Διατροφή

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα σταφύλια – Θερμίδες και διατροφική αξία

Τα σταφύλια, πέρα από αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο μικρών και μεγάλων, έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία. 

Τα σταφύλια έρχονται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινα, κόκκινα και μοβ και μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αποξηραμένα ή να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα.

Σταφύλια: Πιθανά οφέλη για την υγεία

Η ενσωμάτωση των σταφυλιών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας, χάρη στο πλούσιο θρεπτικό προφίλ και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες:

Υγεία της καρδιάς: Τα σταφύλια περιέχουν ενώσεις, όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση. Οι φυτικές ίνες και το κάλιο στα σταφύλια υποστηρίζουν, επίσης, την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων, βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία συνδέεται με χρόνιες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις.

Πρόληψη του καρκίνου: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι πολυφαινόλες στα σταφύλια μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα στη, μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.

Υγεία των ματιών: Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία.

Πεπτική υγεία: Η περιεκτικότητα των σταφυλιών σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην προώθηση της υγιούς πέψης και των τακτικών κινήσεων του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων.

Υγεία του δέρματος: Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από βλάβες, που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) και την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνοντας δυνητικά τα σημάδια γήρανσης και προάγοντας μια υγιή επιδερμίδα.

Θερμίδες και διατροφική αξία

Τα σταφύλια δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν τη γενική υγεία. Ακολουθεί μια λεπτομερής ματιά στο διατροφικό τους προφίλ:

Θερμίδες: Ένα φλιτζάνι σταφύλια (περίπου 150 γραμμάρια) περιέχει περίπου 104 θερμίδες. Είναι μια επιλογή σνακ χαμηλών θερμίδων, που μπορεί να συμπεριληφθεί εύκολα στις περισσότερες δίαιτες.

Υδατάνθρακες: Ένα φλιτζάνι σταφύλια παρέχει περίπου 27 γραμμάρια υδατανθράκων, κυρίως από φυσικά σάκχαρα, όπως γλυκόζη και φρουκτόζη.

Φυτικές ίνες: Τα σταφύλια προσφέρουν περίπου 1,4 γραμμάρια διαιτητικών ινών ανά φλιτζάνι, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου.

Βιταμίνες και μέταλλα: Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K, παρέχοντας το 27% και το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ανά φλιτζάνι, αντίστοιχα. Περιέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Β6, καλίου και μαγγανίου.

Αντιοξειδωτικά: Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και ρεσβερατρόλη, τα οποία είναι ευεργετικά για την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Μέχρι πόσα σταφύλια να τρώτε την ημέρα

Τα σταφύλια είναι θρεπτικά, αλλά η κατανάλωση με μέτρο είναι το κλειδί για να πάρετε τα οφέλη τους χωρίς να υπερκαταναλώσετε θερμίδες ή ζάχαρη. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για την ημερήσια πρόσληψη σταφυλιών:

Συνιστώμενη μερίδα: Ένα λογικό μέγεθος μερίδας σταφυλιών είναι περίπου 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 30 έως 60 ρώγες σταφυλιού. Αυτή η ποσότητα παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.

Προσοχή στη ζάχαρη: Τα σταφύλια περιέχουν φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προστεθούν εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Συνιστάται να ισορροπήσετε την κατανάλωση σταφυλιού με άλλα φρούτα και λαχανικά για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Διατροφή

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Είναι γνωστό ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα νιασίνης

11.09.2024

Δείτε πότε δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού – Ποιες οι συνέπειες

11.09.2024

Πόση ώρα πρέπει να βράζουμε τα αυγά; – Πώς να τα ξεφλουδίζουμε

10.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

09.09.2024

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση

09.09.2024

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης