρθρο 1 παρ. 3).

– Η αποζημίωση όλων των ιατρικών πράξεων καθορίζεται με το άρθρο 19 στο οποίο ορίζεται ότι ο ιατρός πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή οπωσδήποτε εύλογη και σε αναλογία με την έκταση της ιατρικής πράξης.

– Ουδεμία ιατρική πράξη προβλέπεται χωρίς αμοιβή.

– Φορολογικά είναι ανέφικτο να εκτελείται δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από ιατρούς ακτινολόγους.

«Πρόκειται για μία άστοχη και παράλογη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, η οποία μάλιστα κάνει και μία αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των ιατρών ακτινολόγων, έναντι των ιατρών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά αμοιβή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κύριο Υπουργό Υγείας, την άμεση ανάκλησή της», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Αθανάσιος Χαλαζωνίτης.

«Η αμοιβή για τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από ιατρό ακτινολόγο καθορίζεται ελεύθερα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο, ή στη διενεργούμενη εξέταση με τη χρήση αυτών των σκιαγραφικών φαρμάκων.

Ο δε αυτοτελής και αυθύπαρκτος χαρακτήρας της ανωτέρω ιατρικής πράξης της συνταγογράφησης του σκιαγραφικού σκευάσματος προκύπτει και αντικειμενικά από την ίδια τη φύση της, αφού αυτή είναι απολύτως διακεκριμένη σε σχέση με την ιατρική πράξη της εκτίμησης και διάγνωσης των απεικονίσεων των εξετάσεων που διενεργούνται με τη χρήση σκιαγραφικού φαρμάκου» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ.

Στην ίδια επιστολή, η ΕΑΕ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου, που θα καθορίζει όλες τις ενέργειες αναφορικά με τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων, περιγράφοντας επακριβώς τα επαγγελματικά, οικονομικά και φορολογικά δεδομένα για το σύνολο των Ιατρών Ακτινολόγων (Ιατροί ΕΣΥ, ιδιοκτήτες εργαστηρίων, υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα) και των παρόχων που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Καθώς δεν υπήρξε απάντηση από τους αρμοδίους, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απόφασης, προχώρησε σε κατάθεση της εξωδικαστικής διαμαρτυρίας προς την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι:

«Τη σχετική απόφαση δεν υπογράφει η Πρόεδρος, αλλά η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, ώστε δεν προκύπτει από νομική άποψη η φύση της ανακοίνωσης ως διοικητικής πράξης, ούτε η νομιμότητα της έκδοσής της, ούτε ο εκτελεστός χαρακτήρας της, και άρα εξ αυτού συνάγεται ο από νομική άποψη μη δεσμευτικός χαρακτήρας της και η συνακόλουθη παντελής έλλειψη εννόμων συνεπειών εξ αυτής, με αποτέλεσμα να μην δύναται αυτή να δώσει οποιοδήποτε έρεισμα για επιβολή στους Ειδικευμένους Ιατρούς Ειδικότητας Ακτινολογίας να συνταγογραφούν δωρεάν και άνευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο. Και συνεπώς η επίμαχη απόφαση ουδεμία ισχύ έχει αναφορικά με το περιεχόμενό της».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Χαλαζωνίτης προειδοποιεί ότι «εφόσον δεν υπάρξει ανάκληση της απόφασης, η ΕΑΕ θα προβεί, ως έχουσα χρέος έναντι των Μελών της, της ιατρικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου, σε κάθε δικαστική και εξώδικη σύννομη ενέργεια για την προάσπιση της Ειδικότητας της Ακτινολογίας, του δικαιώματος των Ειδικευμένων Ιατρών Ακτινολόγων να αμείβονται για τις ιατρικές πράξεις που διενεργούν και του αγαθού της Δημόσιας Υγείας».

Περίθαλψη & Ασφάλιση

25.02.2025

Ξεκινά από αύριο η αποστολή SMS για τον δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο – Ποιοι εξαιρούνται

Τι ισχύει για τη στεφανιαία νόσο

24.02.2025

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και στα ιδιωτικά νοσοκομεία – Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα στον ιδιωτικό τομέα

Οι ενδιαφερόμενες κλινικές καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ

21.02.2025

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Διευκρινίσεις για τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους

05.02.2025

ΕΟΠΥΥ: Τι πρέπει να ξέρετε για τη χρήση του κωδικού OTP κατά την έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων

24.01.2025

ΕΟΠΥΥ: «Οι πολίτες να καταγγείλουν άμεσα τις συνταγογραφήσεις που έγιναν εν αγνοία τους»

15.01.2025

Μεσολόγγι: ΕΔΕ σε νοσοκομείο επειδή εργαζόμενοι αποκάλυψαν παρατυπίες – «Δίπλα από τη μονάδα αιμοκάθαρσης βρίσκεται το νεκροτομείο»

13.01.2025

Υπουργείο Υγείας: Από 1η Φεβρουαρίου τα ραντεβού θα γίνονται με νέο 4ψήφιο αριθμό

21.10.2024

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι το 2014 θα φθάσουν οι έλεγχοι για τις συνταγογραφήσεις – Στο «μικροσκόπιο» και οι διαγνωστικές εξετάσεις

19.10.2024

Ονόματα ζητά ο ΙΣΑ για τις παράνομες συνταγογραφήσεις: «Να τιμωρηθούν οι επίορκοι»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.04.2025

Μέθοδος 10-3-2-1-0: Αυτή είναι η καναδική τεχνική που θα σας κάνει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί;

01.04.2025

Ψυχολόγος αποκαλύπτει: Γιατί είναι δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι όταν βρέχει

Για ποιο λόγο επηρεάζεται η διάθεσή μας

01.04.2025

Δεν θυμάστε γιατί μπήκατε στο δωμάτιο – Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό

01.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα προϊόντα με σοκολάτα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA

01.04.2025

10.000 άτομα με σύνδρομο Dysmelia: Το φάρμακο-δηλητήριο που ενέκρινε ο ΠΟΥ είχε τις πιο σοβαρές παρενέργειες

31.03.2025

Εμφανίστηκε άγνωστος ιός στη Ρωσία: Προκαλεί βήχα με αίμα!

31.03.2025

Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό από την αλλαγή της ώρας – Τι να κάνετε για να τις περιορίσετε

31.03.2025

Νέα μελέτη «δείχνει» ότι η νηστεία ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία – Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί

31.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα μικροπλαστικά στα φακελάκια τσαγιού και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

31.03.2025

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερίνη