Ο λόξιγκας είναι απολύτως φυσιολογικός, και μάλιστα συμβαίνει σχεδόν σε όλους.
Ωστόσο, είναι πολύ ενοχλητικός κάθε φορά που σε πιάνει. Και αν ο λόξιγκας δεν υποχωρήσει γρήγορα, μπορεί να γίνει άβολος, ακόμη και ντροπιαστικός. Μερικές φορές όσο πιο αποφασισμένη είσαι να τον ξεφορτωθείς, τόσο περισσότερο επιμένει.
Τι προκαλεί τον λόξιγκα
Οι ειδικοί δεν είναι απολύτως βέβαιοι ότι γνωρίζουν όλους τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει ο λόξιγκας, λέει η παθολόγος Jennifer Boozer. Γενικά μπορεί να οδηγήσουν σε λόξιγκα, πράγματα που ερεθίζουν το διάφραγμα ή τα νεύρα που συνδέονται με το διάφραγμα (ονομάζονται φρενικό και πνευμονογαστρικό νεύρο). Αυτά μπορεί να έχουν να κάνουν με το ότι τρως γρήγορα ή πίνεις πολύ γρήγορα, με ανθρακούχα ποτά ή αλκοόλ ή με το γεγονός ότι μπορεί να αγχώνεσαι ή να είσαι πραγματικά ενθουσιασμένη.
Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η παλινδρόμηση μπορεί να αποτελούν ένα έναυσμα ενώ ο λόξιγκας μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα που προκαλούν λόξιγκα είναι οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους.
Πώς να απαλλαγείς από τον λόξιγκα
Τις περισσότερες φορές, ο λόξιγκας υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά, λέει η Δρ. Boozer. Τυπικά, λοιπόν, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα για να τον εξαφανίσεις παρά μόνο να περιμένεις.
«Μερικές φορές, το να αγνοείς τον λόξιγκα είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις», λέει. «Συνήθως δεν διαρκεί πολύ και συνήθως υποχωρεί από μόνος του».
Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι σε πιάνει λόξιγκας ενώ έχεις να κάνεις μια παρουσίαση στη δουλειά ή λίγο πριν από το πρώτο ραντεβού.
Τι μπορείς να κάνεις; Οι άμεσες θεραπείες (κάποιες από αυτές γίνονται μόνο στο σπίτι) περιλαμβάνουν:
- Πάρε βαθιές, αργές αναπνοές
- Πιες νερό (το παγωμένο βοηθά περισσότερο)
- Kάνε γαργάρες
- Άφησε κάποιον ή κάτι να σε τρομάξει
- Δάγκωσε ένα λεμόνι
- Κράτα την αναπνοή σου για 5-10 δευτερόλεπτα
- Τράβα τη γλώσσα σου
- Σκάσε ένα μπαλόνι
- Ανάπνευσε σε μια χάρτινη σακούλα
- Κάθισε και τράβηξε τα γόνατά σου στο στήθος σου για ένα λεπτό
- Βάλε μια κρύα κομπρέσα στο πρόσωπό σου
Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να κλείσεις τη μύτη σου, λέει η γιατρός. Για να το κάνεις, κλείσε τη μύτη σου και κράτα την αναπνοή σου, στη συνέχεια πίεσε τον εαυτό σου να εκπνεύσει και να πιεσθείς σαν να πρόκειται να κάνεις την ανάγκη σου.
Κράτα για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι κάτι που θέλεις να δοκιμάσεις εάν είσαι στο σπίτι μόνη σου.
Δυστυχώς, οι ειδικοί λένε ότι καμία από αυτές τις «θεραπείες» δεν αναδεικνύεται ως το σωτήριο φάρμακο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι έχουν σοβαρές πιθανότητες να σε απαλλάξουν από τον λόξυγγα σου και οι περισσότερες είναι ασφαλείς να τις δοκιμάσεις, λέει η Boozer.