Όλοι έχουμε ειρωνευτεί κατά καιρούς τη μαμά μας, που μας πιέζει να πάρουμε μαζί μια ζακετούλα για να μην κρυώσουμε.
Όμως, Αμερικανοί ερευνητές έρχονται να αποδείξουν ότι τελικά έχει δίκιο η Ελληνίδα μάνα!
“Οι πιθανότητες να αποφύγουμε το κοινό κρυολόγημα αυξάνονται όσο μένουμε ζεστοί”, αναφέρουν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Γιέιλ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι, μελέτησαν κύτταρα από ανθρώπινους αεραγωγούς.
Τα συγκεκριμένα κύτταρα παράγουν σημαντικές πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, τις ιντερφερόνες, που ανταποκρίνονται στους ιούς του κοινού κρυολογήματος.
Οι ερευνητές μόλυναν τα κύτταρα με έναν ιό σε εργαστηριακές συνθήκες και αυτός επωάστηκε, είτε σε θερμοκρασία σώματος 37 βαθμών Κελσίου, είτε στους 33 βαθμούς Κελσίου.
Με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι:
-όταν τα μολυσμένα κύτταρα είχαν εκτεθεί σε φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, ο ιός εξοντώθηκε ταχύτερα και δεν μπόρεσε να πολλαπλασιαστεί.
Αλλά η φυσιολογική θερμοκρασία βοήθησε τα κύτταρα και με έναν άλλον τρόπο:
– Ενίσχυσε την δράση του ενζύμου RNAseL, το οποίο επιτίθεται και καταστρέφει τα γονίδια του ιού.
«Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης έρευνας μας που είχε γίνει σε ποντίκια και είχαμε διαπιστώσει ότι, όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι αρκετούς βαθμούς κάτω από το φυσιολογικό, οι ιντερφερόνες είναι λιγότερο ικανές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», εξηγεί η Δρ Ιβασάκι.
Επίσης, η χαμηλή θερμοκρασία σώματος έδινε στον ιό την δυνατότητα να εξαπλωθεί στα κύτταρα των αεραγωγών των ποντικιών.
«Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι υπάρχουν τρεις ανοσολογικοί τρόποι για να επιτεθούμε σ’ έναν ιό.
Καθένας εξ αυτών επηρεάζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι έχει γίνει ένα βήμα για νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του ενοχλητικού κρυολογήματος» καταλήγει η ερευνήτρια.