Την συγκέντρωση αλλά και την κινητικότητα του σπέρματος φέρεται να μειώνει, έστω και προσωρινά, το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό, όπως αναφέρει μελέτη ανδρολογικού ινστιτούτου.
Όπως αναφέρεται:
«Μια αναδρομική σύγκριση αποκαλύπτει προσωρινή μείωση της συγκέντρωσης του σπέρματος 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer BNT162b2.
Για τη διερεύνηση της επίδρασης του εμβολίου Covid-19 BNT162b2 (Pfizer) στις παραμέτρους του σπέρματος μεταξύ δωρητών σπέρματος (SD).
Μέθοδοι
37 δότες από τρεις τράπεζες σπέρματος που παρείχαν 220 δείγματα, συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την μελέτη. Ο εμβολιασμός BNT162b2 περιελάμβανε δύο δόσεις και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού προγραμματίστηκε 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
Η μελέτη περιελάμβανε τέσσερις φάσεις:
T0 – έλεγχος αναφοράς πριν από τον εμβολιασμό, ο οποίος περιελάμβανε 1–2 αρχικά δείγματα ανά δότη (SD).
T1, T2 και T3 – βραχυπρόθεσμες, ενδιάμεσες και μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις, αντίστοιχα. Το καθένα περιλάμβανε 1-3 δείγματα σπέρματος ανά δότη, 15-45, 75-120 και πάνω από 150 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, αντίστοιχα.
Αποτελέσματα
Οι επαναλαμβανόμενες μετρήσεις αποκάλυψαν −15,4% μείωση της συγκέντρωσης του σπέρματος στο T2 (CI -25,5%–3,9%, p = 0,01) που οδηγεί σε μείωση του συνολικού αριθμού κινητικότητας 22,1% (CI -35% – -6,6%, p = 0,007) σε σύγκριση με το T0.
Η αξιολόγηση T3 έδειξε συνολική ανάκαμψη. Ο όγκος του σπέρματος και η κινητικότητα του σπέρματος δεν επηρεάστηκαν.
Συζήτηση
Αυτή η διαχρονική μελέτη καταδεικνύει επιλεκτική προσωρινή συγκέντρωση σπέρματος και επιδείνωση της TMC τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό που ακολουθείται από μεταγενέστερη ανάκαμψη που επαληθεύεται από διάφορες στατιστικές αναλύσεις.
Συμπεράσματα
Η συστηματική ανοσοαπόκριση μετά το εμβόλιο BNT162b2 είναι μια λογική αιτία για παροδική συγκέντρωση σπέρματος και μείωση του TMC. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση παραμένει καλή.»