Η Eurostat δημοσίευσε μια έρευνα που αφορά το προσδόκιμο υγιούς ζωής ανδρών και γυναικών στην ΕΕ με την Ελλάδα να σκαρφαλώνει ψηλά στη σχετική λίστα.
Το 2020, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ενός ανθρώπου στην ΕΕ, από τη γέννησή του ήταν τα 64,5 έτη για τις γυναίκες και 63,5 έτη για τους άνδρες.
Η γυναίκες καταρχάς, σύμφωνα με το δεδομένα του 2020, έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες.
Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν, κατά μέσο όρο, 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών το 2020 (83,2 έτη έναντι 77,5 ετών).
Τα χρόνια υγιούς ζωής βέβαια αντιπροσωπεύουν το 78% και το 82% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Επομένως, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της κάπως μικρότερης ζωής τους χωρίς περιορισμούς δραστηριότητας, λόγω ζητημάτων υγείας.
Στοιχεία ανά κράτος μέλος
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανά κράτος μέλος.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής το 2020 για τις γυναίκες (72,7 έτη), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (70,7 έτη) και την Ιταλία (68,7 έτη). Οι υψηλότεροι αριθμοί για τους άνδρες καταγράφηκαν επίσης στις ίδιες τρεις χώρες: Σουηδία (72,8), Μάλτα (70,2) και Ιταλία (67,2).
Αντίθετα, η Λετονία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη). Οι ακραίες τιμές μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τον τρόπο με τον οποίο μετράτε ο περιορισμός δραστηριότητας στη χώρα, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα σε κάποιο βαθμό, σημειώνει η Eurostat.
Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη διαφορά μεταξύ των φύλων να είναι σε γενικές γραμμές σχετικά μικρή. Σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ, το χάσμα ήταν πάνω από 2 χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4,0 έτη).
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-2,8 έτη), την Πορτογαλία (-2,1 έτη) και τη Φινλανδία (-1,8 έτη).
Στην Ισπανία καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.