Στην δικαιοσύνη προσφεύγουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας για τις “κουρεμένες” εφημερίες τις οποίες αν και δούλεψαν δεν προβλέπεται να πληρωθούν. Επιπλέον, κατά την διάρκεια γενικής συνέλευσης αποφάσισαν να εκδόσουν εφημερίες μόνο μέχρι και τις 7 Μαϊου. Με βάση την απόφασή τους, τα ασφαλή προγράμματα που θα εκδοθούν, σύμφωνα και με τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί, θα επαρκούν μόνο μέχρι τις 7 Μαΐου. Αμέσως μετά παραμένει άγνωστο πως θα λειτουργήσει το νοσοκομείο.
Η Αρστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών τονίζει σε ανακοίνωσή της πως “είναι ανυποχώρητοι στην άρνηση για απλήρωτη και καταναγκαστική υπερεργασία. Από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα που θα κατατεθούν θα έχουν ασφαλή σύνθεση και δεν θα υπερβαίνουν τα όρια ανά γιατρό που ορίζουν οι ν. 3868 (άρθρο 4) και 3984 (άρθρο 66) ανά γιατρό για την Α’ ζώνη (έως 7 ενεργείς για τον ειδικευόμενο, έως 4 ενεργείς και 2 ετοιμότητας για τον επιμελητή και έως 3 ενεργείς και 3 ετοιμότητας για τον διευθυντή).
Είναι σαφές πως με βάση το παραπάνω θα υπάρχουν μέρες κενές εφημερευόντων επιμελητών και διευθυντών, αλλά σε μερικές περιπτώσεις και ειδικευομένων, άλλες κατ’ αριθμό ανάλογα με το τμήμα. Εφιστούμε την προσοχή σας πως ορισμένα τμήματα (αυτά που έχουν ανάγκη πολλών πρόσθετων εφημεριών) θα αρχίσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα να μην διαθέτουν πρόγραμμα εφημερευόντων. Υπενθυμίζουμε πως ο καταναγκασμός σε εργασία πέραν των παραπάνω ορίων είναι καταφανέστατα παράνομος 1) χωρίς την ενυπόγραφη συναίνεση των ιατρών σύμφωνα με τα ισχύοντα περί ανωτάτων ορίων ασφαλούς εργασίας και 2) σύμφωνα με την νομοθεσία περί μαύρης απλήρωτης εργασίας, που εκτός από τα υπόλοιπα αποτελεί και ασφαλιστικό αδίκημα, εφ’ όσον στερούνται έτσι και ασφαλιστικές εισφορές από το σύστημα.”
Πάντως το Νοσοκομείο της Νίκαιας δεν είναι η μοναδική περίπτωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος όπου έχουν ψαλιδιστεί οι εφημερίες των ιατρών. Στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι γιατροί χάνουν τα χρήματά τους από εφημερίες που έχουν ήδη εργασθεί. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει βρει προς το παρόν λύση.