Οκουρκουμάς έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και ειδικά στην Ινδία θεωρείται «superfood». Η κουρκουμίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Έχει επίσης αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.
Τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση κουρκουμά επί ένα μήνα:
– Ενισχύει τους θύλακες των τριχών και αποτρέπει τον κίνδυνο τριχόπτωσης.
– Λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του, το εκχύλισμα κουρκουμά μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και παρασίτων και να μειώσει τη φλεγμονή στο λαιμό.
– Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν εξαιρετική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα.
– Μελέτη του 2007 έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αποτελέσει μέρος θεραπείας δερματικών παθήσεων όπως το σκληρόδερμα, η ψωρίαση, ακόμη και ο καρκίνος του δέρματος.
– Μελέτη του 2016 επιβεβαίωσε τα οφέλη της κουρκουμίνης για την αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις.
– Η τακτική κατανάλωση κουρκουμά προλαμβάνει τη γνωστική έκπτωση.
– Συμβάλλει στην απομάκρυνση του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.
– Μεταβάλλει τη σύνθεση των λιποκυττάρων μετατρέποντας τα επικίνδυνα λευκά κύτταρα του λίπους σε καλά καφέ.