Μπορεί και να ξεπεράσουν τους 100 οι κάτοικοι της Μαγνησίας που μολύνθηκαν από το βακτήριο της σαλμονέλας, καθώς το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται σήμερα (3/6) στην περιοχή, φέρεται πως θα καταγράψει δεκάδες ακόμη νέα περιστατικά, τα οποία αναζήτησαν ιατρική βοήθεια στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.
Στα δύο νοσοκομεία της περιοχής βρέθηκαν με συμπτώματα:
στο νοσοκομείο Βόλου: 7 παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική κι ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα στη ΜΕΘ
στο νοσοκομείο Λάρισας: ένας ακόμη ενήλικας που διακομίστηκε χθες Κυριακή (02.06.24)
Όλοι παρουσιάζουν συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, δηλαδή ακατάσχετους εμετούς και διάρροιες.
Σαλμονέλα: Νερό… δηλητήριο!
Την Παρασκευή (31.05.24) η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου ενημέρωσε τους πολίτες – καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ – να μην χρησιμοποιούν το δίκτυο ύδρευσης.
Η αρχική υπόνοια αντικαταστάθηκε από βεβαιότητα και πλέον – σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr – οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πως το παθογόνο μικρόβιο σαλμονέλα έχει παρεισφρήσει στο δίκτυο ύδρευσης των δύο χωριών.
Το νερό εξακολουθεί να μην είναι ασφαλές. Μάλιστα, παρά την απαγόρευση εμφανίζονται ακόμη και σήμερα νέα περιστατικά, καθώς η επώαση της σαλμονέλας, διαρκεί από 12 έως 72 ώρες.
Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες να μην χρησιμοποιούν το νερό παρά μόνο στην τουαλέτα, ενώ δεν πρέπει να το πίνουν, να κάνουν μπάνιο με αυτό και να πλένουν τα δόντια τους.
Επίσης, δεν πρέπει να πλένουν φρούτα, λαχανικά ή ακόμη και τα ρούχα τους.
Τι έδειξαν οι μικροβιολογικές εξετάσεις στο νερό και σε ασθενείς
Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε άμεσα την εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.
Κλινικό δείγμα κοπράνων από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, βρέθηκε θετικό στο μικρόβιο της σαλμονέλας (salmonella).
Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου, ενώ οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι πως η γαστρεντερίτιδα στους κατοίκους προέρχεται από τη μόλυνση του νερού.
Οι αρχές είναι κατηγορηματικές και ως προς το εξής: Η μόλυνση του νερού δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή το περασμένο φθινόπωρο.
Η σαλμονέλα, όπως λένε, δεν επιβιώνει 8 μήνες στο νερό, όπως συμβαίνει με το παράσιτο κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) που μπορεί να μολύνει τα επιφανειακά ύδατα και να προκαλέσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στον άνθρωπο (κρυπτοσποριδίωση).
Αρχικές εκτιμήσεις οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πώς η μόλυνση του νερού ενδέχεται να οφείλεται σε έργα στο δίκτυο ύδρευσης.
Πλέον έχουν καταλήξει, όμως, πως η μόλυνση είναι υδατογενής με την πιθανότητα το νερό να μολύνθηκε από παρακείμενες φάρμες και μολυσμένα από σαλμονέλα ζώα.
Οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή, συνέβαλλαν το μικρόβιο να ταξιδέψει στο υπέδαφος και να μολύνει τις γεωτρήσεις, ενώ μέσω των γεωτρήσεων βρέθηκε στις δεξαμενές του νερού κι από εκεί μόλυνε όλο το δίκτυο.
Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί και το επίσημο πόρισμα θα βγει τις προσεχείς ημέρες.
Σε λίγες ημέρες το νερό θα παραδοθεί ξανά στους κατοίκους
Στα μέτρα, τα οποία λαμβάνει ο ΕΟΔΥ για την καθαριότητα και την ασφάλεια του νερού, περιλαμβάνεται η εξυγίανση όλου του δικτύου ύδρευσης. Η απολύμανση με χλώριο έχει ήδη ξεκινήσει από τις γεωτρήσεις και τη δεξαμενή, ενώ θα καταλήξει στο υπόλοιπο δίκτυο.
Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο με τρεις ημέρες, οπότε εάν οι εξετάσεις στο δίκτυο δείξουν ότι το νερό είναι πλέον καθαρό, στη συνέχεια θα παραδοθεί στους κατοίκους.
Οι κάτοικοι των δύο χωριών θα κληθούν να ανοίξουν τις βρύσες ώστε να περάσει χλωριωμένο νερό στις σωληνώσεις των σπιτιών και να απολυμανθεί πλήρως.
Ωστόσο, θα απαιτηθεί μία ακόμη ακόμη εβδομάδα για την παρακολούθηση της ασφάλειας του νερού.