Στην ανακάλυψη μιας χημικής ουσίας που υπάρχει σε αφθονία στο αγαπημένο μας μπρόκολο και η οποία αποτελεί ισχυρό όπλο κατά του κορωνοϊού προχώρησαν οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Παιδιατρικού Κέντρου Johns Hopkins ανέφεραν στοιχεία από εργαστηριακά πειράματα που δείχνουν πως μία χημική ουσία που προέρχεται από την ένωση που βρίσκεται σε αφθονία στο μπρόκολο και σε άλλα σταυρανθή φυτά μπορεί να προσφέρει ένα δυνητικά νέο και ισχυρό όπλο κατά των ιών που προκαλούν την COVID-19 και το κοινό κρυολόγημα.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Communications Biology, οι επιστήμονες έδειξαν πως η σουλφοραφάνη, μία χημική ουσία φυτικής προέλευσης που είναι γνωστή για τις αντικαρκινικές της επιδράσεις, μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκαλεί την COVID-19 και ενός ακόμα ανθρώπινου κορωνοϊού σε κύτταρα και ποντίκια.
Η φυσική ουσία της σουλφοραφάνης είναι άφθονη στο μπρόκολο, το λάχανο, το kale, αλλά και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Johns Hopkins Medicine, έδειξαν πως η σουλφοραφάνη έχει ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου και των λοιμώξεων μέσω της παρέμβασης σε ορισμένες κυτταρικές διεργασίες.
Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως η σουλφοραφάνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού από αιωρούμενα σωματίδια όπως ο καπνός του τσιγάρου. Για την υλοποίηση της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στα πειράματά τους καθαρισμένη, συνθετική σουλφοραφάνη που προμηθεύτηκαν από χημικά προιόντα.
«Εξετάζοντας πολλαπλές ενώσεις για τη δράση τους κατά του κορωνοϊού, αποφάσισα να δοκιμάσω τη σουλφοραφάνη, δεδομένου ότι έχει μέτρια δραστικότητα έναντι των άλλων μικροβιακών παραγόντων που μελετάμε» τόνισε η Lori Jones-Brando, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins.
Σε ένα από τα πειράματα, οι ερευνητές εξέθεσαν πρώτα τα κύτταρα σε σουλφοραφάνη για μία έως δύο ώρες πριν μολύνουν τα κύτταρα με τον SARS-CoV-2 και τον κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος, HCoV-OC43. Διαπιστώθηκε πως οι χαμηλές μικρομοριακές συγκεντρώσεις της σουλφοραφάνης μείωσαν κατά 50% τον πολλαπλασιασμό έξι στελεχών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων και των παραλλαγών της Δέλτα και της Όμικρον, καθώς και του HCoV-OC43.
Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε επίσης τις επιδράσεις της σουλφοραφάνης όταν συνδυάζεται με τη ρεμδεσιβίρη, ένα αντιιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την επίσπευση της ανάρρωσης από την COVID-19. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η ρεμδεσιβίρη ανέστειλε το 50% του πολλαπλασιασμού του HCoV-OC43 και του SARS-CoV-2. Επιπλέον βρήκαν πως η σουλφοραφάνη και η ρεμδεσιβίρη αλληλεπιδρούν συνεργιστικά για την μείωση κατά 50% του ιικού φορτίου σε κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον HCoV-OC43 και τον SARS-CoV-2. Αυτ ό σημαίνει ότι οι μικρότερες δόσεις σουλφοραφάνης και ρεμδεσιβίρης, όταν συνδυάζονται, είναι πιο αποτελεσματικές απέναντι στους ιούς από ό,τι όταν δρουν κατά μόνας.
«Ιστορικά έχουμε μάθει πως ο συνδυασμός πολλαπλών ενώσεων αποτελεί ιδανική στρατηγική για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων» τόνισε ο Alvaro Ordonez, συγγραφέας της έρευνας και επίκουρος καθηγητής παιδιατρική στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins. «Το γεγονός ότι λειτουργούν καλύτερα συνδυαστικά από ό,τι κατά μόνας είναι πολύ ενθαρρυντικό» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια οι ερευνητές διεξήγαγαν μελέτες σε μοντέλο ποντικού με λοίμωξη SARS-CoV-2. Βρήκαν πως χορηγώντας 30 ml ανά κιλό βάρους πριν από τη λοίμωξη, μειώθηκε σημαντικά η απώλεια βάρους που συνήθως ακολουθείται από τη μόλυνση. Επιπλέον, η προεπεξεργασία οδήγησε σε σημαντική μείωση τόσο του ιικού φορτίου ή της ποσότητας του ιού στους πνεύμονες (μείωση 17%) και στην ανώτερη αναπνευστική οδό (μείωση 9%) όσο και της ποσότητας της πνευμονικής βλάβης (μείωση 29%) σε σύγκριση με μολυσμένα ποντίκια στα οποία δεν χορηγήθηκε σουλφοραφάνη.
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τέλος να διεξάγει μελέτες σε ανθρώπους για να ελεγχθεί αν η σουλφοραφάνη μπορεί να είναι αποτελεσματική κατά την πρόληψη ή θεραπεία αυτών των λοιμώξεων, αποτρέποντας τους αναγνώστες της έρευνας να σπεύσουν να αγοράσουν συμπληρώματα σουλφοραφάνης, μιας και απαιτούνται πολλές ακόμα έρευνες σε ανθρώπους.