Πρωτοφανή ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων διαπιστώνονται στην ελληνική κοινωνία, καθώς το άγχος, η αγωνία και η οικονομική δυσπραγία εξωθούν μεγάλη μερίδα πολιτών στην απόγνωση και την αυτοκαταστροφή.
Δυστυχώς, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 22% τη διετία 2009 – 2011 και τα αιτήματα από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αυτή την περίοδο προς τις υποστηρικτικές μονάδες έχουν αυξηθεί κατά 20% -30%, επισήμαναν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο ετήσιο Ιατρικό Συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα (16 – 19 Μαΐου).
Η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, ανέφερε ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Ελευθέριος Λύκουρας.
Επίσης, ο φόβος, η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα για το μέλλον, ως ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κεφαλαλγία, καθώς αποτελεί μία από τις δέκα αναπηρίες, σύμφωνα με την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ . Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως αφορά τις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, από 15-50 ετών, και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την καθημερινή δραστηριότητα, την ποιότητα ζωής, την εργασία και την παραγωγικότητα.
Μάλιστα, έφηβοι και παιδιά ανέργων επίσης εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν με τον ίδιο τρόπο το άγχος των γονιών τους από την οικονομική ανέχεια.
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη Eurolight (2011), το συνολικό κόστος για την κεφαλαλγία στην Ευρώπη είναι 173 δισ. ευρώ και ειδικά για την ημικρανία 111 δισ. ευρώ. Ένα άλλο φαινόμενο που καταγράφεται είναι η εξάπλωση των εξαρτήσεων από το αλκόολ και τα ναρκωτικά, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες αναμένουν επιδείνωση του φαινομένου των αυτοκτονιών και των εξαρτήσεων.