Για πρώτη φορά στα ελληνικά ιατρικά χρονικά, γιατρός που καταδικάστηκε για ιατρικό λάθος καλείται να εκτελέσει κοινωφελή εργασία ως ποινή. Μία ποινή που μέχρι σήμερα συναντούσαμε μόνο στα αμερικανικά δικαστήρια .
Πρόκειται για 62χρονο παιδίατρο του Νοσοκομείου Εδεσσας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο βρέφους από αμέλεια. To δικαστήριο τού επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έδωσε αναστολή στην ποινή του, με την προϋπόθεση όμως να εργάζεται δωρεάν μία ώρα την εβδομάδα για έναν χρόνο στο νοσοκομείο της πόλης.
«Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές» αναφέρουν νομικοί κύκλοι «καθώς μόνο σε αμερικανικά δικαστήρια συναντάται τέτοια μορφή ποινής. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο, μετά την τελευταία τροποποίηση του άρθρου 100 του ποινικού κώδικα, αναγκάζει Έλληνα γιατρό να παρέχει «κοινωνική εργασία».
Εντωμεταξύ, “εξ ολοκλήρου λάθος” χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας. «Από τη στιγμή που κρίνουν έναν γιατρό προβληματικό λόγω ιατρικού λάθους, είναι άτοπο να του επιβάλλουν και έξτρα ώρες εργασίας», προσθέτει.